Artėjant šv. Valentino dienai imame galvoti, kaip nustebinti savo antrąją pusę? Sunku būtų nuginčyti, kad geriausia dovana – savaitgalio kelionė į vieną iš romantiškiausių Europos arba Azijos miestų. Juolab kad vasario 14-oji šiemet – kaip tik sekmadienį. Nes kas gali būti geriau nei leistis į neilgą nuotykį ir, pabėgus nuo rutinos bei rūpesčių, kokybiškai pasimėgauti vienas kito draugija, beklaidžiojant nepažįstamo miesto gatvėmis?..Penkis meile pulsuojančius miestus šv. Valentino dienai rekomenduoja lėktuvų bilietų ir viešbučių rezervacinės sistemos „Skrendu.lt“ atstovė ir kelionių ekspertė Rasa Levickaitė.

1. Barselonoje meilės sparnais pakilkite į orą!

Katalonijos sostinė Barselona yra tokia pat nenuspėjama kaip ir Vudžio Aleno filme „Viki, Kristina, Barselona“ įamžinta meilės istorija. Tad tie, kurių jausmus įkvėpė ar sustiprino šis filmas, gali tiesiog leistis kino juostoje vedančiais keliais – pasivaikščioti po Guelio parką, senuosius gyvenamuosius Barselonos rajonus ar leistis ieškoti gražiosios Oviedo salos. Gal į ją galima patekti ir vandeniu – ne tik lėktuvu, kaip kad tą darė filmo herojai?Estetikos mėgėjams rekomenduojama susirasti šokančius, o vakarais – dar ir apšviestus Montjuic fontanus. Tikintys juos suvedusio likimo galia gali paklaidžioti po senąjį Horta labirinto parką – ar atrasite vienas kitą žaliuojančių gyvatvorių raizgynėje? Saulėlydžiais bei Antonio Gaudi skulptūromis iliustruota miesto panorama atsivers nuo apleistų La Rovira bunkerių Guinardo parke (A. Gaudi architektūriniam braižui ypač būdingas originalus stogų dekoras). Ir tai tik maža dalis to, ką gali pasiūlyti Barselona.Barselona skrendu.lt„Ieškantys netradicinių potyrių ir šiek tiek prabangos gali užsisakyti pusryčius oro balione. Juk esate Barselonoje, kuri garsėja gražiausių stogų panorama ir kurią mielai išvystų net pats Karlsonas“, – šypsojosi R. Levickaitė.Beje, nors šv. Valentinas šiame mieste labai populiarus, katalonai turi ir savo meilės šventę, kurią mini per Šv. Jurgio dieną (El Dia de Saint Jordi) – balandžio 23. Vietiniai ją vadina Rožės (El Dia de la Rosa) arba Knygos (El Dia del Librare) diena, mat šios šventės metu įsimylėjėliai keičiasi dovanomis – rožėmis ir knygomis. Įteikiant dovaną savo antrajai pusei yra įprasta sakyti: rožė – meilei, knyga – amžinybei. Toks, anot katalonų, yra tikrosios meilės arba amor vertader simbolis. Tad nespėjus aplankyti Barselonos per šv. Valentino dieną, žavinga proga tą padaryti lauks balandžio pabaigoje, – patarė R. Levickaitė.

2. Prisipažinkite mylįs ant Menų tilto Paryžiuje

Ne veltui Paryžius vadinamas meilės miestu – romantika čia juntama net ore, o užuominų apie jos įkvėptas įsimylėjėlių istorijas galima rasti visur aplinkui. Pajuskite Viktoro Hugo romano „Paryžiaus katedra“, kuriame pasakojama apie gražuolės Esmeraldos ir kupriaus meilės istoriją, dvasią klaidžiodami siauromis Lotynų kvartalo gatvelėmis ar aplankę žymiąją Dievo Motinos katedrą. Mėgaukitės tingiu lėtu ankstyvo pavasario pikniku Liuksemburgo soduose arba tiesiog pasivaikščiokite saulėlydžio nušviesta ir jaukiai net vasarį sušildyta Senos pakrante susikibę už rankų – visą tai padarys jūsų šventę įsimintina.Paryžius skrendu.ltAnot R. Levickaitės, norintys jaukiai praleisti vakarą meilės mieste, nepasigailės pasirinkę apžvalginę kelionę Senos upe. Ypatingai rekomenduotina plaukti sutemus, kuomet miestas apšviestas gatvės žibintų – tai suteiks vakarui dar daugiau romantikos.„Be to, nevalia išvykti iš Paryžiaus neaplankius vakarinės saulės spinduliuose skendinčio Monmartro rajono bei dar kartą neprisipažinus vienas kitam meilėje ant tūkstančius prisipažinimų skaičiuojančio Menų tilto“, – pasakojo R. Levickaitė.

