Skrendate atostogauti? Būkite atsargūs – saulė gali būti ne tik maloniai šildanti, bet ir greičiau sendinanti odą ar net sukelianti rimtus susirgimus. Suprantame, kad per trumpas atostogas norisi patirti kuo daugiau saulės spindulių ir grįžti namo su šokoladiniu įdegiu, todėl kviečiame paskaityti šiuos patarimus apie atsakingą elgesį paplūdimyje:

Prisidenkite

Plati skrybėlė, drabužiai ir skėtis – geriausi jūsų odos draugai saulėtomis dienomis. Tanki ir tamsi medžiaga geriausiai blokuoja kenksminguosius UV spindulius. Pažvelkite į savo šešėlį – jei jis trumpesnis už jūsų ūgį, saulė yra ypatingai aktyvi. Dažniausiai tai laikas tarp 10 ir 16 val. Šiuo metu būkite ypatingai dėmesingi savo ir aplinkinių apsaugai.

Naudokite kremą nuo saulės

Įdegio kremas – puiki priemonė sumažinti UV spindulių poveikį odai. Atminkite, kad jo reikia tepti gausiai. Plonas sluoksnis sumažina apsauginį efektą. Pirmąjį sluoksnį tepkite mažiausiai 20 min. prieš išeidami į tiesioginius saulės spindulius. Kremas turi susigerti į odą. Vėliau jį atnaujinkite kas dvi valandas. Ar net dažniau, jei maudotės. Jei turite ypač jautrią odą, kremu galite išsitepti net prieš eidami miegoti – jis įsigers per naktį, o prieš eidami į lauką procedūrą pakartokite darkart.Prisiminkite, kad drabužiai, ypač lengvi, šviesūs ir lininiai (tie, kuriuos labiausiai mėgstame vasarą) nuo UV spindulių apsaugo silpnai. Jei nešiojate tokius, kremą tepkite net ir ant uždengtų odos zonų.

Dažnai užmirštamos vietos

JAV duomenimis, 80% odos vėžio židinių išsivysto galvos, kaklo ir rankų srityse. Ypatingai pasirūpinkite ausimis, nosimi, kaklu ir krūtinės viršutine dalimi, jei nešiojate iškirptes. Jei planuojate daug vaikštinėti, nepamirškite kojų odos.

Apsisaugokite nuo atspindžių

UV spinduliai neatsispindi nuo vandens, tačiau puikiai atsimuša nuo betono, smėlio ir kitų kietų paviršių. Pro medžių šakas ir vandenį spinduliai prasiskverbia labai nežymiai susilpnėję. Todėl nepamirškite kremu patepti ir smakro.

Nesideginkite

Esame įpratę leisti valandų valandas po tiesiogine saule paplūdimyje. Odos daktarams tai kelia šiurpą. Ir karščio, ir įdegiui reikalingų UV spindulių pakankamai gauname iš atsispindėjusios šviesos, taip pat besimaudydami. Gulėjimas, ir, baisiausia, užmigimas saulutės atokaitoje – tiesiausias kelias į odos susirgimus. Jei ypatingai mėgstate degintis, leiskite odai įprasti: pradėkite nuo trumpų sesijų, kad ji spėtų prisitaikyti ir pasigaminti pakankamai ją apsaugančio melanino.

Neapsigaukite

Vėjas, „visai nekaršta“ ir debesuota? UV spinduliams tai nė motais. Jie prasiskverbia pro debesis ir nėra nupučiami vėjo. Todėl nepamirškite apsaugos priemonių net ir blogu oru. Tuomet jie ypač apgaulingi.

Saugokite vaikus

Pasirūpinkite jauna ir jautria vaikučių odele. Jie ypač judrūs, pavėsyje tikrai ilgai neišbus, o besitaškydami bangose tuoj pat nusiplaus visas apsaugines priemones. Prisiminkite nuolat atnaujinti mažylio apsauginio kremo sluoksnį!