Kokios asociacijos kyla, išgirdus žodį ITALIJA? Ekspresija, aistra, stilius bei temperamentas. Tai šalis, kurios tautiečiai pasižymi meile gyvenimui, trupučiu lengvabūdiškumo ir etiketo taisyklių paisymu, į kurias italai žiūri gana rimtai.

Todėl atrinkome keletą svarbių taisyklių, su kuriomis norime jus supažindinti. Jų išmanymas, svečiuojantis Italijoje, padės lengviau adaptuotis ar perprasti temperamentinguosius italus.

Virtuvės etiketas

Ir kaipgi italai nesilaikys griežtų maisto valgymo etiketo normų, kai jų virtuvė garsėja burnoje tirpstančių patiekalų gausa ir ypatingo skonio kava. Jos mylėtojams pravartu žinoti, kad kapučino kavą įprasta gerti tik rytais, o štai espreso (jokiu būdu ne ekspreso!!!) – galite gurkšnoti net vietoje vandens. Pasportavę, po sočios vakarienės, prieš miegą, o ypatingai tada, kai jaučiatės pavargę. Maistas, atvirkščiai nei kava, Italijoje turi nustatytas griežtas valandas. Įprastai pietaujama nuo 12:00 iki 14:30 val., vakarieniaujama – nuo 19:00 val. Tiesa, vakarienę valgyti galima bet kada, po nustatytos valandos, net jei tai bus 23:00 val. Italui svarbiausia nueiti miegoti pilnu pilvu. O ir pietums jie dažnai renkasi net 3-6 patiekalus!

Pradedama nuo šaltų užkandžių, tuomet būtinai valgoma pasta – makaronų patiekalas – kurį italai tiesiog dievina. Tad jei parodysite abejingumą itališkiems makaronams – atleidimo nelaukite. Po to dažniausiai seka jūros gėrybės ar karšti mėsos bei sūrio patiekalai. Mums neįprasta, tačiau po „sunkiųjų“ patiekalų italai mėgsta užkąsti salotų. Sakoma, valgant jas po pagrindinių patiekalų, yra atgaivinamas skonis. Na, o jei renkatės mėgautis tikra itališka pica – nesugalvokite paprašyti užtarkuoti daugiau sūrio ar atnešti papildomų padažų.

Vėluoti ir bučiuotis

Italų laiko suvokimas skiriasi nuo mūsų, o punktualumą jie supranta absoliučiai kitaip. Vėluoti jiems įprasta ir, jų supratimu, yra visiškai normalu. Milane punktualiu laikomas tas, kuris vėluoja bent 20 minučių, Romoje – pusvalandį, Italijos pietuose – 45 minutes. Tad būkite pasiruošęs laukti nuo 20 iki maždaug 45 minučių arba išmokite madingai vėluoti pagal italus. O susitikę būtinai pasibučiuokite! Dažniausiai du kartus – į abu žandus, tačiau tikram italui bučinių niekada nebus per daug. Pasisveikinant, atsisveikinant, vyras su vyru, ar moteris su moterimi – nesvarbu!

Verslo etiketas

Italai mėgsta artumą net su verslo partneriais. Jiems priimtina domėtis apie jūsų asmenybę nepaisant to, kad susitikote aptarti tik biznio reikalų. Tačiau prieš tokį susitikimą rekomenduojama pasiruošti ir jums. Pasidomėkite verslo partnerių šeima ar asmeniniais pomėgiais. Taip užsitarnausite italų palankumą, kas padės užmegzti ilgalaikę partnerystę. Pasimokykite ir švelnių manierų bei pameilikaukite – vietiniams tai patinka. Vis dėlto, neužmikite prie stalo saldžiažodžiaudami. Italai itin ekspresyviai komunikuoja (ypač verslo susitikimuose), emocingai gestikuliuoja ir naudojasi kūno kalba. Pasistenkite atsakyti tuo pačiu.

Labai svarbu nepamiršti ir aprangos. Vyriškiai į verslo susitkimus su italais turėtų vykti apsivilkę tamsios spalvos kostiumą, moterys – kelnių / sijono kostiumą arba konservatyvią suknelę. Galite derinti elegantiškus aksesuarus, tačiau jokiu būdu jų nepadauginkite. Taip pat, nors jau ir žinote, kokie italai nepunktualūs, bet į verslo susitikimus griežtai reikalaujama atvykti laiku.

Elegancija

Italai – tikri stiliaus ir elegancijos ekspertai. Jiems tai taip puikiai sekasi, tarsi būtų įgimta. Kartais, atrodo, net paprasčiausiais drabužiais apsivilkęs italas pritrauks aplinkinių žvilgsnius. Taip yra todėl, kad jie prie itin paprastos aprangos moka priderinti tą vienintelę, trūkstamą detalę, kuri kaip mat pakeičia įvaizdį. Jei mėginate sekti stilingųjų italų pavyzdžiu ir paisyti aprangos etiketo normų, jums užteks skrybėlaitės ar veido formą pabrėžiančių saulės akinių. Dar geriau – jei šie aksesuarai bus firminiai. Italams žymūs prekių ženklai asocijuojasi su kokybe.

Kalbant apie kvapus – rafinuoti italai kasdien nesikvėpina. Jie labiau linkę naudoti natūralius kvapą turinčius aliejus, kremus ar esencijas, stiprius ir brangius kvepalus saugodami vakarui ar ypatingoms progoms. Italijoje itin populiarūs yra individualūs, nišiniai kvepalų variantai.

Vis dėlto, kad ir kokios griežtos pasirodytų itališko etiketo taisyklės, pripažinkim, kad jas išmanyti ir pasijusti vietinės bendruomenės dalimi yra itin smagu. Susipažinti su kultūra ir jos išskirtiniais bruožais, o galbūt atrasti save visiškai kitame amplua? Žinoma, išmanyti etiketą svarbu ir dėl to, kad kartais netektų patirti gėdos jausmo.

Mokytis etiketo taisyklių keliaujame Į ITALIJĄ