Sakuros, geišos, samurajai ir… sušiai. Išgirdus šiuos žodžius turbūt nė vaizduotės nereikia, kad suprastume, jog kalbame apie Japoniją. Tiesa viena – tolima saulės šalis traukia smalsuolius ir palieka nepamirštamus įspūdžius.

Vaizdas iš Tokyo Metropolitan Government pastato / asmeninio albumo nuotrauka

Su keliautojais dalinamės sava patirtimi – nesiūlome katės maiše, tikrinam, ragaujam, keliaujam ir rekomenduojam. Todėl šiandien mums šypsosi ir patarimais dalinasi Skrendu.lt komandos narė Monika. Japoniją ji naršė bene visą mėnesį, o dabar su tinklaraščio skaitytojais dalinasi: kodėl verta keliauti į Japoniją?

Nemiegantis Tokijas

Tokijas – vienas iš didžiausių pasaulio miestų, žavintis savo modernizmu ir žmonių gausa, Monika pasakoja: „Atvykus į Tokiją nustebau – dangoraižių, kurie bene dangų liečia – gausybė! Kad ir į kokį pastatą įeičiau, visada tenka kilti liftu. Ir tie aukštai – ne du ir net ne keturi kokie, o visi šešiolika“, – juokiasi Monika.

Tokijuje gyvena virš 13.5 milijono žmonių, todėl nė kiek nenuostabu, jog jame nuolatos dūzgia žmonės. Ir nors nuo didžiulės populiacijos gali susisukti galva, Monika pripažįsta, kad japonai – tikri pedantai: „Dėl švaros ir higienos japonai pametę galvas. Tiesa, tai kartais gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir erzinti.“

Japoniškas Ramen / asmeninio albumo nuotraukos

Žinomiausi Tokijo rajonai

Monika pripažįsta, jog Japonijos paslaptims išnarplioti prireiktų kelių metų, tačiau nuoširdžiai pasidalina žymiausiais ir populiariausiais Tokijo rajonais:

Haradžiuku – rajonas, kurį būtina aplankyti mados mylėtojams! Gatvėse – tikra spalvų paletė!

Šibuja – žymioji 109 parduotuvė. Tiesa, ar esate matę unikalaus grožio filmą „Hachiko“? Būtent šiame rajone, šalia Šibuja stoties, galima išvysti šio šuniuko skulptūrą. Filmo gerbėjai čia gali net ir nusifotografuoti prie šuniui dedikuotos sienos.

Šindžiuku – rajonas, besipuošiantis dangoraižiais, kabukicho (raudonųjų žibintų gatve), naktiniu gyvenimu ir Shinjuku Gyoen parku!

Asakusa – ar žinojote, jog čia įsikūrusi žymioji Sensoji budistinė šventykla? Ji yra viena iš seniausių šventyklų Japonijoje ir akcentuojama kaip Tokijo simbolis. Šalia jos yra Nakamise gatvė, kurioje galima įsigyti tradicinių japoniškų suvenyrų.

Akihabara – japoniškos animacijos (anime ir elektronikos) rajonas.

Ginza – prabangių parduotuvių rajonas, kuriame yra ir žymusis Tsukidži žuvies turgus (vienas didžiausių pasaulyje).

Tokyo – centrinis rajonas, kuris slepia antrą pagal aukštumą pastatą pasaulyje – TV bokštą (Sky Tree).

109 parduotuvė ir Hačiko skulptūra / asmeninio albumo nuotraukos

Akihabara rajonas / asmeninio albumo nuotrauka

Geišų šokis Kijote

Monika savo dėmesį dedikuoja senąjai Japonijos sostinei Kijotui. Joje vis dar galima pamatyti tikrų geišų pasirodymų, pasimėgauti arbatos gėrimo ceremonija, ar įsigyti tradicinių japoniškų suvenyrų: „Iš visų šventyklų, kurių Kijote yra virš 2000, įsimintiniausia man buvo Kinkakudži, dar kitaip vadinama Auksiniu paviljonu. Ši šventykla – magiška, apsupta vandens, unikalia japoniška gamta, negana to, padengta plonu aukso sluoksniu. Vis dėlto, šventovės vidų gali apžiūrėti tik Japnijos imperatorius ar kitos valstybės prezidentas“, – juokiasi Monika.

Kinkakudži / asmeninio albumo nuotrauka

Be įmantrių šventyklų, mūsų kolegei įsiminė 500m ilgio bambukų giraitė – Arašijama. Beje, Monika siūlo joje lankytis ryte, nes vėliau ji būna apsupta turistų iš visų pasaulio kampelių.

Bambukų giraitė ir žaliosios arbatos ledai / asmeninio albumo nuotraukos

Apsilankyk Naroje ir apkabink stirnas

Nara – “奈良なら鹿しかいません” (Nara nara shika shika imasen – Naroje yra tik stirnos): „Šiuos šypseną keliančius žodžius man pasakė mano Japonų kalbos mokytoja. Žinojau jog Naroje stirnos vaikšto laisvai, bet nesitikėjau, kad jų pamatysiu tiek daug!”, – nusišypso kolegė. „Šios stirnos drąsiai jaučiasi šalia žmonių ir davus sausainį lenkia galvą, jog susidaro vaizdas, kad jos dėkoja už tavo dosnumą.”

Stirnos Naroje / asmeninio albumo nuotraukos

Be stirnų Naroje stovi didžiulė Todaidži šventykla, kurios stogas primena samurajaus kepurę. Monikai tai buvo pati gražiausia matyta šventykla Japonijoje: „Ši šventykla tokia didinga, o ką jau kalbėti apie architektūrinius jos sprendimus. Įdomu tai, jog šventykla yra arti mokyklų, todėl dienos metu ten galima sutikti daug moksleivių.”

Todaidži / asmeninio albumo nuotrauka

Gamtos perlas ir dar daugiau šventyklų

Kamakura yra tikras japoniškos gamtos perlas. Nedidelis ir ramus miestelis įsikūręs šalia Sagamio įlankos. Įprastai, keliautojams jis yra žinomas dėl 13 metrų aukščio Budos statulos po atviru dangumi. Tiesa, statulos vidus yra atviras, todėl kiekvienam smalsiam keliautojui tai lyg saldainis į kišenę – joje pasižvalgyti yra išskirtinis potyris: „Turbūt labiausiai rekomenduočiau pamatyti Kenchoji šventyklą, kuri yra įsikūrusi ant kalno. Iki jos reikia eiti siaurais takeliais, kurie yra apsupti medžių ir „Tori” vartų. O pačią šventyklą sugo Tengu dievų skulptūros.”

Prie Budos statulos / asmeninio albumo nuotraukos

Be šventyklų, Kamakura garsėja savo paplūdimiu, kuris saulėtą dieną vilioja keliautojus deginimuisi ir plaukiojimui. Monika šypsosi patvirtindama, kad Japonija greit gali tapti viena patraukliausių egzotinių krypčių lietuviams.

Kamakuros gamta ir Tengu dievai, saugantys šventyklą / asmeninio albumo nuotraukos

Skrendu.lt komanda įsitikinusi – nieko nėra geriau, kaip pažinti visiškai svetimą kraštą ir kultūrą. Žmonės sako, jog tai įkvepia ir žadina vaizduotę. Kas, jeigu ne kelionės, suteikia tiek motyvacijos ir noro tobulėti?

PIGIŲ SKRYDŽIO BILIETŲ Į JAPONIJĄ IEŠKOK ČIA!