Kiekvienas keliautojas žino: kelionė prasideda ne tik tada, kai pasiekiame galutinį maršruto tašką, bet ir tuomet, kai tik įžengiame į oro uostą. Galbūt vien todėl viso pasaulio oro uostai kaip išmanydami šlifuoja ne tik paslaugų kokybę, bet ir visą dangaus vartų infrastruktūrą.

Skrendu.lt komanda šiandien griebia aviacijos industrijos pažinimo vadovėlį ir beda pirštu į TOP 5 geriausių pasaulio oro uostų sąrašą pagal Skytrax.

Skytrax kiekvienais metais atlieka komercinių oro bendrovių tyrimus, reitinguoja tarptautinius kelionių organizatorius, vertina oro linijų bendroves, oro uostus, pramogas, maitinimą ir kitus keleiviams svarbius elementus skrydžio metu. Būtent 2018 metų tyrimo rezultatai grindžiami 13,73 mln. oro uostų apklausos anketomis. Viso į Skytrax akiratį pateko 550 oro uostai, kuriuos konsultacinė bendrovė kruopščiai rikiavo apdovanojimo link, pagal keleivių patirtį (registraciją, atvykimą, išvykimą, persėdimą), įvairių oro uostų tarnybų veiklą (saugumą) ir laisvo laiko praleidimo galimybes (apsipirkimą, pramogas ir kt.). Paganykime akis!

Singapore Changi Airport

Singapūro oro uostas skinasi geriausio oro uosto pasaulyje laurus! Jis keliautojus pasitinka ne tik nepriekaištingomis paslaugomis, bet ir žadą atimančiais reginiais – oro uostas veikiau primena muziejų, SPA centrą, viešbutį ar tiesiog didžiulį prekybos centrą. Jame galima grožėtis moderniomis instaliacijomis, pasimatymus sau arba kartu skrendančiam bičiuliui paskirti kaktusų, lelijų, orchidėjų, saulėgrąžų ar drugelių soduose, o likusį laisvą laiką praleisti žaidžiant kompiuteriniais žaidimais, Xbox’u ar PlayStation’u.

Pasidabinus šypsena galima apsilankyti ir oro uosto kino teatre, tačiau Changi lankytojai tikina, kad filmas prasideda vien žengus per oro uosto slenkstį. Trokštantiems ramybės ir poilsio duris atveria oro uosto baseinas ir jacuzzi. Tiesa, svarbu atminti, jog visus šiuos malonumus rasite skirtinguose terminaluose. Žmonės šneka, jog Singapūro Changi oro uostas 2019 metais atvers dar įspūdingesnes erdves!

Incheon International Airport

Modernumu tviskantis Seulo oro uostas Pietų Korėjoje yra vienas didžiausių ir užimčiausių pasaulyje, tačiau kaip ir visa Pietų Korėja, taip ir oro uosto erdvė – apglėbta menu ir kultūra, alsuojanti muzika ir tradicijų puoselėjimu.

Štai, pirmąjame Inchenon tarptautinio oro uosto 1 terminale muzika skamba 365 dienas per metus. Čia vyksta ne tik įvairaus žanro muzikiniai pasirodymai, bet ir kiti įspūdingi šou. Pavyzdžiui, oro uoste įkurti muziejai verčia aiktelėti iš nuostabos, mat interaktyvią patirtį sukuriančios erdvės leidžia pažinti dar neregėtas korėjietiškas tradicijas, gamtą ar net architektūrą, o turint laiko ir jėgų, oro uosto viduryje galima išmokti tradicinių amatų meno. Tokios hand-made lauktuvės vienareikšmiškai pranoktų artimųjų lūkesčius!

Tokyo International Airport (Haneda)

Švara, tvarka ir dar kartą švara. Pedantiškumas japonams, rodos, įgimtas, todėl net ir ne pirmus metus skaičiuojančiame oro uoste kvėpuojama gaivuma. O dabar – duoklė aviacijos mylėtojams: oro uoste įkurta jauki lauko erdvė lėktuvams stebėti kartu su miesto vaizdu, o 5 oro uosto aukšte galima rasti visą lėktuvų modelių ekspoziciją ir net 4 skrydžio simuliatorius (galimybė naudotis už papildomą mokestį).

Čia taip pat įrengtos rūkymo zonos ir net gyvūnų viešbutis, todėl Hanedos oro uoste neabejotinai galima pamiršti rūpesčius.

Hong Kong International Airport

Honkongo oro uostas įsikūręs saloje: skaičiuojama, jog vien joje dirba apie 65 000 žmonių, todėl nei kiek nenuostabu, jog jis patenka į TOP 5 pasaulyje ir yra tikra atgaiva maisto, meno, aviacijos ar sporto mėgėjams! Čia skrydžio laukimas neprailgsta net patiems išrankiausiems: keleivių smalsumą kursto įmantrios veiklos, pavyzdžiui, šiuo metu oro uosto 1 terminale galima apsilankyti parodose, kurios duoklę atiduoda maisto, meno ir net mados industrijoms. Čia įkurtas net ir Aviacijos atradimų centras, dekoruotas aviacinės tematikos eksponatais ir pramogomis, skirtas Honkongo aviacijos plėtrai. Aktyvesni skraiduoliai gali pažaisti golfą, futbolą, ar nukeliauti net į 3D filmą.

Kinija po savo pavadinimu lipdo ir atradimų sostinės etiketę, todėl nenuostabu, jog inovacijų galima rasti ir oro uoste. Honkongo oro uosto 2 terminale veikia švietimo ir pramogų parkas Dream Come True Education Park. Šios idėjos tikslas – sustiprinti tėvų ir vaikų santykius naudojant vaidmenų žaidimus. Čia vaikai kartu su tėvais patiria realią darbo aplinką: parke vienai akimirkai galima tapti pilotu, skrydžio palydovu, ugniagesiu, astronautu ir kt.

Doha Hamad International Airport

TOP 5 eilėje rikiuojasi ir ištaigingas Doha Hamad oro uostas Katare. Čia skrydžio belaukiantys keleiviai gali mėgautis ne tik meno ekspozicijomis, TV zona, neribotu internetu, bet ir parduotuvių gausybe. Oro uoste taip pat įsikūręs milžiniškas viešbutis, tiesa, para jame kainuoja ~ 200 Eurų, tačiau keliautojai tikina, jog poilsio kokybė – garantuota. Viešbučio svečiai gali lankytis šiltame baseine, sporto salėje ar mėgautis SPA centro malonumais!

Skamba skaniai, ar ne? Rodos, menas, kultūra ir maistas valdo bene kiekvieną geriausią oro uostą pasaulyje. Aviacijos industrija auga nežmonišku greičiu, tad belieka tik laukti, kada oro uostai pavirs į milžiniškus miestus į kuriuos bus patenkama tik su įlaipinimo kortele!