Skrendate toli į Rytus ar Vakarus? Išlipsite iš lėktuvo pakeitę daug laiko juostų, o organizmas dar gyvens senojoje. Nemalonu – norėsite miego dieną, o naktį gulėsite praviromis akimis. Ką daryti? Vardiname patarimus, kaip atsikratyti „jetlag’o“ ir greitai prisitaikyti prie naujos laiko juostos:

Pratinkitės iš anksto

Organizmui prisitaikyti prie naujos laiko juostos užtrunka kelias dienas. Tikrai nenorite jų eikvoti kelionės metu. Tad ruoškitės iš anksto. Po truputį ankstinkite/vėlinkite gulimosi ir kėlimosi laikus. Greičiausiai vistiek nesekate tikslaus saulėlydžio–saulėtekio ritmo, tad tiesiog keiskite žadintuvo laiką. Jei sunkiai sekasi užmigti, naudokite akių kaukę. Jei pasiseks, kelionės tikslą pasieksite jau organizmą pripratinę prie naujojo ritmo.

Vartokite daug skysčių

Mažas vandens kiekis organizme – didelis iššūkis, nė kiek nepadedantis jam kovoti su nauju režimu. Gerkite daug vandens ar žolelių arbatų (jos nuramins ir padės užmigti). Venkite alkoholio ir kavos – jie tik iš pirmo žvilgsnio padės užmigti ar nubusti, tačiau organizmas tik dar labiau „pasimes“. Skysčius vartokite ne tik  gerdami: naudokite drėkinamąjį kremą ir dirbtines ašaras (ypač jei nešiojate kontaktinius lęšius).

Venkite kofeino

Negerkite kavos bent 12 val. prieš skrydį ir jo metu. Kofeinas stipriai išbalansuoja miego ritmą ir tikrai ne į gerąją pusę. Taip pat rizikuojate blogiau miegoti – o kokybė labai svarbi siekiant greitesnio prisitaikymo. O taip pat, su kava prarasite daugybę skysčių…

Migdomiesiems – ne!

Negerkite migdomųjų. Trumpuoju periodu jie padės užmigti, tačiau organizmas vistiek norės ilsėtis savo senuoju ritmu. Dauguma vaistų skatina dehidrataciją, apie kurią jau kalbėjome. Suvartoję per didelę dozę, labai rizikuojate nusileisti labai mieguisti, o tokios būklės oro uosto procedūros bus ypač sunkios.  Taip pat, migdomųjų sukeltas nejudrumas skrydžio metu kartais sukelia krešulių susiformavimą kraujagyslėse – tai pavojinga net gyvybei. Jei jau nusprendėte į pagalbą pasitelkti vaistus, vartokite tinkamą dozę ir tik tuos, kuriuos esate išbandę anksčiau. Lėktuvas – labai netinkama vieta eksperimentams.

Persukite laikrodį vos įlipę į lėktuvą

…ar net dar anksčiau. Vidiniam laikrodžiui daug įtakos daro ir mūsų sąmoningas laiko suvokimas. Sekite laiką ir galvokite apie tai, koks paros laikas bus naujoje vietoje. Šiuo būdu iškart galėsite prisitaikyti prie naujo miego ir valgymo ritmo. Dauguma išmaniųjų telefonų ekrane leidžia rodyti du laikrodžius. Pasinaudokite šia funkcija ir dar prieš savaitę pradėkite pratintis prie naujo ritmo.

Valgykite nauju ritmu

Organizmo paros ritmas formuojamas ne tik miego, bet ir maisto ciklų pagalba. Vos nusileidę, pradėkite valgyti pagal naująjį laiką. Žinoma, venkite sunkaus maisto, tačiau salotos, vaisiai, riešutai – puikus būdas kaip įpratinti kūną prie naujo laiko, net jei nesate alkani. Šį triuką galite naudoti dar ir prieš skrydį – pradėkite iš anksto maitintis naujuoju ritmu. Rinkitės baltymų turintį maistą.

Nusileidę – sportuokite ir mėgaukitės saule

Fizinis krūvis (užteks ir spartesnio pasivaikščiojimo) ir tiesioginiai saulės spinduliai kūnui aiškiai pasakys: „dabar reikia būti budriam!“ nei jei įprastoje laiko zonoje dabar miegotumėte. Nesislėpkite viešbučio kambaryje. Jei negalite būti lauke, bent jau pradarykite langus ir įkvėpkite gryno oro. Net ir būdami labai mieguisti, nepulkite į lovą – geriau nusnūskite 20-30 min. (nepamirškite įjungti žadintuvo). Nubudę jausitės puikiai, bet neprarasite visos dienos.Taigi idėja paprasta: duokite organizmui laiko prisitaikyti, gyvenkite naujoje laiko juostoje dar prieš skrydį ir venkite nenatūralių stimuliuojančių ar slopinančių medžiagų. O jūs gal turite savų gudrybių? Pasidalinkite!