Roma – vienas iš įspūdingiausių Europos miestų. Jis sukviečia visus, kurie nori atsipūsti nuo pašėlusio gyvenimo tempo bei įtemptų darbų. Čia kiekvienas jaučiasi puikiai: tiek pavieniai keliautojai, tiek vykstantieji su šeima ar antrąja puse.

Kiekvienas, išsiruošęs keliauti, dažnai pradeda ieškoti informacijos apie šalį, į kurią vyksta, bei patarimų. Domisi, kaip nuvykus elgtis, ar ko verčiau nedaryti. Jei šiuo klausimu užsukote čia, pataikėte kaip tik ten, kur reikia. Savo kelionių draugams negailime patarimų. Norime, kad visos jūsų kelionės būtų kuo malonesnės, o įspūdžiai nepamirštami!

Nešvaistykite pinigų mėtydami juos į fontanus

Keliautojų atsiliepimai sako, kad turistai tikėdamiesi sėkmės į kiekvieną kelyje pamatytą fontaną įmeta po monetą. Taip jau mums priimta ir nieko čia nepadarysi. Mėtome monetas tiek į Palangos, tiek į Vilniaus ar Kauno fontanus… Tačiau Romoje monetas mėtyti priimta tik į Trevi fontaną… Nenustebkite, jeigu vietiniai gyventojai juoksis iš jūsų, kai monetas mesite ir į kitus fontanus, nes jiems tai – tik pinigų švaistymas.

Nepamirškite: kur turistai, ten ir kišenvagiai

Roma yra išties saugus miestas. Jame nuolat patruliuoja ir tvarką prižiūri policija. Bet kiekvienas patyręs keliautojas savo nuotykių aprašymuose pasakys: miestai, kuriuose gausu turistų, pritraukia ir gausų būrį kišenvagių. Jie nepraleis progos „pasikrapštyti“ jūsų kuprinėse, jei tik prarasite budrumą. Taigi verta atidžiai saugoti savo turtą. Jei įvyko nelaimė, nebijokite kreiptis pagalbos. Čia gyvenantys žmonės žvelgia į turistus geranoriškai, todėl tikrai padarys viską, kad tik sulaikytų kišenvagį.

Pasidomėkite nemokamomis lankytinomis vietomis

Roma – toks spalvingas ir įvairus miestas. Jame visada rasite, kur nueiti ar ką nuveikti. Tačiau dažno objekto aplankymas kainuoja nemažus pinigus. Patariame neišlaidauti, nes Romoje yra nemažai vietų, kuriose neišleisite nė cento. Panteonas, Trevi fontanas, Teatro di Marcello teatras, Santa Maria Maggiore bazilika ir daug kitų miesto žvaigždžių yra turistams nemokamos. Prieš išvykstant patariame pasidomėti, kuriomis valandomis ar dienomis muziejai lankytojus priima nemokamai. Kiekviename objekte gali būti nustatytas konkretus laikas. Be to, jis gali keistis.

Jei norite išleisti kuo mažiau pinigų, jums vertėtų apsvarstyti galimybę savo kelionę į Romą suderinti su Pasauline turizmo diena. Ji švenčiama rugsėjo 27-ąją. Šią dieną daugumoje miesto vietų galima apsilankyti nemokamai. Kodėl tuo nepasinaudojus?

Atviresnius drabužius vilkėkite vakare

Romos gyventojai – labai į Dievą tikintys ir pamaldūs žmonės. Jiems yra nepriimtina, jei turistai į šventas vietas (bažnyčias, bazilikas ir pan.) eina vilkėdami mažai kūną dengiančius drabužius: šortus, palaidines su didelėmis iškirptėmis ir t. t. Kai darysitės kelionės planą, būkite tikri, kad prieš lankantis tam tikrose lankytinose vietose neapsivilksite iššaukiančių drabužių. Jei į šventą vietą jus ir įleis, vietiniai supras, kad jūs negerbiate jų tikėjimo ir kultūros. O į kai kurias vietas su netinkamais drabužiais galite būti apskritai neįleisti.

