Turbūt kiekvienas šio žavaus Italijos miesto paslaptis pasiryžęs atskleisti keliautojas, Romą mintyse nupaišo savaip. Pirmiausiai mes ieškome tik to, ką geriausio Romoje galime pamatyti ir patirti. Keliautojai, planuodami patys pabuvoti šio miesto dalimi, įsivaizduoja istorija, romantika ir nuostabaus itališko maisto kvapais dvelkiančias gatves, pro gyvenamųjų butų balkonus virstančius gėlynus ir palmes ant stogų ar gamtos galybėje paskendusius romėnų griuvėsius.

Klausiate: ar tai realu?

– Taip!

Nedvejodami, iš patirties ir su nostalgija patikiname, kad Romoje liksite sužavėti ne kartą. Tačiau, ne visuomet mus – keliautojus, aplanko tik gerosios patirtys… Apie tai ir daugiau jums pasakoja prieš kelias dienas Romą aplankiusi kolegė Redvita. Tad pasiruoškite ne tik išgirsti istoriją apie Italijos sostinės grožybes, tačiau ir gauti patarimų, kaip šiame mieste keliauti protingai bei kam būti pasiruošus! Ištempę ausis ir akis klausomės kolegės…

Jeigu jau prakalbome apie tikrąjį Romos vaizdą, būtų nuodėmė nepaminėti akcentų, su kuriais susiduria kiekvienas Italijos sostinės svečias:

  • Besišypsantys vietiniai. Jie ne tokie santūrūs, itin šiltai bendraujantys, mandagūs, paslaugūs ir sukuria malonią kelionės atmosferą.
  • Kvapą gniaužiančios istorinės vietos ir architektūra. Tai priežastys, dėl kurių būtų ne tik verta, bet tiesiog privalu pamatyti Romą.
  • Skaniausi gelato!
  • Gatvėmis zujančios Vespa ir arkliais pakinkytos karietos. Jeigu norite vaizdingos ekskursijos po miestą, Romoje tokią „pasigausite“ nesunkiai!
  • Puiki infrastruktūra. Termini stotyje susikerta pagrindinės metro linijos bei daug autobusų maršrutų, kurie siūlo puikų lankytinų objektų pasiekiamumą.

Kad kelionės nuotaika nebūtų sudrumsta, keliautojas turėtų žinoti kelis esminius dalykus, kurie Romoje kartais užklumpa netikėtai ir yra neišvengiami!

  • Nešvarios gatvės.
  • Poilsiui nepritaikyta infrastruktūra. Netgi pačiame Romos centre sunku rasti suoliuką, kur po ilgo pasivaikščiojimo galima būtų pailsėti, mėgaujantis galvoje jau nugulančiais matytais miesto vaizdais.
  • Apleisti ir ne visuomet tvarkingi parkai. O juk atrodo: ar yra jaukesnė vieta už kavos popietę parke? Bet tik ne Romoje… Tad jeigu norisi išgerti kavos – ieškokite jaukią atmosferą skleidžiančios kavinukės, vienoje iš siaurų miesto centro gatvelių! Čia, darbuotojai mojantys pro kavinių langus, pasitiks jus plačiomis šypsenomis.
  • Atkaklūs gatvės prekeiviai. Jų išvengti neįmanoma. Apsišarvuokite kantrybe – taip išvengsite blogos nuotaikos kelionės metu. 🙂
  • Sudėtingas keliavimas autobusu. Klausiate kodėl? Nes važiuodami be išmaniųjų įrenginių, žemėlapio ar vietinių pagalbos, savo stotelę pražiopsosite nesunkiai! Mat jų miesto autobusuose beveik niekuomet nepraneša (ir nerašo švieslentėse).

Didžiausias patarimas perkant lauktuves artimiesiems – derėtis ir derantis duoti kažką mainais!

Vietiniai taip pat mėgsta lauktuves ir būna labai dosnūs, jeigu pasidalinate su jais saldėsiu iš savo šalies. Matant plačią šypseną prekeivio veide, kuomet jis klausia: „Iš kurios šalies atvykote?“, pajunti ne tik jo lengvą nuostabą, tačiau ir nuoširdų smalsumą apie šalies kultūrą, iš kurios atkeliavai.

Taip pat, svarbu nepamiršti planuoti savo kelionės mieste dienotvarkę:

  • Pasitikslinkite autobusų maršrutus, sustojimus!
  • Susidarykite dienos „mini“ planą – juk miestas didelis, o lankytinų vietų – begalė!
  • Pasitikrinkite lankytinų objektų įėjimo bilietų kainas – Romoje nėra taip pigu, kaip gali atrodyti!

Na, o jeigu keliaujate į Romą ilgesniam ir tai jūsų svajonių kryptis – galite nesirūpinti, nes net ir netikėčiausios miesto pažintys bus nereikšmingos. Šis miestas greit atpažįstamas ir akimirksniu įtraukiantis net pačius pesimistiškiausius Italijos keliautojus.