Arbatpinigiai įvairiuose pasaulio kraštuose priimami labai skirtingai – nuo privalomo mokesčio iki įžeidimo. Dalinamės kelių šalių tradicijomis. Surašysime skaičius, tačiau atminkite, kad kaskart verta elgtis pagal situaciją, o jei nesate tikras – paklauskite draugiškai atrodančių vietinių.

Didžioji Britanija

Daugumoje vietų arbatpinigiai iškart įtraukiami į sąskaitą – tuomet papildomai mokėti nebūtina. Jei taip nėra, palikite 10–15 %.  Egzistuoja ir „pasirenkamas“ mokestis. Jei jį mokėti sutiksite, tai arbatpinigiai irgi nebėra būtini.

Vokietija, Turkija

Įprasta praktika palikti 10–15 % nuo sąskaitos sumos.

Prancūzija

Vietiniai palieka iki 10% arbatpinigių net jei į sąskaitą įskaičiuotas ir aptarnavimo mokestis. Iš svečių to tikimasi rečiau, bet jei aptarnavimas išties geras – atsidėkokite.

Italija

Įprasta palikti iki 10% arbatpinigių. Tačiau jei plaukiosite gondola, jos vairuotojas, pagal papročius, apdovanojamas nebūna.

Šveicarija

Beveik visos viešojo maitinimo vietos į sąskaitą įtraukia 15% aptarnavimo mokestį, tačiau prabangesnėse vietose yra įprasta palikti ir nedidelius arbatpinigius.

Kinija, Japonija, Pietų Korėja

Arbatpinigiai nepageidaujami ir kartais laikomi įžeidimu. Išimtis – ypatingai prabangios vietos su labai geru aptarnavimu. Tiesa, Pietų Korėjoje viešbučio personalas smulkius apdovanojimus priima.

Australija

Nors prieš 20 metų čia arbatpinigiai buvo visai nepriimtinas dalykas, dabar už gerą aptarnavimą palikti 10–15 % yra įprasta.

Indija

Jei į sąskaitą nėra įtrauktas 10% aptarnavimo paslaugos mokestis, arbatpinigių palikite. Kitu atveju tai nebūtina.

Malaizija

Kartais į sąskaitą įtraukiamas aptarnavimo mokestis, tačiau apie jį visada sužinosite iš nedidelio, bet pastebimo užrašo meniu. Papildomi arbatpinigiai vistiek pageidaujami.

Argentina

10% arbatpinigiai visada laukiami, tačiau vietiniai juos palieka tik kartais. Iš turistų to tikimasi daug dažniau.

JAV ir Kanada

Tai didžiausių arbatpinigių šalys, kur šis komplimentas yra visiškai privalomas nepriklausomai nuo aptarnavimo kokybės. Tikimasi gauti 15–20 % nuo sąskaitos sumos, o maži arbatpinigiai laikomi įžeidimu.