Šį kartą tai pasakojimas ne apie Lisaboną, Porto ar įstabųjį Lagos… Pastaroji trijulė užsitarnavo puikiausių epitetų ryšulį jau kur kas anksčiau nei būtumėt pagalvoję… Niekam nepaslaptis, jog skrendu.lt komanda – tikri kelionių fanatikai. Ieškome to, ko nerasi pirmuose turistinės knygos puslapiuose. Tad kaip ir visada, spontaniškai, su daina, keliamės ankstų ankstų rytą, dėkojame Bartolomeu už vakarykštį vyną ir rytinę kavą, užkuriame mašiną ir paliekame Porto vardan besislapstančių stebuklų atradimo!

Pirmasis sustojimas – Costa Nova

Vos valanda kelio nuo Porto ir mes tarsi ekstravagantiškojo Wes Anderson filmavimo aikštelėje – Costa Nova. Spalvoti, raudoni, mėlyni, geltoni, dryžuoti nameliai pasitinka mus ypač nuotaikingai. Čia svečių namai? Gyvenamieji? Restoranai? Nesupratome… Laimei, kaip visada draugų paieškos – paprasta kaip 2 x 2. Rytinę pypkę prie vietinio restorano traukiantis Cristiano išporino mums visą istoriją!

Costa Nova CristianoG.Gudaitytės nuotrauka

Pasirodo, namukai, kurių tikslus pavadinimas yra Palheiro, buvo pradėti statyti XIX a. viduryje. Politikas José Estevão buvo pirmasis, padabinęs savo Palheiro mėlynomis ir rudomis vertikaliomis juostomis. Palheiro paskirtis – intelektualių ir politinių pokalbių, susibūrimų vieta. Čia užsukdavo ir pats Eça de Queiroz – puikiausias portugalų rašytojas. Netrukus Palheiro skaičius pradėjo sparčiai augti, pakrantės regione kūrėsi žvejų bendruomenės, unikalios išvaizdos nameliai tapo jų prieglobsčiu. Laikui bėgant Palheiro tapo savotišku mados objektu: vandenynas pasiekiamas ranka, jūros gėrybės, puikus oras ir ryškios spalvos.Tuo tarpu išpūtę akis šlamštėme skanutėlę doradą. Prieš kepant, šeimininkė atnešė net keletą ant padėklo: rinkomės, uostėme, akimis svėrėme! Nuostabus jausmas išvysti maistą prieš jam atsiduriant ant stalo. Restoranėlis vadinasi “Restaurante KATEKERO Cafe” ir yra padabintas raudonomis juostomis – tikrai rasite!

 Antroji stotelė – Sintra

Apie šį miestelį buvome girdėję vos keletą faktų, kurie kėlė kiek dviprasmiškus jausmus:1. Čia egzistuoja pilis, kuri primena Walt Disney Pictures vinjetę;2. Bandymas ją pasiekti – iššūkis;3. Kalno viršūnes gaubia rūkas, tad laikykitės drauge.Avantiūristai džiaugiasi, iššūkis priimtas, leidžiamės į kelią! Apsirūpinę vandeniu įsijaučiame į alpinistų amplua ir linkime sau gero vėjo. Iš tikrųjų – tikslą pasiekti nėra jau taip sunku. Nuo miestelio stoties, kuri yra centre, Palace of Pena (toks tikrasis Walt Disney pilies-bokšto pavadinimas) pėstute – apie 6 km. Žinoma, pastarieji 6 km. atrodo kiek kitaip, kai visą laiką tenką lipti į kalną.Išduosime, jog už 5 € autobusas užkels jus į pačią kalno viršūnę. Įėjimas į Palace of Pena – 14 €. Čia atsiveria nuostabi Težo slėnio panorama. Penos rūmai – ypatingai gerą aurą spinduliuojanti vieta: žaliuojantys sodai, arabiškų motyvų architektūra, rūmuose įrengtas muziejus…

Cascais ir Boca do Inferno

Maudynių ištroškę, naujų įspūdžių apsėsti leidžiamės Lisabonos link. Paskutinis dienos tikslas – Cascais. Auksinio smėlio paplūdimiai, banglentininkai, siauros gatvelės, iš toli kvepiantis aromatingas aštunkojis… Taip įsivaizdavome Cascais! Pripažinsime, kiek turistiškas, tačiau širdžiai mielas. Žuvėdrų klegesys priverčia atsipalaiduoti, jūros ošimas užliūliuoja. Krauname savo baterijas puikiausia ir turiningiausia portugališka energija.

Cascais beachG.Gudaitytės nuotrauka

Paklausėme vietinių ką dar reikia pamatyti Cascais miestelyje. Neabejotinai – Boca do Inferno. Tai tarsi bedugnė prie uolėto paplūdimio. Čia puikiai girdima bangų mūša, juntama vandenyno galia. Fantastiškas vaizdas. Gal ir nepatikėsite, bet valandėlę, saulei besileidžiant, sėdėjome ant uolų krašto ir stebėjome būrelį delfinų. Nemokamas pasirodymas… Galbūt čia tik mums taip pasisekė?Boca do infernoŠį kartą tiek. Paliekame besislapstančius Portugalijos stebuklų horizontus…  Kitame įraše – Lisabona ir naktinis gyvenimas!Maloniai kviečiame visus apsilankiusius Costa Nova, Sintra ar Cascais pasidalinti savo nuomone, nuotraukomis, atsiliepimais!