Madeira – sala, priklausanti Portugalijai. Virš vandenyno lygio iškilusi povandeninio ugnikalnio viršūnė, susidariusi iš bazaltų ir piro klastinių uolienų. Turistus traukia šios salos istorija, lankytinos vietos, įspūdingi paplūdimiai bei žadą atimantis kraštovaizdis. Taigi, ką pamatyti ir ką aplankyti turėtų kiekvienas atvykęs į šią salą?

Trumpa informacija prieš vykstant į Madeiros salą:

Viza. Nereikalinga.

Skrydžio trukmė.  ~6 val.

Laiko skirtumas. -2 val. (GMT+1).

Kalba. Portugalų.

Valiuta. Euras (€).

Oro uostai. Tarptautinis Madeiros (arba tiesiog Funšalio) oro uostas yra pagrindinis salos oro uostas, nuo miesto centro nutolęs apie 13 km.

TOP lankytinos vietos Madeiroje:

Cabo Girão (Kabo Žirau)

Uola labai mėgstama turistų, kadangi atsiveria nuostabūs vaizdai į jūrą. „Cabo Girão“ yra populiarus stebėjimo punktas, kuro aukštis siekia 580 m. Čia apsilanko maždaug net iki 1800 lankytojų per dieną. Platforma, ant kurios stovima, pagaminta iš stiklo, tad šiek tiek baimės ir jaudulio šią vietą padaro dar labiau nepakartojama. Įspūdis išliks ilgam!

Salos sostinė – Funšalis

Madeiros salos sostinė, vienas įdomiausių ir gražiausių miestų visoje Portugalijoje. Salos sostinės vardas kilo nuo daugybės pankolių (funcho), augančių saloje. Funšalio senamiestis žavi siauromis vingiuojančiomis gatvelėmis, parduotuvėmis, kavinėmis, barais ir restoranais – tai tobula vieta ramiam pasivaikščiojimui. Spalvinga architektūra ir amžinai žali miesto sodai. Šis pietinėje salos dalyje įsikūręs miestas gali pasiūlyti pramogų bet kokio amžiaus turistams. Kurorto senamiestis demonstruoja ryškų pietietišką charakterį – lankytojų čia visada laukia kruizinių laivų uostas. Poilsis ir ramybė salos sostinėje Funšalyje garantuoti!

Sao Lourenco pusiasalis

Tai nacionalinis rezervatas, kuriame iš vandenyno iškilusi didžiulė siaurų uolų grandinė. Ji sudaryta daugiausiai iš bazalto, nors galima rasti ir smiltainio. Dėl raudonos uolienų spalvos ši vieta vietinių gyventojų vadinama Marsu. Čia galima pamatyti daug jūros paukščių kolonijų. Tarp jų – kragai, juodieji audra paukščiai, mormonai ir žuvėdros. Tačiau iki šio pusiasalio ateiti prireiks jėgų bei ištvermės. Žygis nėra itin sudėtingas (apie 8 km), itin svarbu pasiruošti šiai vietovei būdingam stipriam vėjui. Tačiau vaizdai atperka visas pastangas.

Santana

Santana – žavingas miestas šiaurės rytuose nuo Madeiros, garsus unikaliais, spalvotais, trikampiais namais, kurie yra pagaminti iš pintų stogų, tai bet kurio atviruko pagrindiniai elementai. Madeiros miestas Santana, tinkantis visoms amžiaus grupėms, skirtas norintiems sužinoti salos istoriją, tradicijas ir kultūrą. Šiame mieste kasmet liepos mėnesį vyksta vienas didžiausių tradicinių folkloro festivalių, kuriame kviečiama dalyvauti daug folkloro grupių ne tik iš Madeiros, bet ir iš kitų regionų ar šalių. Taigi, atostogos gali tapti puikia galimybe ne tik ilsėtis, bet ir praleisti smagiai laiką!

Monte kalnas

Pasak turistų tai viršukalnė, ant kurios stovint, regis, kad čia ir yra pasaulio kraštas. Neapsakomas grožis, atimantis žadą, prie kurio prisideda ir ant kalno įsikūrusi bažnyčia su įspūdingo dydžio laiptais. Nuo kalno atsiveria nuostabi miesto, uosto ir salos panorama. Organizuojamos įvairios ekskursijos Dievo Motinos šventovėje ant Montė kalno, atogrąžų sode su Madeiros reliktine ir endemine augmenija. Įspūdingo grožio kalnų kelias veda į salos širdį. Galima pasirinkti nusileidimą karklinėmis rogėmis nuo Montė kalno (už papildomą mokestį – 15 Eur žmogui).

TOP geriausi paplūdimiai Madeiroje:

Machico paplūdimys

Machico turi nuostabų paplūdimį ir puikias galimybes maudytis ir degintis. Šis ramus miestas gali pasigirti puikiais svečių namais ir restoranais, viešbučiais su maitinimo tipu viskas įskaičiuota. Paplūdimys sukurtas žmogaus rankomis, o aukso spalvos smėlis bei didingos uolos pritraukia turistų dėmesį. Čia gerai išvystyta infrastruktūra: be įprastų kavinių ir restoranų, yra prekybos ir sporto centras, kuriame galima lankytis pramoginiuose renginiuose ar skirti laiko aktyviam poilsiui.

