Kreta – tai nuostabi Graikijos sala labai mėgstama turistų. Puikiai išvystyta salos infrastruktūra, puikus oras, graži gamta bei paplūdimiai. Kretoje labai populiaru automobilių nuoma, kadangi atstumai tarp lankytinų objektų nėra dideli, patogu važinėti automobiliu ir aplankyti norimas vietas. Svajojantiems aplankyti saulėtą salą Skrendu.lt siūlomi patogūs skrydžiai Vilnius-Kreta. O jei kyla klausimas ką pamatyti Kretoje? Kviečiame susipažinti su populiariausiais lankytinais objektais ir vietomis Graikijos saloje.

TOP 5 populiariausi lankytini objektai Kretoje:

1. Samarijos tarpeklis

Atostogos Kretoje patiks net ir tiems, kurie mėgsta ekstremalų turizmą. Samarijos tarpeklį būtina apsilankyti ir išbandyti savo jėgas. Ši turistų mėgstama ir intensyviai lankoma vieta susiformavo prieš 14 milijonų metų. Tarpeklio ilgis 18 km, plotis vietomis siekia tik pustrečio metro, o aukštis vietomis net 2000 metrų. Jei svarstote atvykti ir praeiti Samarijos taką, nepamirškite, kad tai reikalauja ištvermės, patogios avalynės ir gero nusiteikimo, kadangi visa atkarpa tęsiasi net 14 km. Beveik kasmet šį taką per metus įveikia apie 300 tūkst. žmonių. Žygyje į Samarijos tarpeklį turistai įprastai užtrunka visą dieną. Taką įveikti prireikia 5-8 valandų. Keliaujant tarpekliu, kas kelis kilometrai yra įrengti tualetai ir vandens šaltiniai, kur galima pasipildyti vandens atsargas, taigi labai daug geriamo vandens pasirūpinti iš anksto nebūtina. Įėjimo į tarpeklį kaina – 5 Eur. 

2. Knoso rūmai

Knossos rūmai bene lankomiausias archeologinis objektas Kretoje. Turistai aplankantys šiuos rūmus nori prisiliesti prie senovės legendos apie Minotauro labirintą. Knoso rūmuose po stiklu saugomos freskos, pritraukiančios būrius lankytojus. Taip pat saugomi žadą atimantys keramikos ir juvelyrikos dirbiniai. Turistams sunku patikėti, kad jie buvo pagaminti net prieš 3500 metų. Įėjimo kaina į Knoso rūmus – 15 Eur. 

3. Dzeuso urvas

Dzeuso urvas – tai legendomis apipintas urvas, kur manoma, kad gimė pats Olimpo dievas Dzeusas. Urvas yra maždaug 1000 metrų aukštyje, turistinio maršruto ilgis yra 250 metrų. Didžiausią susidomėjimą turistams kelia urve esantys gamtos paminklai. Stalaktitai, kurie auga nuo lubų žemyn bei stalagmitai, kurie auga nuo grindų aukštyn. Uoloje yra įvairiaspalvis apšvietimas, kurio šviesoje šie gamtos stebuklai atrodo tiesiog nuostabiai. Kelio pabaigoje rasite tikrą požeminį ežerą, garantuojame vaizdai tikrai atima žadą. Įėjimo kainą į urvą – 6 Eur.

4. Kurnas ežeras

Kurnas ežeras – tai vienintelis ežeras saloje, iš visų pusių apsuptas kalnų. Šis ežeras ilgą laiką buvo vadinamas bedugniu, giliausia vieta ežere – 22,5 m. Čia siūlomos įvairios pramogos ežere: pasiplaukiojimas vandens dviračiais, laukinių gyvūnų stebėjimas natūralioje aplinkoje, kadangi ežere gausu žuvų, varliagyvių, driežų, vėžlių. Gražus ežero kraštovaizdis palieka neišdildomą įspūdį, tai būtina pamatyti savo akimis bei atsigaivinti gėlame vandenyje.

5. Lichnostatis

Lichnostatis – tai muziejus esantis po atviru dangumi. Muziejaus lankytojai gali pasijausti tikrais Kretos salos gyventojais, kadangi čia rasite ir tradicinį Kretos gyvenamąjį namą, koplytėlę. Taip pat pamatysite kaip daromas vynas, turėsite galimybę ir patys pabandyti savo jėgomis spausti vynuogių sultis iš uogų, paragauti graikiškų skanėstų. Įėjimas į muziejų – 6 Eur.

TOP 3 populiariausi Kretos paplūdimiai:

1. Balos lagūna

Balos – tai pasak turistų vienas gražiausių Kretos salos paplūdimių. Purus smėlis ir turkio spalvos vanduo. Vasaros mėnesiais vanduo būna šiltas, todėl ši vieta mėgstama šeimų, kurios keliauja su vaikais. Norintiems pamatyti Kretos povandeninį gyvenimą siūloma maudytis už uolų, šalia lagūnos, nes ten vanduo gilesnis ir šaltesnis, čia renkasi nardymo mėgėjai. Įdomus faktas apie šį paplūdimį: jis labiausiai fotografuojamas paplūdimys Kretoje, kuriame medaus mėnesį praleido net princas Čarlzas ir princesė Diana.

