Viena mažiausių Europos šalių – Juodkalnija, smulkus bei nuostabus Balkanų pusiasalio stebuklas. Čia driekiasi įspūdinga tamsių kalnų juosta, girdimas beribės Adrijos jūros ošimas ir idiliški kaimai, kuriuose gyvena nuoširdūs bei svetingi žmonės. Tokioje mažoje valstybėje telpa viskas: keliautojai šią vietą pamėgo dėl jos žavingos gamtos, istorinių senamiesčių ir pasakiškos Viduržemio jūros virtuvės.

Apie Juodkalniją lietuviai žino nedaug, tačiau šalis jau ne vieną dešimtmetį aktyviai plėtoja turizmą ir ją aplankyti galima ištisus metus. Pakrantės kurortai, kalnų upės ir krioklių šniokštimas yra tai ko ieško kiekvienas keliautojas, kuris nori pailsėti nuo rutinos, miesto šurmulio ar kasdienių rūpesčių. Ši buvusios Jugoslavijos valstybė gali jus nustebinti įvairiausiais objektais, lankytinomis vietomis, kuriose ne tik pailsėsite, atsipalaiduosite, bet ir aktyviai praleisite laiką. Taigi, ką pamatyti svetingoje Juodkalnijoje? Apačioje yra pateikiamos TOP 5 lankytinos vietos, kuriose būtina pabūti besisvečiuojant šioje pietų Europos šalyje.

Kotoro miesto senamiestis

Kotoras įsikūręs šalia Kotoro įlankos, kurią galima pavadinti kanjonu. Miesto senamiestis, ko gero, pats lankomiausias objektas visoje Juodkalnijoje. Be to, įtrauktas į UNESCO saugomų teritorijų sąrašą. Turistai čia gali rasti daugybę parduotuvių, kuriose pardavinėjami suvenyrai, maistas. Siauros gatvelės, gėlės ant palangių, džiovinami skalbiniai ant virvučių, miesto lankytojams leidžia įsivaizduoti romantišką vietinių gyvenimą. Aplink miestą driekiasi apsauginė siena, ant kurios užsilipę, galite išvysti nuostabių miesto vaizdų.

Čia itin verta pasivaikščioti po pakrantę, užsukti pavakarieniauti į artimą kavinę, pasiklausyti balkaniškos muzikos ir pasimėgauti aplinka. Beje, jei esate didelis kačių mylėtojas – apsidžiaugsite. Ko gero, šių mielų gyvūnėlių Kotore yra daugiau nei pačių žmonių. 🙂

Durmitoro Nacionalinis parkas

Vienas iš penkių Juodkalnijos nacionalinių parkų – Durmitoras pritraukia visų rūšių adrenalino entuziastus. Ši graži ir mažai žmogaus rankos paliesta vieta, šalies šiaurėje, keliautojams gali pasiūlyti įvairiausias pramogas: snieglenčių sportą, slidinėjimą, alpinizmą, dviračius, žygius ar šokinėjimą virve. Visiškai nesvarbu, koks sezonas ir kuriuo metu atvyksite, nuotykių ieškotojai, negalės atsisipirti neįtikėtino grožio gamtai, o įspūdžiai lydės dar ilgą laiką.

Nacionaliniame parke savo viešnagei galėsite Juodkalnijoje paragauti gardžių vietinių patiekalų ir maloniai nustebinti savo gomurį. Bene didžiausia Durmitoro nacionalinio parko puošmena – Taro upės kanjonas. Be jo čia yra daugybė urvų, karstinių darinių bei ledyninės kilmės ežerų.

Jei esate aktyvus ir nebijote iššūkių, siūlome leistis į nuotaikingus žygius kalnų papėdėse, kur jūsų lauks gaivus oras, išbandymai, nepakartojama panorama ir dar daug kitų įspūdžių.

