Neabejojame, kad daugelis jūsų atostogų metu aplankysite Pietų Europą. Tai nuostabus mūsų žemyno regionas – su puikiu maistu, šiltais žmonėmis ir kartais keistomis tradicijomis. Štai kelios:

Espresso puodelis per dvi valandas ar per sekundę?

Prancūzijoje kavos puodelis nebūtinai skirtas kraują įsotinti kofeinu. Net ir mažytis espresso gali lydėti visą pokalbį su bičiuliu ir paskutinis gurkšnis bus išgertas tik po poros valandų. Žinoma, visiškai šaltas. Bet juk svarbiausia – su draugu pasidalintos istorijos! Tuo tarpu italai espresso dažniausiai susipila per kelias sekundes – vienu gurkšniu, stovėdami prie baro. Ir bėga!

Popietės pokaitukas

Ispanija ir Italija, ypač pietiniai jų regionai, kuriuos vasarą saulė kaitina ypatingai stipriai, popiet uždaro visas parduotuves, kavines ir biurus – juk siesta! Tai laikas nusnūsti pasislėpus šešėlyje ar namie užsidarius langines. Kas dirba per karščius?..

Šiukšlės – bare ant žemės

Ispanijos kavinėse ir daugelyje Pietų Europos šalių naktinių klubų yra normalu panaudotas stiklines (dažniausiai jos bus plastmasinės) ar bet kokias kitas šiukšles mesti tiesiai ant žemės. Jei baras ar kavinė apytuštis, darbuotojas jas pravalys gan dažnai. Jei žmonių daug – juk sudėtinga brautis prie baro padėti tuščią tarą…

Skaičiaus „penki“ rodymas ranka

Jei Graikijoje norite pirštais parodyti skaičių „penki“, delną atsukite į save. Padarę priešingai, rizikuojate įžeisti pašnekovą.

Rankos prie stalo

Mama mokė „nesusikrauk rankų ant stalo, kai valgai!“, Italijoje tai negalioja. Priešingai, esame girdėję posakį, kad jei rankas laikai tvarkingai ant kelių, turbūt tai darai, kad galėtumei greitai išsitraukti ginklą. Su kokiomis keistomis pietiečių tradicijomis esate susidūrę jūs? Pasidalinkite komentare!