Neapolis – chaoso ir įvairių kultūrų slėnis

Jeigu jūs šiandien mūsų klaustumėte, į kurią pusę kelti sparnus, mes jums atsakytume – Italija, Neapolis! Patikiname, tai būtų viena geriausių jūsų savaitgalio kelionių. O dabar, pasakojame.

Neapolis, net jo pavadinimas skamba kitaip – kartu ir moderniai, ir senoviškai, ir didingai. Sunku susidaryti nuomonę iš vaizdų – būtina nukeliauti, pamatyti ir pajausti. Skrendu.lt narė Gabrielė pasakoja, jog šis miestas žavi be galo dideliu kontrastingumu. Nors miestas iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai tvarkingas, gatvėse nemažai šiukšlių, kurios kuria chaotišką miesto įvaizdį, tačiau keliautojų jos negąsdina ir suburia įvairaus gyvenimo būdo, išsilavinimo ir stiliaus asmenybes. Šiame mieste sau kompanijos ir veiklos atras kiekvienas, norintis pasikrauti energijos. Pamatyti Neapolyje galima be galo daug ir tai yra priežastis, dėl kurios Neapolio senamiestis, laikomas didžiausiu Europoje yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

Stebuklas prie Vezuvijaus

Per amžius Vezuvijaus išsiveržimus kentė ne vienas šalia įsikūręs miestas. Šiandien seniausius istorinius laikus mena, Vezuvijaus papėdėje išlikusios dvi, garsios archeologinės vietovės – Pompėja ir Herkulaniumas. Tai „topinės“ vietovės, kurias būtina aplankyti, – sako Gabrielė. Pompėja ir Herkulaniumas buvo nuniokoti 79-ųjų metų Vezuvijaus išsiveržimo metu ir palaidoti po žemėmis iki pat XVIII amžiaus, kol buvo atrastos miestų liekanos. Šiandien šios dvi vietovės yra vienos lankomiausių Neapolyje ir nors ugnikalnis yra vis dar aktyvus, kasmet pritraukia būrius turistų.  Lankantis Neapolyje, kolegė Gabrielė taip pat rekomenduoja keturračiais motociklais aplankyti Vezuvijaus ugnikalnio viršūnę, suplanuoti gastronominį turą ir paragauti neapolietiškos picos bei aplankyti paplūdimius. Neapolio paplūdimiai verti dėmesio, nes kitaip nei poilsiautojų išsvajotos vietovės, jie nėra padengti auksiniu smėliu, o atvirkščiai – akmenuoti, kuriuose knibždėte knibžda mažų krabiukų.

Galime išgirsti įvairių pasakojimų, kodėl ir ką verta aplankyti Neapolyje, tačiau, kuo gali nustebinti šio energija pliūpsinčio miesto kultūra?

Gabrielė pasakojo: šios kultūros atstovai labai ekspresyvūs, nelinkę ilgai svarstyti ir viską daro labai greitai. Tačiau vienas svarbiausių bruožų, kuris nebūdingas šiaurietiškų šalių valstybėms – vietinių šiltas sutikimas ir bendravimas. Tad, kokie keliautojai turėtų nukeliauti į Neapolį? Atsakymas paprastas – nuotykių ieškantys, kiek chaotiško būdo ir spontaniški keliautojai, nemėgstantys ilgai poilsiauti ir nebijantys netikėtumų. Jeigu tu toks – pirmyn!

