Jei dar niekada nekeliavote vienas, dabar pats metas tai padaryti! Kodėl? Nes kelionė vienam gali būti puikus nuotykis! Ji leis ne tik geriau pažinti kitą kultūrą, aplankyti visas įdomiausias miesto vietas, bet ir padės šį tą naujo sužinoti apie save. Kelionių kryptys gali būti pačios įvairiausios – nuo pajūrio kurortų, iki architektūrinių ir istorinių paminklų, seniausiose Europos sostinėse. Juk kiekvienas esame skirtingi, todėl ir geriausia kelionės kryptis kiekvienu atveju gali skirtis. Šiame straipsnyje pristatomos kelionių krypčių penketukas, kuriame širdžiai artimą kelionės kryptį rasti turėtų kiekvienas. Skrendam? Skrendam!

Kanarų salos, Ispanija

Daugelio lietuvių mėgstamos Kanarų salos vis dar turi daug neatrastų kampelių! Čia tobula keliauti vienam, salos priklauso Ispanijai, taigi čia pajusite europietišką mentalitetą, nepatirsite didžiulio kultūrinio šoko. Taip pat nebus problemų dėl to, jog keliaujate viena, jei esate moteris (taip, deja, vis dar gali nutikti kai kuriose Afrikos ir Azijos šalyse).

Kanarų salos, nesvarbu ar pasirinksite Tenerifę, Gran Kanariją, Lanzarotę ar kitą mažesnę salą, savyje jos derina ir miesto pramogas, ir gamtos grožį. Keliaujant be kompanionų, išvykos į magišką salų gilumą gali tapti puikia meditacija ir vieta apgalvoti savo gyvenimą. Tenerifėje yra aukščiausias taškas Ispanijoje – Teidės ugnikalnis. Jį juosia Teidės gamtos parkas, kuriame galima pamatyti ir pavasarį, ir vasarą, ir žiemą vienu metu. Teidės parkas yra įtrauktas į UNESCO dėl savo išskirtinės gamtos.

Pavargus nuo žygių gamtoje, atsipūsti galėsite įspūdinguose juodo smėlio paplūdimiuose (vienas populiariausių – Playa Jardin). O jei mėgstate tyrinėti keistas ir nekasdieniškas vietas, aplankykite apleistą termo elektrinę šalia El Medano, kur stūkso įspūdingo dydžio antena. Taip pat nepamirškite pasidžiaugti saule, jūra ir aplankyti populiariausią Tenerifės kurortą – Playa de las Americas.

Oslas, Norvegija

Jei atostogos jums nėra vien tik paplūdimiai ir smėlis, o saulėje galite išbūti ne daugiau nei 5 minutes – jums patiks pažintinė kelionė į šiaurietišką Oslą. Norvegijos sostinė žavi tuo, kad jos centras yra nedidelis ir kompaktiškas, taigi visur galėsite keliauti pėsčiomis. O jei norėsite pasižvalgyti ir po tolimesnius Oslo kampelius – visada galėsite išsinuomoti dviratį ar paspirtuką.

Oslas, be jokios abejonės yra jūrinis miestas. Tai didžiausias šalies uostas ir didžiausias miestas, kuriame gyvena apie 11 proc. šalies gyventojų. Sostinė yra labai jaunatviška ir dinamiška – jūsų pasirinkimas, ką norėsite aplankyti pirmiausia. Gal užkąsti vienoje iš daugelio jaukių kavinukių? O gal aplankyti garsų Frognerio parką? Beje, jei esate Jo Nesbø gerbėjas, tuomet verta sau surengti ekskursiją po iš knygos puslapių pažįstamas miesto vietas – nuo Griunvaldo policijos nuovados (Grønland Politistasjon), kur dirba Hūlė, iki Katrinos buto (taip, taip – jis nėra išgalvotas!) Griūneliorkoje (Grünerløkka).

Jei norėtumėte klasikinės pažintinės kelionės, aplankykite Oslo operos teatrą, Akershuso pilį, Karališkuosius rūmus ir juos supantį parką bei pamatykite tikrąjį vikingų laivą apsilankę Norvegijos kultūros ir istorijos muziejuje. Žinoma, nepamirškite užsukti ir į Oslo katedrą bei palesinti kirų, skraidančių virš Oslo fjordo.

Portas, Portugalija

Atsakyti į klausimą, kur keliauti geriausia, galima įvairiai. Rinktis galima iš krypčių su smėliu ir jūra, su istoriniais ir kultūriniai paminklais ar išskirtinai ieškoti geriausio vyno, geriausio maisto ir geriausios atmosferos. Drąsiai galime teigti, kad Portas atitiks visus aukščiau išvardytus pageidavimus!

