Edinburgas, Škotijos sostinė – išsidėstęs rytinėje Škotijos pakrantėje. Tai miestas, visame pasaulyje garsėjantis nuostabiais istoriniais architektūros paminklais, kultūriniu paveldu bei, žinoma, ugninga škotiška dvasia! Mūsų skaitytoja Aistė gyveno Edinburge metus, todėl neabejoja, jog tą dvasią verta pajusti kiekvienam ir dalinasi priežastimis, dėl kurių Edinburgas įgauna ekskliuzyvinio miesto etiketę.

Čia galima labai lengvai išgarsėti

Cramond Island – viena iš keleto rytinės Škotijos pakrantės salų. Nuo kranto nutolusi 1,6 km, o su pagrindinėmis Škotijos žemėmis ją jungia takas. Tiek Edinburgo gyventojai, tiek svečiai, dažnai užsuka pasimėgauti gamta: jūra, smėlis, medžiai, ramybė. Atrodytų nieko ypatingo… jei ne galimybė UŽSTRIGTI šioje saloje! Takas, jungiantis salą su žemynine dalimi kiekvieną dieną tam tikromis valandomis yra užsemiamas jūros vandeniu. Nors potvynio laikai yra surašyti net keliose vietose, dažnai atsiranda žmonių, nepaisančių perspėjimų! Jų gelbėjimo operacijoms išleidžiama nemaža dalis miesto pinigų, tad siekiant žmones bent jau „sugėdinti“, atvejai paviešinami spaudoje ar televizijoje. Su vardais ir pavardėm, žinoma. Vietiniai juokauja, kad tai lengviausias būdas išgarsėti.Edinburgas pigūs skrydžiai, skrendu.lt

Nuotr. Aistės Vaičiulytės

Lauktuvės vos už £1,5!

Tikriausiai visi nors karta buvę Jungtinėje Karalystėje yra ragavę CADBURYS saldumynų. Tai gardžiausi šokoladai, saldainiai, sausainiai… Net seilė varva vien pagalvojus! Edinburge yra šių gardėsių fabrikas, kuriame kilogramas sausainių, su karamelės įdaru ir pieniško šokolado glaistu nekainuoja net £2! Luktelkite… o gal du kilogramai?

Mindyti kojas – priimtina!

Tradicinis škotų šokis Ceilidh gali būti šokamas tiek poromis, tiek linijiniu būdu. Dažnai yra rengiami tradicinio šokio vakarėliai, kuriuose ir jaunimas, ir senyvo amžiaus žmonės šoka ir mokosi nesudėtingų žingsnelių. Tiek daug škotiškos dvasios ir gerų emocijų! Beje, šokio metu mindymas ant kojų – visiškai priimtinas ir niekas nė nepastebės, net jei ir penkis kartus užminsit!Edinburgas pigūs skrydžiai, kelionė

Nuotr. Aistės Vaičiulytės

Miesto centre – kaip pas močiutę kaime

Viena populiariausių miesto (ypač naktinio gyvenimo) gatvių, kurioje įsikūrę daugybė barų bei naktinių klubų yra pavadinimu Cowgate (karvės vartai). Įdomu tai, kad virš šios gatvės yra didžiulės, senovinės tiltų arkos, kurios tarsi simbolizuoja vartus. Kai kuriose vietose prie sienų yra pritvirtintos ir kiek keistai atrodančios karvės kūno dalys. Na, o viską vainikuoja baras pavadinimu Cowshed (tvartas)… Baras, kuriame sėdima ant šieno kupetos? Ką čia ir bepridursi, belieka tik pamatyti!

4 metų laikai per vieną dieną

Ištrauka is dialogo:-Laba diena, jūs dar grosite šioje gatvėje bent pusvalandį?-Nežinau, jei neprasidės kokia nuožmi audra, juk žinai… škotiskas oras…Tąkart lyti nepradėjo, tad grįžome pasiklausyti nerealių gatvės muzikantų. Tačiau… oro prognozės? Jokių prognozių! Niekada nežinosi, kokia diena taves laukia rytoj… ar net šiandien! Šviečia saulė? Pasiimk skėtį! Lyja? Pasiimk akinius nuo saulės! Oras šiame krašte yra tikrai permainingas.Edinburgas pigūs skrydžiai, gatvės muzikantai

Nuotr. Aistės Vaičiulytės

Akis į kojas paganyti gali ne tik vyrai, bet ir moterys!

Ar dar reikia ką nors pridurti? ☺

Anglų kalba – nebūtina, vis tiek nieko nesuprasite

“Aye” (taip), “scran” (maistas), “Weegie” (žmogus iš Glasgo)… Čia tik keletas žodžių, kurie nė iš tolo neprimena anglų kalbos. Kad ir kaip gerai mokėtumėte anglų kalbą, teks palavinti ausis, kad suprastumėte škotų akcentą! Jie – tarytum  tikri žemaičiai Lietuvoje. Klausytis kalbant du škotus yra viena… o, kad suprastum – prireiks laiko.

