Nukeliauti į rojų ir sugrįžti atgal – labai paprasta svajonė, kuri gali išsipildyti. Žemėje yra ne viena kryptis, kuri užgniaužia kvapą, priverčia susimąstyti apie savo gyvenimą ir patirti nepamirštamų akimirkų. Tačiau ši, tikru tropikų rojumi praminta ir viena geidžiamiausių kelionių krypčių visame pasaulyje! Egzotiška gamta, puikus klimatas, skaidrus vandenynas, balto smėlio paplūdimiai, palmių giraitės, geras maistas ir įvairios vandens pramogos. Taip taip, kalbame apie visame pasaulyje žinomą rojaus kampelį – Maldyvus. Iš Lietuvos jį galima pasiekti per kelias valandas trunkantį skrydį. 

Kur yra Maldyvai?

Įsivaizduoti, kur yra Maldyvai, nėra taip jau ir sunku. Pasaulio žemėlapyje tai mažytis taškelis, mažesnis net už Lietuvą.

Jeigu įsivaizduojate, kur yra Indija, tai greitai suvoksite, kur yra ir Maldyvų salos. 700-1000 kilometrų į pietus tiesiai ant pusiaujo linijos išsibarsčiusios keliolika nedidelių Maldyvų salelių. Tiksliau, tai salų atolas – seklesnė vieta vandenyne, kur išsibarsčiusios mažesnės salos. Tokių atolų Maldyvai turi 26, o viso salų – apie 1200, bet tik 200 iš jų yra gyvenamos.

Iki Indijos yra 700-1000 kilometrų, iki Šri Lankos salos – 500 kilometrų, o iki Afrikos krantų – apie 2500 kilometrų. Tai gana atokios Indijos vandenyno salos.

Maldyvų geografinė padėtis yra ypatinga. Tai žemiausia pasaulyje šalis. Virš vandenyno lygio ji pakilusi vos 2,3 metro. Tai reiškia, kad vandenyno lygiui pakilus bent 2 metrus, šis rojaus kampelis bus prarastas. 

Maldyvų orai – idealūs. Visus metus vyrauja +28-32 laipsniai šilumos, juk tai pusiaujo juosta. Žiemos ir vasaros Maldyvuose tiesiog nėra. Sezonas skirstomas į lietingąjį ir sausąjį. Sausasis sezonas nuo lapkričio iki balandžio, šlapiasis sezonas – nuo gegužės iki spalio. Tiesa, palyti gali bet kada, tačiau lietūs trumpi ir staigūs. Tai gana būdingas atogrąžų klimatui oras. Drėgmė pastoviai laikosi apie 80 proc., todėl tai gana malonus oras. Pagrindinis turizmo sezonas yra nuo lapkričio iki balandžio, kai Lietuvoje šalta ir tamsu.

Laikas Maldyvuose nuo Lietuvos skiriasi 2-3 valandomis (į priekį).

Maldyvai – musulmoniška šalis, todėl atvykstančių turistų prašoma gerbti vietos kultūrą ir papročius.

Kiek trunka skrydis VilniusMaldyvai?

Patekti į Maldyvus patogiausia lėktuvu. Keliauti laivu iš Indijos būtų per daug sudėtinga. Kelionė į Maldyvus prasideda Vilniaus oro uoste. Skrydis nėra tiesioginis, nes pusiaukelėje būtina sustoti pasipildyti degalų. Kartais reikia net dviejų sustojimų. Iš Lietuvos su vienu sustojimu geriausia skristi per Stambulą. Skrydžio trukmė – apie 15 valandų su 3 valandų prastova oro uoste. Kartais oro uoste laukti reikia ir ilgiau, todėl visa kelionė gali trukti ir 20 valandų. Tai nedidelis išbandymas prieš tai, ką pamatysite nusileidę į mažą Velanos oro uostą (MLE) sostinėje Malė.

Skrydžio kaina svyruoja nuo 600-800 eurų į abi puses. Nors lėktuvų bilietai ir nėra labai brangūs, kelionei į šį rojaus kampelį verta pataupyti. Bilietų rekomenduojame ieškoti su akcija, juos įsigyti internetu gerokai pigiau. Tai žino kiekvienas keliautojas!

Ką verta nuveikti Maldyvuose?

Atvykus į Malę, jūsų iš karto lauks dar viena įdomi kelionė vandens taksi iki viešbučio. Viskas priklauso nuo to, į kurią iš 200 gyvenamų salų vykstate. Sėdate į laivelį ir plaukiate nepakartojamo grožio pakrantėmis.

Toliau įsikuriate viešbutyje. Viešbutis greičiausiai jus paliks be žado! Tai ne 10 aukštų milžiniškas pastatas, kuris primintų lyg atostogautumėte Turkijoje ar Egipte, tai trobelės šiaudiniais stogais, pastatytos ant polių tiesiai virš vandens. O kur prabanga? Ji yra trobelės viduje, jose įrengti ir dušai, ir tualetai, ir kiti prabangiems viešbučiams reikalingi atributai. Nusimetate drabužius ir tiesiog nuo savo trobelės terasos neriate į žydrą ir šiltą vandenyną.