Taupykite valgydami mieste

Taip, kelionėje tikrai norisi pietauti mieste, paragauti gardaus vietinio maisto, tačiau Romoje tai gali kainuoti tikrai nemažus pinigus. Jei kelionei nepasirinkote viskas įskaičiuota (angl. all inclusive) pasiūlymo, kuris padeda sutaupyti daug pinigų, nenusiminkite. Nors valgyti Romos kavinėse ir restoranuose nėra pigu, yra būdų neišlaidauti maistui.

  • Jei alų mėgstate labiau negu vyną, Romoje teks persilaužti. Čia du buteliai vyno kainuoja daug pigiau negu du bokalai alaus. Todėl siūlome pasilepinti puikiu Italijos vynu.
  • Kavinėse neprašykite staliuko. Jis jums kainuos daugiau negu išleisite pietums. Verčiau pasinaudokite galimybe užkąsti ar išgerti kavos prie baro. Taip elgiasi visi vietiniai, todėl tikrai neatrodysite kaip keistuoliai.
  • Stenkitės pavalgyti dieną. Romoje per pietus daug darbuotojų išeina iš biurų pavalgyti į šalia esančias kavines ar restoranėlius. Maitinimo įstaigos tarpusavyje konkuruoja, todėl nuleidžia kainas kone dvigubai. Tokiu metu galėsite papietauti už 10–20 eurų. Jei valgysite vakare, už tokį patį maistą sumokėsite net dvigubai daugiau.
  • Nesišvaistykite arbatpinigiais. Lietuviai yra pripratę padavėjams palikti 10–12 proc. arbatpinigių, tačiau viešint Romoje šiuos skaičius galite pamiršti. Čia vietiniai padavėjams palieka tik iki 5 proc. nuo sąskaitoje esančios sumos, o pigesnėse kavinėse priimta palikti 1 eurą. Nebijokite, kad jus palaikys gobšuoliu, Romoje dirbantys padavėjai yra pripratę prie tokio darbo įvertinimo ir jiems tokie pinigai nėra maži.
  • Neišlaidaukite automobilio nuomai. Žinome, kad daugumai atrodo, jog pažinti miestą labiausiai tinka nuomotas automobilis, tačiau Romoje tai negalioja. Taip, Roma yra didelis miestas, tačiau visi pagrindiniai objektai yra miesto centre, todėl tikrai neverta nuomotis automobilio. Juo labiau kad sunkiai rasite nemokamą stovėjimo aikštelę… Žinoma, jei žadate aplankyti kitus miestus ar miestelius, nuomotas automobilis bus puiki išeitis norint išvengti ilgų ir ne itin patogių kelionių autobusu ar traukiniu.

Nemokamas vanduo troškuliui malšinti

Vandens atsargos vaikštinėjant po Romą ir grožintis neįtikėtina miesto architektūra yra kone svarbiausias kelionių dalykas. Dauguma turistų nežino, kad nemokamo vandens galima gauti daugelyje Romos vietų. Todėl perka buteliukus parduotuvėse ir kioskeliuose. Juose kainos tikrai nėra mažos. Daugelyje Romos vietų yra Nasoni fontanėliai, kuriuose vanduo nemokamas. Nusipirkite pirmą vandens buteliuką prekybos centre, o likusią kelionės dalį pildykite juos gardžiu vandeniu fontanėliuose. Taip ne tik sutaupysite nemažai pinigų, bet ir gausite daug mineralų. Mat šis vanduo labai sveikas. Dar geriau ir tai, jog prieš kelionę galite parsisiųsti mobiliąją programėlę Nasoni D’Italia. Joje galėsite rasti arčiausiai jūsų esantį vandens fontanėlį, todėl nereikės jų aklai ieškoti ar klausinėti vietinių, kaip iki jų nuvykti.

Roma priima ir šiltai apkabina kiekvieną keliautoją, kuris čia užklysta. Nebijokite būti pakerėti šio žavingo miesto! Vieną kartą čia apsilankius, norėsis sugrįžti vėl ir vėl. Juk ne veltui sakoma, kad visi keliai veda į Romą – čia juk visi nori sugrįžti! Užteks skaityti kelionių aprašymus ir degti baltu pavydu tiems, kurie savo atostogų norus pavertė realybe. Skrendu.lt ragina nepamiršti – dabar atėjo laikas puikiai pailsėti ir jums!