Nes niekur kitur pasaulyje nėra tokio viskio!

Viskis? Škotiškas? Edinburge? Ar gali būti geresnė vieta juo pasimėgauti? Ąžuolinių statinių aromatas tiesiog fantastiškas! Ar žinojote, kad alkoholinis gėrimas, norėdamas vadintis škotišku viskiu, privalo atitikti Jungtinės Karalystės 1988 m. škotiško viskio įstatymą? Paragaukite ir suprasite kodėl taikomi tokie aukšti reikalavimai!Edinburgas pigūs skrydžiai, viskio parduotuvė

Galybė atrakcijų kiekvieno skoniui

Ne paslaptis, kad Edinburgas yra laikomas Jungtinės Karalystės kultūros sostine. Čia organizuojama daugybė įvairaus pobūdžio renginių. Nuo kasmetinių Anglijos karalienės vizitų iki daugybės kasdienių vakarėlių naktiniuose klubuose, nuo įspūdingų fejerverkų šou iki jaukių, studentų organizuojamų renginių ar gatvės pasirodymų. Reikia tik išsirinkti!Edinburgas pigūs skrydžiai, parkas

Nuotr. Aistės Vaičiulytės

Esate miesto vidury? Spjaukite!

Royal Mile – viena pagrindinių miesto gatvių, vedančių nuo Edinburgo pilies link karališkųjų rūmų bei miesto savivaldybės. Čia rasite didžiulį senovinį pastatą, kuris turi ne kokią istorinę reputaciją… Buvęs kalėjimas, mokesčių rinkimo vieta ir tamsios niūrios vidaus sienos žmonėms kėle kiek neigiamas emocijas. Dėl šios priežasties nuo senų laikų praeidami vietiniai spjaudavo į ant grindinio iš akmenų sudėliotą širdį. Ši tradicija išlikusi iki pat šių dienų. Pirmąkart pamačius prispjaudytą akmeninę širdį tikrai ne vienam kyla klausimas: KĄ?!

Nesibaigiantys Edinburgo festivaliai

Be didžiųjų Edinburgo festivalių FRINGE ir EDINBURGH FESTIVAL, vykstančių kiekvieną rugpjūtį, mieste vyksta ir daugybė kitų festivalių! Meno, kino, teatro, mokslo, muzikos, sporto… Jie trunka dieną keliose vietose, kelias dienas, savaites ar net mėnesius!

Edinburgo centre – Princesių gatvė ir sodai.

Populiariausia miesto gatvė – Princess street. Kiekvienas miestas turi tokią: čia daugybė parduotuvių, tad gatvėje nuolat šurmuliuoja žmonės. Niekam nepaslaptis, jog iš Princesių gatvės lyg mažyčiai labirintai driekiasi siauros mažos gatvelės, kuriose įsikurę jaukūs restoraneliai bei kavinukės. Tačiau kuom ši gatvė ypatinga?  gatvę lydi nuostabieji Princess Street Gardens. Tai ilgas, nuolat žalias, gėlių bei puikiausių medelių gausa garsėjantis parkas. Taip pat čia vyksta įvairūs renginiai, o šiltomis dienomis žmonės įsitaiso ant žolės, mėgaujasi gamta bei akį traukiančiais vaizdais.

Pilis ant uolos? Miesto vidury?

Taip! Ir tai yra vienas įspūdingiausių pasaulio miestų, nes jo centre stovi milžiniškas kalnas-uola, kurio viršūnėje puikuojasi nustabioji Edinburgo pilis! Žinoma, viduje įrengtas muziejus. Įstabūs pasakojimai ir istorijos privers aikčioti! Tam, kad pamatytumėte kvapą gniaužiančią miesto panoramą, į pačią pilį eiti nereikia – vaizdas įspūdingas žvelgiant iš pilies kiemelio.

Na ir galiausiai…

Sąrašas vietų, kurias tikrai verta aplankyti viešint Edinburge:• Royal MileGrassmarketVictoria streetCalton HillArthur‘s SeatCramon IslandPalace of Holyroodhouse Princess streetPrincess street GardensEdinburgh CastleDaugelis mano, jog pabuvus Londone galima puikiausiai pažinti „britų kultūra“… Ar tikrai? Kad patirtumėte tikrų tikriausią britų dvasią jums tiesiog bū-ti-na apsilankyti Edinburge. Keistenybės, verdantis gyvenimas ir linksmieji škotai – įspūdinga ir tikrai kitokia atmosfera. Neabejodami pritariame skaitytojai Aistei ir sakome, jog Škotijos sostinė – miestas, kurį tikrai verta aplankyti bent kartą gyvenime.___________Jei buvote Edinburge ar svajojate jį aplankyti – pasidalinkite įspūdžiais ir mintimis komentaruose!