Calheta paplūdimys

Šiame paplūdimyje yra puikus 4* Calheta Beach viešbutis, jis yra vienas iš nedaugelio apgyvendinimo įstaigų Madeiroje, kurio teritorijoje yra paplūdimys. Šioje vietoje vanduo yra beveik iš visų pusių. Viešbučio komplekse yra keletas restoranų, erdvus lauko baseinas ir SPA centras. Taip pat yra platus vakaro pramogų pasirinkimas, o už nedidelį mokestį galite išsinuomoti paplūdimio gultus, skėtį nuo saulės, mėgautis masažu, išsinuomoti dviračius ar pavalgyti restorane.

Formoza paplūdimys

Šis paplūdimys yra istoriškai svarbus Madeirai, ypač Funšaliui. Formoza paplūdimys yra vienintelis viešasis paplūdimys, esantis palei promenadą, einančią tarp Funšalio ir Câmara de Lobos. Šis 2 km ilgio paplūdimys yra padalintas į keturis smėlio ir akmenukų paplūdimius, žinomus kaip Nova, Formosa, Namorados ir Areeiro. Jūros vandens kokybę patvirtina net Europos bendrijos Mėlynoji vėliava. Paplūdimys yra prieinamas visiems, nepaisant amžiaus ar judėjimo apribojimų. Tai  vienintelis paplūdimys pritaikytas silpnaregiams.

Porto do seixal paplūdimys

Porto do seixal paplūdimys Madeiros saloje yra nuostabus juodo smėlio ruožas su neįtikėtinu kalnų panorama ir kriokliais, iš kurių atsiveria vaizdas į paplūdimį! Tai vienareikšmiškai viena geriausių Madeiros saulėtekio vietų. Paplūdimyje yra minkštas, juodas smėlis, dėl kurio Porto do seixal yra itin populiarus turistų pasirinkimas, lyginant su daugybe akmenuotų paplūdimių visoje saloje.

Prainha paplūdimys

Prainha paplūdimys yra netoli kvapą gniaužiančio Ponta de São Lourenço rajono. Šis nuostabus nedidelis paplūdimys su juodu smėliu atspindi akmenuotų paplūdimių, paplitusių visoje saloje, grožį. Kraštovaizdis skiriasi nuo žalumynų, prie kurio esame įpratę kitose salos vietose. Čia rasite geltona, ruda ir oranžine spalva nudažytą peizažą.

TOP viešbučiai Madeiroje:

Riu Palace Madeira

Šis 4* viešbutis yra už 6,9 km nuo Santa Kruso paplūdimio ir 8,4 km nuo Madeiros botanikos sodo. Pasirinkus viskas įskaičiuota maitinimo tipą, į kainą įeina nakvynė viešbutyje, maistas, gėrimai vietos maitinimo įstaigose bei dalis pramogų. Gali būti taikomi mokesčiai už valgius a’la carte restoranuose, ypatingus pietus bei tam tikrus gėrimus ir kitus patogumus. Viešbutyje yra galimybė palepinti save ir apsilankyti SPA, kur jūsų laukia masažas bei daug kitų atpalaiduojančių pramogų.

Enotel Lido

Enotel Lido Madeira yra puiki vieta atsipalaiduoti ir padovanoti sau nepamirštamas akimirkas. Viešbuti siūlo pasimėgauti visais 5* kurorto patogumais ir mėgautis „viskas įskaičiuota“ sistema, kurioje gausu laisvalaikio ir maitinimo įstaigų, kurias visus supa Lido regiono peizažai. Viešbučio svečiams galima išbandyti savitarnos restoranus, valgyti jums patogiu laiku, vakarieniauti teminiuose restoranuose ir paragauti neįprastų gėrimų iš baro.

Dom Pedro

 4* viešbutis Dom Pedro Madeira su atsiveriančiu vaizdu į Atlanto vandenyną! Prie apgyvendinimo įstaigos yra prieiga prie pajūrio alėjos bei  Machico paplūdimio. Subtropinių sodų apsuptyje esančiame Dom Pedro Madeira rasite natūralią aplinką, kurioje galėsite pasinerti į ramybės kupinas atostogas. Šis viešbutis puikiai tinka šeimos atostogoms, kadangi yra siūloma pramogų ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems keliautojams.

Madeiros orai

Salos pietinėje dalyje oras šiltesnis ir sausesnis, o šiaurinėje salos dalyje drėgnesnis ir vėsesnis. Geriausiu sezonu vadinami mėnesiai nuo birželio iki spalio, kada sala atsiskleidžia visu savo grožiu. Vandens temperatūra Madeiroje – vasarą apie +22°C laipsniai šilumos, žiemą +18°C (vanduo būna įšilęs). Oro temperatūra saloje vasarą pakyla virš +25°C laipsnių, o žiemą nekrenta žemiau nei +16°C laipsnių šilumos. Šiaurinė salos dalis vėjuota, apsiniaukusi.  Pietinė salos dalis labiau mėgstama turistų, kuriems patinka šiltas oras ir saulėtos dienos.

Skrydžiai į Madeiros salą

Skrydžiai į Madeiros salą patogiausi iš: Vilniaus, Kauno, Varšuvos bei Rygos oro uostų. Skrydžių bilietai iš Vilniaus oro uosto vos nuo 70 Eur!  

Atraskite Madeiros salą! Nepakartojami paplūdimiai, grynas oras, ananasų plantacijos ir pasivaikščiojimai virš debesų vilioja keliautojus savo atostogas planuoti būtent čia. Nepraleiskite progos pailsėti, paragauti šviežių vaisių, pasiklausyti tropikus primenančio paukštelių čiulbėjimo ir atrasti gražiausias Madeiros salos spalvas! 

Visi skrydžiai Vilnius – Funšalis >>