Ostrogo vienuolynas

Šis vienuolynas yra pats svarbiausias stačiatikių dvasinis centras, kuris buvo pastatytas 900 m aukštyje uolose XVII amžiuje. Vienuolyno įkūrėjas, šventuoju paskelbtas, žymus gydytojas Vasilijus. Tikima, jog jo palaikai, saugomi pačiame vienuolyne, turi gydomųjų savybių, todėl kasmet čia suplūsta piligrimai iš įvairių pasaulio kampelių. Be to, šalia vienuolyno trykšta gydomieji šaltiniai. Ostrogo vienuolynas įsikūręs apie 15 km nuo antro pagal dydį Juodkalnijos miesto Nikšičiaus.

1923-1926 metais, po didžiulio gaisro vienuolynas buvo renovuotas. Šventykloje išliko dvi uolose išskaptuotos ir ugnies visiškai nepaliestos koplyčios. Beje, šiuo metu čia gyvena apie 12 vienuolių.

Žmonės apsilanko vedini įvairiausių tikslų, bet rezultatas būna toks pats: visi pasijaučia ypatingai ir randa tai, ko ieškojo. Galima drąsiai teigti, kad tai unikalus sakralinis perlas, išugdytas gamtos ir žmogaus dvasinės bičiulystės

Podgorica

Podgorica – Juodkalnijos sostinė ir didžiausias šalies miestas. Jame vyrauja tipiški Viduržemio jūros orai su karštomis ir sausomis vasaromis. Jei jums patinka žiemos sezonas ir sniego pusnys, galite kiek nusiminti, nes čia sniego beveik niekada nebūna. Puiki geografinė padėtis ir fantastiškas klimatas sudaro puikias galimybes poilsiui Juodkalnijos sostinėje. Mieste rasite daug svarbių lankytinų objektų, kurie padės jums artimiau susipažinti su jo architektūra, istorija bei kultūra.

Viena iš žymiausių miesto vietų – Respublikos aikštė. Tai didžiausia visoje šalyje ir pagrindinė Podgoricos aikštė, kurioje renkasi, susitinka, vaikščioja žmonės, dažniausiai rengiamos valstybinės šventės. Šalia jos stovi Vyriausybės rūmai ir nuostabus fontanas. Aikštę puošia kolonos ir šiltam klimatui būdingi medžiai. Be to, ji ribojasi su Laisvės gatve, kuri nuolat skęsta žmonių miniose, čia turistai randa įvairias parduotuves, kavines, barus.

Škoderio ežero nacionalinis parkas

Škoderio ežero nacionalinis parkas įkurtas šalia didžiausio Balkanų pusiasalyje Škoderio ežero. Šiose apylinkėse apylinkėse gyvena daugybė skirtingų paukščių rūšių, kurių priskaičiuojama per 270, dėl šios priežasties nacionalinį parką itin mėgsta gamtos mylėtojai. 

Čia dažnai atvyksta ornitologai. Jiems yra įrengti 4 stebėjimo bokštai bei pritaikyta net keletas maršrutų. Parke galima sutikti pilkuosius garnius, dalmatijos pelikanus, didžiuosius bei nykštukinius kormoranus bei dar daug kitų paukščių rūšių.

Ežero pietinėje dalyje yra salos, kuriose išlikę senovinių vienuolynų, tvirtovių, o ežero šiaurėje karaliauja pelkės. Čia verta aplankyti Virpazaro uostamiestį, kuriame galima išbandyti šiam kraštui būdingą plaukimą plokščiadugnėmis valtimis.

Akivaizdu, jog Juodkalnija yra kupina stebuklingų vietų, kurias nors kartą gyvenime privalu aplankyti. Šalis Balkanų pusiasalyje pasižymi nepaprasta įvairove. Čia Jūsų laukia poilsis ramiame paplūdimio kaime su balkanišku žavesiu, kopimas į Durmitoro viršukalnes, slidinėjimas snieguotomis perėjomis, vakariniai pasivaikščiojimai po sostinės gatves, ledinis nardymas viename iš daugelio kalnų ežerų ir adrenalino pliūpsnis einant pro tvirtovės sienas virš Kotoro. Pasinaudokite proga apsilankyti viename iš gražiausių Balkanų perliukų, kurio neįtikėtini peizažai, maistas, kultūra ir kitos grožybės primins jums apie smagiai ir šiltai praleistas atostogas. 

Lėktuvų bilietų ieškokite Skrendu.lt