Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO į Pasaulio paveldo sąrašą yra įtraukusi jau daugiau kaip tūkstantį kultūrinių ir gamtos objektų, turinčių ypatingą tarptautinę reikšmę ir vertę. Skrendu.lt atrinko 6 organizacijos saugomus gamtinius bei kultūrinius objektus, kuriuos norėsite pamatyti savo akimis skrendant tiesiai iš Vilniaus.

Pirino nacionalinis parkas, Bulgarija

Pirino kalnuose, pietryčių Bulgarijoje išsidėstęs Pirino nacionalinis parkas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtrauktas 1983 m. Kalnų kraštovaizdžiai įspūdingi. Aukštos kalnų viršūnės, stačios uolos ir urvai kontrastuoja su alpinių pievų, ledyninių ežerų (jų parke priskaičiuojama per 70), upių, krioklių, sengirių peizažais. Parke auga nykstančios augalų bei reliktinės ir retos gyvūnų rūšys. Balkanų gamtos grožį reprezentuojanti vieta idealia tinka pėsčiųjų žygiams.

Tingveliro nacionalinis parkas, Islandija

Þingvellir (Thingvellir) nacionalinis parkas yra viena populiariausių turistinių vietų Islandijoje, UNESCO saugoma nuo 2004 m. Įdomiausi parko gamtos objektai yra įtrūkimais ir stačiomis uolomis išraižytas rifto slėnis – Šiaurės Amerikos ir Eurazijos tektoninių plokščių sandūros darinys, lavos slėniai, 20 m aukščio Oxara krioklys ir didžiausias šalyje Tingvadlavatno ežeras, kuriame galima išbandyti paviršinį nardymą. Beje, parko teritorijoje kasmet nuo 930 iki 1798 metų veikė parlamentinė asamblėja po atviru dangumi (isl. Alþing), yra išlikusių jo fragmentų.

Činkve Terės nacionalinis parkas, Italija

Apie 15 km tarp Cinque Terre ir Portovenere besidriekiantis Ligūrijos Rivjeros pakrantės ruožas yra UNESCO saugoma kultūrinė vertybė. Činkve Terės nacionalinį parką sudaro penki į stačiašlaitę, uolėtą Ligūrijos pakrantę įsirėžę kaimeliai, Porto Venerė miestą sudaro dar trys kalnų gyvenvietės. Sumaniai ant nelygaus uolėto paviršiaus pastatyti ir petys į petį skardžiais „lipantys“ spalvoti namukai dovanoja nepakartojamą vaizdą. Šimtmečius akmeninėse terasose buvo auginamos alyvuogės, vynuogės, ilgą laiką teritorija buvo pasiekiama tik jūros keliu. Šiandien miestelius galima pasiekti pėsčiomis, valtimis ir traukiniais.

Teidės nacionalinis parkas, Ispanija

Tenerifės saloje esančiame Teidės nacionaliniame parke dominuoja Teidės ugnikalnis – trečia aukščiausia vulkaninė struktūra pasaulyje, virš vandenyno dugno iškilusi 7500 m. Parko lankytojai čia gali grožėtis vulkaninės kilmės kraštovaizdžiu, išvagotu kraterių, suakmenėjusių lavos struktūrų ir Kanarų saloms būdinga augmenija, sukuriančia įspūdingą formų ir spalvų foną. Dar didesnį vizualinį įspūdį palieka nuolat kintantys tekstūrų tonai ir kalną gaubianti „debesų jūra“.

Plitvicų ežerų nacionalinis parkas, Kroatija

Seniausias ir didžiausias Kroatijoje Plitvicų ežerų nacionalinis parkas kasmet susilaukia apie 1 mln. turistų. Parkas garsėja įspūdingais, vienas į kitą kriokliais tekančiais ežerais, urvais ir kalkakmenio kanjonais. Šeliolika ežerų suskirstyti į Viršutinių ir Apatinių ežerų sistemą, kuri, beje, sudaro tik 1 proc. viso parko teritorijos. Aplinkiniuose miškuose galima sutikti meškų, vilkų ir retų paukščių rūšių. Lankytojai parke laukiami ištisus metus, jį apžiūrėti galima šešiais skirtingais maršrutais ir keturiais pėsčiųjų takais.

Vakarų Norvegijos fjordai: Geirangeris ir Nerėjus

Apie 120 km vienas nuo kito nutolę Geirangerio ir Nerėjaus fjordai yra Vakarų Norvegijos fjordų gamtovaizdžio dalis. Šie du yra vieni ilgiausių ir giliausių fjordų pasaulyje, laikomi archetipiniu ir bene įspūdingiausiu šio tipo kraštovaizdžiu pasaulyje. Stačiašlaitės kristalinės uolienų sienos virš Norvegijos jūros pakilusios per 1400 m, o žemiau jūros lygio tęsiasi dar 500 m. Nuo fjordų šlaitų krinta keletas krioklių, spygliuočių ir lapuočių miškus kerta į ledyninius ežerus subėgančios upės, kraštovaizdį gražina ledynų ir grublėtos kalnų keteros.

Ieškok progos šiuos gamtos turtus pamatyti savo akimis! Griauk rutiną – krauk lagaminą, juk nuotykiai laukia, pigiais lėktuvų bilietais pasirūpinti padės Skrendu.lt.