2. Vai paplūdimys

Vai paplūdimys vienas populiariausių ir garsiausių Kretos salos paplūdimių. Turistus traukia dėl šokoladuko „Bounty“ reklamos, kadangi reklama susilaukė labai daug dėmesio. Paplūdimys apsuptas palmių, galima ne tik pailsėti, bet ir pasigrožėti gamta. Patogu nuvykti nuomotu automobiliu. Jei norisi įsitaisyti patogiai, gultų nuoma 8 Eur asmeniui.

3. Kedrodasos paplūdimys

Mėlyna jūra, kedro medžiai ir uolos, įsimaišiusios tarp balto smėlio – daro Kedrodasos paplūdimį žavia ir patrauklia vieta turistams. Dėl savo nuošalumo bei privatumo šią vietą mėgsta nudistai, tačiau poilsio čia neatsisako ir tie žmonės, kurie nori pasigrožėti unikaliu kraštovaizdžiu. Paplūdimyje neteikiamos jokios paslaugos – nėra nuomos punktų, užkandinių parduotuvių, tad puikiai tiks turistams, mėgstantiems ramų poilsį.

TOP 3 apartamentai Kretoje:

1. Kavos Hotel & Suites

 „Kavos Hotel & Suites“ viešbutyje atsiveria Kretos jūros vaizdai. Svečiai kviečiami apsistoti stilingo dizaino numeriuose ir atsipalaiduoti dideliame lauko baseine su atvira terasa. Architektūrinio sodo apsuptyje įrengtuose „Kavos“ apartamentuose ir studijose rasite oro kondicionierius, erdvius balkonus arba terasas, LCD televizorius, virtuvėles, šaldytuvus ir galėsite naudotis nemokamu belaidžiu internetu. Bare prie baseino, iš kurio atsiveria jūros vaizdas, patiekiami lengvieji pusryčiai, užkandžiai, kokteiliai ir gaivieji gėrimai. Viešbučio kainos ir kokybės santykis puikus.

2. Falassarna Beach

Vos už 70 metrų nuo Falasarnos smėlio paplūdimio vešlių sodų apsuptame ir šeimai priklausančiame viešbutyje yra restoranas-baras, iš kurio atsiveria vaizdai į jūrą. Numeriuose įrengti balkonai, veikia nemokamas belaidis internetas ir galima patiems ruošti valgį. Viešbučio lankytojams valgomajame kasryt patiekiami lengvieji pusryčiai. Gėlėse skendinčioje restorano terasoje turistai gali mėgautis gėrimais ir tradiciniais Kretos valgiais.

3. Nautica Hotel Apartments

„Nautica Hotel“ viešbutis su baseinu, čia siūloma apsistoti numeriuose, kuriuose galėsite patys ruošti valgį, naudotis nemokamu belaidžiu internetu bei grožėtis iš balkonų atsiveriančiu vaizdu į puikiai prižiūrėtą paplūdimį ir jūrą. Svečiams tiekiami naminiai pusryčiai. Paplūdimyje ir aplink baseiną gausu gultų ir skėčių nuo saulės. Vaikams įrengtas baseinas ir žaidimų aikštelė.

Ką veikti su vaikais Kretoje?

Aquaworld ir Cretaquarium

Tai puikios pramogos vaikams Kretoje. Interaktyvūs akvariumai, kuriuose galima susipažinti su vietine jūros gyvūnija ir ropliais iš viso pasaulio. Tai ne tik puiki edukacinė veikla vaikams, bet ir galimybė nusikelti į jūros pasaulį ir susipažinti su ten gyvenančiais gyvūnais.

Oras Kretoje

Kreta gali pasigirti švelniu, subtropiniu klimatu. Kurortinis sezonas prasideda nuo balandžio ir baigiasi spalio mėnesį. Lietus šioje saloje – tikra retenybė. Pats karščiausias mėnuo Kretoje yra rugpjūtis. Turistams, kurie mėgsta kaitrią saulę, tai yra pats geriausias mėnuo aplankyti salą. Tuomet dieną temperatūra pakyla net iki +35°C laipsnių šilumos. Vidutinė vandens temperatūra +22°C laipsniai šilumos.

Kainos Kretoje

Kretoje piniginis vienetas – euras. Bankų darbo laikas: pirmadienį-ketvirtadienį nuo 8 iki 14 val., penktadienį ir šeštadienį – nuo 8 iki 13.30 val. Kainos šioje Graikijos saloje panašios į Lietuvos. Kretoje susirasti apgyvendinimą galite maždaug nuo 25 – 50 eurų (jeigu nėra poreikio gyventi aukštos klasės apgyvendinimo įstaigose), o išsinuomoti automobilį savaitei galima už 150 eurų. Maisto kainos parduotuvėse panašios kaip ir Lietuvoje, kai kur net žemesnės.

Jei svarstote apie apsilankymą Graikijos saloje –  Kretoje, pirmiausiai jūsų laukia skrydis: Vilnius – Kreta , o vėliau nepakartojami įspūdžiai, kurie išliks ilgam!