Portas 2012, 2014 ir 2017 metais buvo pripažintas geriausia atostogų kryptimi Europoje. Prieš pandemiją čia kasmet apsilankydavo daugiau nei 4 mln. turistų. Populiariausios Porto lankytinos vietos, tai įspūdingas siaurų gatvelių labirintas Porto senamiestyje, Doro upės pakrantės promenada, kurioje rasite daug vietos prekeivių, autentiškos muzikos ir jaukių lauko kavinių. Taip pat verta aplankyti pietiniame upės krante įsikūrusį vienuolyną (Mosteiro da Serra do Pilar), iš kurio vakarais atsiveria nepamirštamas vaizdas į Porto senamiestį. Miesto panoramą galima apžvelgti ir kylant oro gondolomis, iš čia geriausia suskaičiuoti ir mieste esančias bažnyčių smailes: Porto katedros, Šv. Pranciškaus, Clerigos bažnyčios ir varpinės bei daugelį kitų.

Jei esate Hario Poterio gerbėjas, neabejotinai žinote, kad šiame mieste J. K. Rowling ant servetėlės kampo pradėjo kurti istoriją apie našlaitį berniuką. Įkvėpimo rašytoja sėmėsi iš bendros miesto atmosferos ir kai kurių konkrečių pastatų. Platformą 9¾ rasite Sao Bento geležinkelio stotyje, o Hogvartso aurą neabejotinai pajusite išskirtiniame Lello knygyne. O gal net sutiksite kokį žiobarą, pasiklydusį Skersiniame skersgatvyje? Kelionės vienam puikios tuo, kad čia galite sutikti žavių nepažįstamųjų ar leistis į kiek netikėtą nuotykį spontaniškai – juk niekad nesate įsipareigojęs ką turite daryti.

Roma, Italija

Kai kurios kelionių kryptys yra pasmerktos vadintis „porų“ kelionėmis. Viena tokių vienų – Italijos sostinė Roma. Visgi manoma, kad šį mitą galima sugriauti, nes Roma – puiki kelionės kryptis ir vienam asmeniui.

Keliaujant į Italijos sostinę, reikėtų atsižvelgti į metų laiką. Mieste jūsų neatgaivins gaivus pajūrio vėjas, todėl vasara ir net ankstyvas ruduo gali pasirodyti labai karšti mėnesiai miestui tyrinėti, tiesa, jei toleruojate karštį – tuomet pirmyn! 

Vienas pagrindinių traukos centrų Romoje – Vatikanas. Internete rasite daugybę patarimų, ką tiksliai aplankyti. Todėl mes tik norime patarti, kad į Vatikaną reikėtų keliauti visai dienai, geriausia – nuo ankstaus ryto. Nes jei iš viešbučio išsiruošite tik 9–10 valandą, tai gali būti, kad kelias valandas praleisite eilėje prie įėjimo į Šv. Petro baziliką, o gal net ir patį Vatikaną. Jei norite aplankyti Siksto koplyčią ir Vatikano sodus – tam reikia iš anksto nusipirkti bilietus internetu. Geriausia tai padaryti prieš 2–3 savaites, kad užtikrintumėte norimą laiką. Šv. Petro bazilikoje būtinai nepamirškite užkopti į patį jos viršų – atsivers nuostabūs Romos ir Vatikano vaizdai. Kartais turistai tiesiog nepastebi „paslėptų“ laiptų aukštyn, todėl akylai dairykitės arba paklauskite kelio darbuotojų. 

Poilsinės kelionės dažniausiai suprantamos kaip kelionės prie jūros. Tačiau norintiems atsipūsti po visos dienos ekskursijų, Roma gali pasiūlyti termas – autentiškas romėniškas pirtis, kurios tikrai papildys jūsų kelionės dieną.

Nesebaras, Bulgarija

Jei jums kelionė be saulės ir smėlio ne kelionė – keliaukite į Nesebarą! Rytinėje Bulgarijos dalyje išsidėstę net keli kurortai, kuriuos galima aplankyti vienos kelionės metu. Jei apsistosite Nesebare, jums visai netoli bus Burgasas – didelis uostamiestis, garsėjantis savo purvo voniomis. Taip pat galėsite aplankyti Pomoriję, kurią pusiau dalija druskingas ežeras. Čia galėsite pasimėgauti vandens pramogomis ir apsilankyti Druskos muziejuje. 

Ieškantiems paplūdimio pramogų, keli kilometrai nuo Nesebaro yra Saulėtas krantas – didžiausias ir populiariausias Bulgarijos paplūdimys. Sezono metu čia veikia barai, lauko kavinės, vyksta tinklinio ir įvairių kitų sporto šakų varžybos ar treniruotės. Čia nuomojami vandens motociklai, irklentės bei galima užsiimti kitomis vandens pramogomis. Bulgarijoje kainos nesikandžioja, todėl tai ekonomiškas atostogų variantas tam, kuris išdrįs pirmą kartą keliauti vienas ar viena!

Kelionės vienam puikios tuo, kad galite sutikti žavių nepažįstamųjų, atrasti save iš naujo ir į savo kasdienybę įnešti šlakelį spontaniškumo – juk niekada nesate įsipareigojęs ką turite daryti, nereikia laikytis anksčiau numatyto plano.

Leiskitės į nuotykį, kuriame patirsite daugiau nei galite įsivaizduoti! Skrydžių ieškokite: Skrendu.lt