Sakoma, kad užtenka vienos dienos įsimylėti Portugaliją. Tačiau pabuvus ilgiau bei pažinus skirtingus šios šalies kraštus, dėl Portugalijos galima ir visai pamesti galvą bei užsinorėti ten apsigyventi.

Nors kur namai, ten ir širdis, bent maža jos dalelė tikrai pasiliks šioje Atlanto vandenyno skalaujamoje šalyje. Žavingi miesteliai, triukšmingi miestai, masyvūs kalnų reljefai, skambūs slėniai, senovinės pakrantės ir gausia augmenija apaugusios salos – visa tai ir dar daugiau atrasite, apkeliavę įžymiausias Portugalijos vietas.

Portas

Portas yra antras pagal dydį miestas Portugalijoje, garsėjantis dėl savo unikalaus uosto vyno. Daugiau negu šeši tiltai jungia Porto miestą su kitoje pusėje esančią Vila Nova de Gaia. Apsilankę tiek Porte, tiek ir Vila Nova de Gaia, patirsite autentišką Portugalijos dvasią. Išvysite įvairiais ornamentais išpieštas plyteles, kurios puošia bene kiekvieną namą. Paragausite nuostabaus skonio tradicinių patiekalų ir išvysite nepamirštamus miesto peizažus tiek iš vienos, tiek ir iš kitos upės pusės.

Ribeira – tai pagal upės krantinę išsidėstęs rajonėlis, kuriame daug restoranų, vietinių parduotuvėlių ir žmonių, norinčių romantiškai praleisti vakarą ir pasimėgauti atpalaiduojančia miesto atmosfera. Tam, kad pabėgtumėte iš miesto, pasinaudokite proga nuvažiuoti į paplūdimius, kurie yra tik už dešimt minučių kelio autobusu nuo miesto centro.

Duero slėnis

Nors apsilankius Porto mieste, gali kilti pagunda ten praleisti ir visas likusias atostogas, nepasinaudoti galimybe su ekskursija nuvykti į Duero slėnį būtų tikras praradimas. Anksčiau jei žmonės norėdavo pasiekti slėnį, jie turėdavo plaukti Duero upe ir taip praleisti didžiąją dienos dalį vietiniame kruize. Bet dėl 2016 metais atidaryto tunelio per Serra do Marao kalnus, kelionė po pasaulyje oficialiai pirmą suprojektuotą vyno regioną tapo žymiai patogesnė. Nuo įspūdį paliekančių granito kalnų atsiveria vaizdingi vynuogynai bei šalia jų įsikūrę senoviniai dvarai ir gyvenvietės. Jei norite ilgiau pailsėti išvaizdžiame gamtos prieglobstyje, galima apsistoti vietiniuose kaimo nameliuose, užsisakyti kambarį per Airbnb arba savo patirtį praturtinti nakvyne vynuogyno dvare.

Braga

Kad Braga yra vienas iš svarbiausių religinių taškų visoje Portugalijoje, išduoda daugybė bažnyčių, koplyčių bei vienuolynų, išsidėsčiusių po visą miestą. Šį faktą patvirtina ir per Velykas kasmet vykstantis Semana Santa (liet. Šventosios savaitės) festivalis, per kurį Bragos miestą nušviečia daugybė šviesų, gatves papuošia gėlių dekoracijos, o tikintieji dalyvauja įvairiose religinėse procesijose.

Bragos mieste įsikūrusios svarbios katalikų šventyklos: Sé Katedra, Antigo Paço Episcopal rūmai ir ant kalvos šlaito stovinti Bom Jesus do Monte šventovė. Kaip vienas iš seniausių Portugalijos miestų, Braga pasižymi senovine architektūra. Vaikštant gatvėmis, galima išvysti romaninio, gotikinio ir baroko stiliaus pastatus. Nepaisant savo amžiaus, Braga vis tiek išlieka gyvybinga: centre įsikūrusios kavinės ir populiarūs restoranai visada paįvairina miesto gyvenimą, o 2012 metais Bragai buvo suteiktas Europos jaunimo sostinės vardas.

Lisabona

Kaip šalies sostinė, be abejonės, Lisabona yra svarbiausia ir lankomiausia turistinė vieta. Septynių kalvų miestas, jūros karalienė, šviesos miestas – tai pavadinimai, apie Lisaboną pasakantys kur kas daugiau negu sostinės statusas. Kiekvienas, pasivaikščiojęs aukštyn ir žemyn po Lisabonos kalvas, įsitikins, kad Lisabona yra verta visų šių titulų. Tai yra didelis miestas, tačiau būdamas skirtinguose rajonuose jautiesi, lyg apsilankęs skirtinguose miestuose.

Alfamos srityje galima pasiklysti mažuose skersgatviuose ir gatvelėse. Bairro Alto susidursite su portugalų naktiniu gyvenimu. Principe Real rasite aukščiausios prabos parduotuves, o Belém uoste pamatysite, kaip narsiausi keliautojai iškelia bures ir išplaukia į atvirus vandenius… Žvelgiant iš apžvalgos aikštelės, miestas atrodo lyg raudonų stogų jūra, nusileidžianti į Tocha upę. Po ilgos pažintinės dienos su Lisabona vietiniuose restoranuose galima pasimėgauti caldo verde sriuba, šviežios žuvies patiekalais ar vietinių pamėgtais bifana užkandžiais. Būdami Lisabonoje beveik kiekvienoje gatvėje rasite pastelaria (liet. pyraginę), kuriose išdėlioti saldūs pyragėliai pasteis de nata suvilios net ir saldumynams abejingus pirkėjus.

Lagosas (Lagos)

Algarvės regionas Portugalijoje garsėja dėl geriausių paplūdimių Europoje bei yra populiariausias atostogų kurortas tarp poilsiautojų iš viso pasaulio. Kadangi prie Atlanto vandenyno vyraujantys vėjai sukelia dideles bangas, Algarvės paplūdimiuose daug banglentininkų ir kitų vandens sporto mėgėjų. Visą pakrantę juosia švelnus ir minkštas smėlis, o žemiau išvardytos vietos vilioja visus kelionių fotografus bei blogerius:

Praia da Marinha pritraukia fotografus įvairių formų klinties uolomis.

Meia Praia – vienas iš didžiausių ir ilgiausių (virš 4 km) paplūdimių Algarvės srityje.

Praia da Dona Ana – dar vienas paplūdimys, apsuptas spalvotomis uolomis, žėrinčiu smėliu ir mėlynu vandeniu, lengvai pasiekiamas einant nuo Lagoso miesto.

Praia de Odeceixe – šiame paplūdimyje gausu pastogių ir baseinų, todėl tinkamas ir patogus šeimoms su mažais vaikais.

Madeiros sala

Madeira yra pagrindinė sala Atlanto salų grupėje. Kalnais išvagotoje saloje daug vulkaninės dirvos, kurioje gali augti daugybė augalų rūšių. Saloje gausu takų, tinkamų žygiams ar kelionėms pėsčiomis po žaliuojančius kraštovaizdžius, pavyzdžiui, Vereda do Areeiro – kelias tarp dviejų Madeiros aukščiausių viršūnių. Kelionei į žygį įsidėkite vietinių saldumynų malasada, mažų mielinių spurgų, apvoliotų cukruje. Kadaise vietiniai emigrantai, išvykę iš Madeiros į Havajus, atsivežė su savimi ir šių skanėstų receptą, todėl šiandien jie yra labai populiarūs visame Havajų salyne.