Porą dienų pasilepinę saulės voniomis ir pailsėję po varginančios kelionės, galite pradėti pažintį su šiuo pasaką primenančiu kurortu ir papramogauti. Maldyvuose laisvalaikį galima leisti pakankamai turiningai:

  • Keliauti iš vienos salos į kitą ir grožėtis nuostabaus baltumo paplūdimiais, palmių giraitėmis, kaimais, vulkaninės kilmės uolomis. Tai savotiškas kruizas, kurio metu galima iš arčiau susipažinti ne tik su turistinėmis Maldyvų salomis. 
  • Nardyti su akvalangu ar užsiimti gilesniu nardymu, plaukioti su rykliais ir delfinais.
  • Plaukti į atvirą jūrą žvejoti.
  • Aplankyti didžiuosius miestus (Malė) ir susipažinti su čia esančia architektūra, muziejais ir kitais urbanistikos objektais.
  • Užsiimti vandens sportu – irklentėmis, banglentėmis, jėgos aitvarais, plaukioti baidarėmis, vandens slidėmis, plaukioti greitaeigiu kateriu.
  • Paskraidyti hidroplanu ar sraigtasparniu ir pamatyti Maldyvus iš paukščio skrydžio. Taip pat galima šokti iš parašiuto ir viską pamatyti ne pro lėktuvo stiklą, o gyvai.
  • Papietauti restoranuose ant jūros kranto. Arba po vandeniu – kaip patogiau… Labai dažnai organizuojamos romantiškos vakarienės tiesiog ant jūros kranto prie stalelio dviems.
  • Susipažinti su vietos žmonių gyvenimu, papročiais, kultūra. Vietiniai gyventojai čia labai svetingi ir kiekvieną atvykusį pasitinka su plačia šypsena. 
  • Žinoma, Maldyvai ideali vieta pasimėgauti saulės voniomis ir įvairiomis SPA procedūromis.

Maldyvus myli vestuvininkai ir romantikos pasiilgę keliautojai

Maldyvai yra garsūs tuo, kad čia traukia jaunavedžiai. Vieni jų savo amžinus įžadus prisiekia ant jūros kranto, kiti atvyksta jau po vestuvių. Tokia povestuvinė kelionė tikrai įsimins ilgam, viskas Maldyvuose paruošta poroms. Nameliai viešbutyje nedideli, juose telpa poros, o kartais pasitaiko ir viešbučių, kur nepamatysite vaikų ir galėsite pasimėgauti privatumu bei ramybe. 

Jei jau viskas idealiai pritaikyta medų kopinėjantiems jauniesiems, ar įmanoma čia keliauti su vaikais? Savaime suprantama, kad taip. Tik šeimoms pritaikyti viešbučiai kiek kitokie. Maldyvuose viešbučiai yra pastatyti ant polių virš vandens. Liepteliais lakstantys vaikai ir besikarstantys nuo vieno turėklo ant kito – tikrai ne tas vaizdas, kurį nori matyti tėvai. Saugumas – svarbiausia, o neatsargūs vaikai gali susižaloti arba įkristi į jūrą. Dėl šios priežasties šeimos su vaikais yra dažnai apgyvendinamos ant kranto esančiuose viešbučiuose.

Egzotinės kelionės į Maldyvus

Maldyvuose populiarūs „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučiai, taip yra dėl vienos priežasties – jie gerokai nutolęs nuo prekybos centrų, todėl net ir norėdami patys negalėsite nueiti pėsčiomis ir apsipirkti, nebent įsikursite didesnėse salose. Todėl viešbučiai įprastai siūlo nakvynę su „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipu, kad turistams niekuo niekuo rūpintis. Tiesa, sostinė Malė – didelis miestas ir čia yra pakankamai įvairaus lygio viešbučių. Malėje nėra problemų rasti restoranų, kuriuose pavalgysite pietus ar vakarienę, vietiniame turguje galėsite įsigyti šviežių vaisių, kurie Maldyvuose noksta ištisus metus.

Maldyvai – egzotiška šalis dar ir dėl to, kad čia susimaišiusios kelios mums gana tolimos kultūros. Visų pirma, tai musulmoniška šalis su spindinčiomis mečetėmis ir paauksuotais kupolais. Antra, kažkada Maldyvai buvo budistų kultūros dalis. Ši šalis kalba divehi kalba, kuri yra panaši į Šri Lankoje naudojamą kalbą. Maldyvuose susiduria britų, tamil ir arabiškos kultūros.

Maldyvai turistams iš Lietuvos turi daug ką pasiūlyti. Tai viso gyvenimo egzotinė kelionė, kurios metu galima atsidurti tarsi kitame pasaulyje. Tiesa, kelionė nėra pigi, vidutinio prabangumo viešbutyje su skrydžiu į abi puses gali kainuoti apie 2000 eurų žmogui. Taip pat reikėtų atsidėti papildomų pinigų pramogoms ir aktyviam laisvalaikio praleidimui, kadangi dvi savaites gulėti ant gulto ir degintis, vargu, ar įmanoma tokiame rojaus kampelyje, kai pamatyti dar yra labai daug ką. 

Pradėkite keliones į Maldyvus planuoti jau dabar! Rinkitės skrydžius Skrendu.lt

Skrydžiai Vilnius–Maldyvai >>