Nors tradicinis atostogų metas baigiasi sulig išeinančia vasara, kelionių organizatoriai ir lėktuvų bilietų pardavėjai pastebi kasmet stiprėjančią rudeninių kelionių tendenciją. Pasirodo, vis daugiau žmonių planuoja keliones į užsienio kurortus spalį ir lapkritį. Turizmo sektoriaus specialistai įvardija priežastis, dėl kurių ryžtamasi tokioms lyg ir „pavėluotoms“ atostogoms.   

1 priežastis moksleiviai turi laisvą savaitę 

Mokyklinio amžiaus vaikų turinčios šeimos atostogų laiką derina prie vaikų užimtumo, todėl rudens atostogų savaitė – gera proga pakeliauti nepraleidžiant pamokų. Pridėjus savaitgalius, viso išeina net 9 atostogų dienos.

„Nieko nuostabaus, jog per šią vėlyvo rudens savaitę daugiau keliaujama ne tik po Lietuvą ar kaimynines šalis – pasiraitoti rankoves tenka ir kelionių agentūrų darbuotojams. Rudenį dažniausiai kreipiamasi bilietų į pietines, vasaros dar nepaleidusias šalis, – sakė Andrius Paulionis, kelionių agentūros „Baltic Tours“ pardavimų vadovas. – Rudeninių atostogų mada, kuomet į užsienio kurortus išvykstama su visa šeima, populiarėja jau kelerius metus. Žinoma, rudeninės moksleivių atostogos buvo visada, tačiau vis daugiau žmonių planuoja savo veiklas pusmečiui, metams į priekį, todėl atidžiau stebi kalendorius ir nusimato keliones ne tik per moksleivių atostogas, bet ir per ilguosius savaitgalius“.

vaikai_prie_baseino_skrendu_lt

2 priežastis – į pažintines ekskursijas kviečia net orai 

Pasak A. Paulionio, priežastys, dėl kurių rudenį poilsiautojai teikia pirmenybę šiltiesiems kraštams, suprantamos daugeliui: „Manau, tai yra natūrali reakcija į Lietuvoje atvėsusius orus ir namus, ir diskomfortą šildymo sezono belaukiant“. Šiuo metų laiku dažniausiai renkamasi Ispanijos, Graikijos arba Turkijos kurortai. Žinoma, šiose šalyse atostogaujama ir vasarą, tačiau tuomet dėl karščių daugiausia laiko praleidžiama paplūdimiuose, prie vandens. Tuo tarpu rudenį keliautojai vis dar gali mėgautis paplūdimiais, tačiau vykti į ekskursijas po apylinkes ar toliau – jau gerokai lengviau nei vasarą.

„Didžiulis rudens kelionių privalumas – vis dar šilta, tačiau didieji karščiai – jau nuslūgę, todėl bus malonu pakeliauti ir pamatyti lankytinus gamtos ar istorinius, urbanistinius objektus, kurie vilioja iš kelionių katalogų, tačiau yra absoliučiai neįmanoma jais žavėtis kepinant +40 °C. Tam tiesiog nėra jėgų“, – rudens atostogų pliusus vardijo pigių skrydžių bendrovės „Skrendu.lt“ projektų vadovė, patirties turizmo tyrėja Rasa Levickaitė.

Keliaujant su mokyklinio amžiaus vaikais tai – didžiulis privalumas, mat entuziazmas eiti į paplūdimį ar prie baseino, kur vis tas pats, gali mažėti sulig kiekviena diena. O štai ekskursijos bus ir papildoma pramoga, ir edukacija jauniesiems keliautojams, – mokykloje jie galės ne tik pasidalinti savo įspūdžiais, bet ir vartyti istorijos ar gamtos mokslų vadovėlius bus įdomiau.

ekskursijos_muziejuje_skrendu_lt

3 priežastis – geresnės kainos ir mažiau poilsiautojų

Planuojant atostogas svetur, o ypač – visa šeima, vienas svarbiausių dalykų – finansai. Sulig pasibaigiančiu aktyviausiu atostogų sezonu kurortuose krentančios kainos – dar vienas taškas rudens atostogų naudai. „Ne sezono metu arba jam jau dylant, pavyzdžiui, Turkijoje, tiek viešbučio teritorijoje, tiek ir už jos ribų paslaugų ir įvairių turistams įdomių, aktualių prekių kainos krinta apie 25 proc., o kartais – dar daugiau. Atpinga ir kelionių kelialapiai – tradiciškai, brangiausi jie būna vasarą ir šventiniu periodu“, – pasakojo „Baltic Tours“ atstovas.

Rudenį sumažėja ir poilsiautojų srautai. „Nuo rugsėjo vidurio kurortai Turkijoje tampa ramesni, o žmonių kiekis juose – optimalus. Tai ir vėl pakankamai aktualu keliaujantiems su vaikais: atostogos rudenį bus komfortiškesnės ir dėl mažesnių eilių oro uostuose, restoranuose, parduotuvėse ar netgi vaikštant gatvėmis, kur vietiniai siūlo įsigyti suvenyrų ar paragauti vietos patiekalų“, – pasakojo A. Paulionis.