Nuotykių netrūko – „Teko miegoti ir ant suoliuko“ – pasakojo Gabrielė

Kad pasimėgautumėte Neapolio malonumais, nereikia turėti krūvos pinigų! Į Neapolį Gabrielė keliavo autostopu iš Romos. Prieš keletą metų tiesioginio skrydžio nebuvo nė kvapo, tad teko rinktis arčiausiai Neapolio esantį Romos oro uostą, – pasakojo Gabrielė. Mus pavežė italas Francesco, su kuriuo kalbėjome pusiau ispaniškai, pusiau gestais ar simboliais. Pakelyje sustojome pavalgyti, pats už viską sumokėjo! O tik nuvažiavus į Neapolį, paprašė, kad duotume paskambinti mūsų couchsurfing namų šeimininkui Edgardo. Tuomet juodu patys viską aptarė: kur nuvežti, kurioje vietoje paleisti. Jei atvirai, po to visi nuėjome išgerti gomurį lepinančio espresso į mėgstamą Edgardo kavinukę. Vyručiai šnektelėjo stebėdamiesi, kaip du lietuvaičiai nepabūgo keliauti autostopu, po „tranzuotojams“ išties ne itin palankią Italiją. Tiesa, apie suoliuką… Ant jo miegojome tik nusileidus lėktuvui, nes neturėjome kur apsistoti, tad įsitaisėme šalia Romos, kelyje į Neapolį, esančiame parkelyje. Pylė lietus, bet medis atstojo stogą, tad likome sausi ir sveiki!

Keistenybė. Romantiška ar kraupu?

Viena įsimintiniausių Gabrielės matytų vietų Neapolyje – širdutės formos sala, apaugusi medžiais, kurios viduryje stovi į pilį panašus statinys. Niekada neatspėtumėte koks tai statinys… Kolegė atskleidė, tai – moterų kolonija. Skamba keistai, tačiau kontrastingas gražios vietos panaudojimas žavi – regis, žmonės per daug nesureikšmina vietovių.

Apie vietinius restoranėlius ir gyventojus

Neopolis nebūtų Neapolis, jei miesto neaprodytų vietinis gyventojas. Tik pamanykite, jei viešnagei mieste galite skirti vos 3-4 dienas, esate pasmerkti išvysti tik turistines vietas, nebent… Jums miestą aprodo pats Edgardo Bellini – couchsurfing platformos entuziastas. Nors vieną naktį teko praleisti parke, visas kitas apsigyvenome ypatingo grožio XV a. statybos name. Stebėjome mūsų Edgardo valgant keisčiausius pusryčius: pienas, sausi pusryčiai ir „shotas” espresso kavos (viskas suplakta – ne atskirai). Kelias dienas iš eilės Edgardo vežiojo mus savo senu Fiat 500, kuris buvo taip aptalžytas vietinių automobilių, jog net durelės dorai neužsiverdavo.
Su Edgardo pažinome vietinius restoranėlius bei čionykščių kultūrą ir pomėgius. Štai viena iš užeigėlių net meniu neturėjo: apie tai, kiek tau kainuos patiekalas nusprendžiama pažvelgus į aprangą. Čia dirbo kone visa giminė – pastebėjome net trijų kartų atstovus. Močiutė minkė Gnochi, kavą prie staliuko lakino sūnus, o anūkai meiliai rinko dalinamus arbatpinigius. Čia pat sėdėjo ir jau 20 metų, pasak Edgardo, šioje kavinėje cigaretes pardavinėjantis transvestitas – Ricardo, visiems linksmai šypsodamasis ir ranka modamas. Vaizdelis – neišpasakytas. Nupasakoti labai sunku – reikia išgirsti balsą ir pamatyti tą į plaukus įsegtą raudoną rožę, – porino Gabrielė.

Neapolyje turistai laukiami ištisus metus, o ir klimatas tiek vasarą, tiek žiemą švelnus ir labai šiltas. Šis miestas patrauklus visomis prasmėmis ir tinkamas lankyti įvairaus tipo turistams: nuotykių ieškotojams, gamtos tyrinėtojams, istorijos mėgėjams, pramogautojams ar kitokios veiklos entuziastams. Tad, jeigu jau senai svajojote nuvykti į šį miestą, nepaisant kylančių dvejonių, reikia pirkti tiesioginio skrydžio bilietą jau pasitaikius pirmai progai ir aplankyti spalvingąjį Neapolį – tikime, jog atrasite net ir puikių paskutinės minutės pasiūlymų!