3. Praha meilės dieną švenčia du kartus

Praha savo žavesiu nė kiek nenusileidžia Paryžiui. Netikite? Tiesiog pasivaikščiokite po senovės paslaptimis dvelkiančias siauras senamiesčio gatveles, tūkstančius meilės istorijų menančią Vltavos upės krantinę, apsilankykite viename iš viso pasaulio kritikų išgirtų restoranų… Užteks vienos dienos Prahoje kad įsitikintumėte, kad šis miestas įkvepia pamilti.Praha Skrendu.lt„Jei paklaustumėte vietinių, kur jie siūlytų nueiti per pasimatymą, net neabejoju, jog tai būtų Karolio tiltas bei Petrin kalnas, – sakė R. Levickaitė. – Nebūtina lipti į patį kalvos viršų iki apžvalgos aikštelės ar aplankyti veidrodžių salę pilyje, tačiau privaloma sustoti parke, prie paminklo čekų poetui romantikui Karel Hynek Macha. Nes tai viena jaukiausių vietų mieste“.Beje, būtent K. H. Macha sukūrė plėšiko Vilem ir Jarmilos meilės istoriją, kuri yra laikoma čekiškąja Romeo ir Džiuljetos versija. Dėka šio poeto čekai meilės dieną mini du kartus: kovo 1-oji švenčiama K. H. Macha garbei, o vasario 14-ąją, kaip ir visame pasaulyje, minima šv. Valentino diena.

4. Londonas kviečia kuždėtis per 33 m atstumą

Romantikos stoka nesiskundžia nė rafinuotieji britai ir Didžiosios Britanijos sostinė. Londonas kviečia išmėginti vienas kito drąsą ir pasigėrėti miesto panorama iš paukščio skrydžio – sukantis didžiausiu Europoje apžvalginiu ratu „Londono akis“. Po Temzę turistus plukdo laivai. Viktorijos ir Alberto muziejus byloja apie dramatišką karalienės Viktorijos ir princo Alberto meilės istoriją. Romantiškam pasivaikščiojimui kviečia begalė architektūrinio paveldo objektų: Tauerio pilis, Šv. Margaritos bažnyčia, Vestminsterio rūmai bei vienuolynas ir daugeliu kitų.Londonas skrendu.lt„Manote, jog kuždėti romantiškus žodžius mylimajam į ausį, kuomet jus skiria 110 pėdų (33 metrai) – tikras iššūkis? Tik ne Londone! – juokėsi R. Levickaitė. – Aplankykite Šv. Pauliaus katedros Šnabždesių galeriją – stovėdami priešingose katedros kupolo pusėse įsimylėjėliai vis tiek gali puikiai vienas kitą girdėti – tereikia priglausti ausį prie sienos. Kas gali būti smagiau nei gėrėtis nuostabia Londono panorama ir klausyti mylimojo šnabždesių iš 33 metrų, kurių niekas kitas aplinkui negali nugirsti?“

5. Stambule meilę pagardinsite egzotiškais prieskoniais

„Ar atvykote čia švęsti Valentino dienos, ar medaus mėnesio – egzotiškų Stambulo garsų, spalvų bei skonių mozaika nepaliktų abejingo net paties Kupidono, – patikino „Skrendu.lt“ atstovė. – Valentino diena Stambule – puikus pasirinkimas tiems, kurie trokšta daugiau egzotikos ir mažiau šurmulio. Skirtingai nei vasarą, žiemą šis miestas nėra perpildytas turistų srautais“.Stambulas skrendu.ltPaplaukiokite po du žemynus jungiantį Bosforo sąsiaurį, pakeliui besigėrėdami įspūdingais rūmais, vilomis papuoštu Azijos pakrantės horizontu. Apsilankykite paslaptimis apgaubtoje Bazilikos cisternoje (Yerebatan Sarnici) – puikiai išsilaikiusioje Konstantinopolio vandens saugykloje, įsikūrusioje 10-12 m. po žeme. Užsukite į vietinį prieskonių turgų – žolelių kvapai ir spalvos, susiliejantys į vieną paveikslą po skliautinėmis turgaus lubomis, sužadins jausmus ir pojūčius – čia galite įsigyti ir afrodiziakų. Pažinkite 200 metų istoriją tyrinėdami vienu iš septynių pasaulio stebuklų laikomą Šv. Sofijos mečetę, kurioje susitikdavo du mylimieji, aprašyti Mikos Valtari romane „Sinuhė egiptietis“. Ši mečetė atlaikė ir įsimylėjėlių žvilgsnius, ir ne vieną žemės drebėjimą!O jei kelionės neplanuojate, padovanokite savo mylimajam knygą – su ja ir pakeliausite, ir įaudrinsite jausmus.Šaltinis: Skrendu.lt ©Galima platinti ir naudoti nurodžius šaltinį.