Andrius-Paulionis---Baltic-Tours-kelionių-pardavimo-ekspertas

4 priežastis – proga pasiruošti žiemai

Atostogaujant pietuose, kur derliai nuimami net kelis kartus per metus, galima paragauti ne tik retesnių, bet ir saulėje natūraliai nunokusių vaisių, uogų ir daržovių. Juk kokybiškiausias, tikro skonio rudens gėrybes rasite būtent ant vietinio turgaus prekystalių ir būtent rudenį, kuomet sunoksta gausiausi derliai.

Pavyzdžiui, jau minėtoje Turkijoje galėsite paragauti čia pat vietoje prisirpusių granatų, iš kurių gaminamas sirupas ir kurių sėklomis gardinamos salotas, desertai ir kiti tradiciniai patiekalai, taip pat figų, arbūzų, abrikosų, bananų, kurių plantacijų šalyje – apstu. Šiuo metų laiku renkamas ir vynuogių derlius, citrinmedžių giraitėse jau skinami citrusiniai vaisiai, o iš apelsinų verdamas marmeladas.

„Vaikams, kurie vaisius dažniausiai mato parduotuvių lentynose, patiems nusiskinti prinokusį apelsiną tiesiai nuo medžio bus kur kas didesnė atrakcija nei pasiimti iš lėkštės pusryčių restorane“, – kalbėjo R. Levickaitė.

Šaltuoju metų laiku gauname vis mažiau saulės spindulių, kurie yra mums itin svarbaus vitamino D šaltinis. Nustatyta, jog šis vitaminas padeda palaikyti fizinę ir emocinę sveikatą, o jo trūkumas gali tapti ne tik blogos nuotaikos, bet ir depresijos priežastimi. Todėl pasilepinti šiltomis atostogomis rudenį yra natūralus būdas pasipildyti vitamino D ir sykiu gera proga pasiruošti pusę metų truksiantiems šalčiams bei kalėdinio laikotarpio maratonui.

Beje, būtent rudenį pietų šalyse galima iš tikrųjų mėgautis saule. Skirtingai nei vasarą, kuomet rekomenduojama saulės saugotis, galima atsipalaiduoti kur bebūtumėte – ar viešbučio balkone su vaizdu į jūrą, ar paplūdimyje ant gulto, ar keliaujant nuo lankytino objekto prie objekto. „Pavyzdžiui, Egėjo ir Viduržemio jūrų skalaujamuose Turkijos kurortuose vasarą vidutinė oro temperatūra siekia mažiausiai +30 °C, tačiau rudenį ji nukrinta iki maždaug +23–25 °C. Rudenį jūra bus įšilusi – jokio temperatūrinio šoko nei lėtai įbristi, nei įšokti įsibėgėjus“, – kalbėjo R. Levickaitė.

Turkish_delight_Skrendu_pigus_skrydziai

5 priežastis – galimybė ramiai apsipirkti Kalėdoms

Vienas smagiausių ir maloniausių Kalėdų atributų yra dovanos. Su sąlyga, jei jos neatima paskutinių laisvalaikio likučių ir nepriverčia patirti automobilių spūsčių, ir jei nekankina gerų idėjų ką dovanoti stygius. Atostogaujant vėlyvą rudenį galima bent dalį dovanų įsigyti anksčiau. Taip ir per atostogas atsiras pateisinama proga pasidairyti po parduotuves, ir išvengsite kalėdinio apsipirkimo vajaus namuose. O jei pasiseks, artimuosius bei draugus nustebinsite įdomesnėmis, originalesnėmis iš svečios šalies parsivežtomis dovanomis.

„Pavyzdžiui, Turkijoje galima įsigyti vietoje gaminamo rožių vandens, kuris tinka ne tik kvėpintis ar odai drėkinti, bet gali būti vartojamas ir kaip gėrimas, o juo apšlakstę salotas ar desertus savo svečius ar namiškius apskritai nukelsite į devintas dausas. Rožių vanduo, pagardintas lašeliu citrinų sulčių ir kruopele medaus – tai penas sielai, mat jame esančios aromatinės medžiagos harmonizuoja – teigiamai veikia ir atpalaiduoja“, – patarimais dalijosi R. Levickaitė.

Turkai garsėja juvelyrikos dirbiniais – rankų darbo žiedai, segės, pakabučiai ar sąsagos puikiai tiks užkabinti ant Kalėdų eglės šakelės. 

Norintieji išmėginti vėlyvų rudeninių atostogų scenarijų kelionių agentūrose ar internetinėse lėktuvų bilietais prekiaujančiose svetainėse laukiami jau dabar.

Šaltinis: Skrendu.lt ©Galima platinti ir naudoti nurodžius šaltinį.