Iš pažiūros – trapus ir subtilus, lyg išmaniai išlietas šokolado dirbinys, geidžiamas visų, toks fenomenaliai garsus net ir tolimiausiuose žemės kampeliuose… Tai Gustavo Eifelio svarbiausias kūrinys – Eifelio bokštas, jau seniai tapęs vienu pagrindinių Vakarų Europos simbolių ir neišvengiamai Prancūzijos sostinės – Paryžiaus širdimi.

„Nematei Eifelio bokšto – nematei Paryžiaus“, – tokiais žodžiais palydintys aplinkiniai tik dar labiau paskatina nepraleisti galimybės išvysti garsaus XIX amžiaus architektūros paminklo. Tiesa, turistus traukia ir kiti gausiai lankomi objektai, pavyzdžiui Marso laukas („Champs de Mars“), XVII amžiuje Paryžių papuošę Liuksemburgo sodai, poetų ir prozininkų naudojamas Senos upės įvaizdis bei bohemiškasis Lotynų kvartalas. Skrendu.lt komanda kviečia pasinerti į prancūzišką dvasią – tarsi „praskleisti“ rafinuotumo, estetikos ir dinamikos šydą.

Vienas mieliausių ir populiariausių Prancūzijos sostinės kampelių

Marso laukas – Antikos laikais kariuomenei. O šiandien – jaukiems pasivaikščiojimams susiėmus už rankų ar jaukioms kalboms susėdus prie vyno taurės („tête – à – tête“) dedikuota vieta. Jei siekiate „sustabdyti akimirką žavingą“ ir stebėti nusileidžiančią paryžietišką saulę Eifelio bokšto šešėly, Marso laukas neabejotinai turėtų atsidurti Jūsų lankomiausių Paryžiaus vietų sąraše.

 

Estetikos pajauta – Liuksemburgo sodų prieglobsty

Pažinti dekoratyviąją Paryžiaus pusę yra ne tik turisto, bet ir pačio paryžiečio troškimas. Pažintį galima pradėti Liuksemburgo sodais. Juk simetriški ir tikslūs sodo planavimo „štrichai“ pasakoja apie ypač kruopštų XVII amžiaus architektų darbą, kurio vaisius nori pažinti ir užfiksuoti kiekvienas. Sodais galima ne tik pasigrožėti, bet ir juose nerūpestingai leisti laiką su draugais išsitiesus ant jaukios pievelės. Niekur neskubant šnekučiuokitės ir tuo pat metu ragaukite šviežią „baguette“ (prancūziška duona), ką tik nupirktą iš maloniai besišypsančios ir jums „geros dienos“ linkinčios paryžietės rankų…

Senos krantas – menininkų apmąstymų vieta

Daugelis puikių ir šiandien dažnai cituojamų menininkų būtent Paryžiuje praleisdavo daug kankinamų valandų, stengdamiesi rasti tinkamą žodį. Istoriją ar vaizdą, o priešais esantis Senos krantas dažnai tapdavo jų ilgalaikių apmąstymų vieta. Jaukūs vakarai, praleisti prie Senos upės, gali ne tik tapti peizažu paveiksle ar romantiškomis istorijomis knygų puslapiuose, bet ir supažindinti su kasdieniu vietinių gyvenimu – jų nuolatiniais rūpesčiais, pareigomis, malonumais ar silpnybėmis… Net ir nesuprasdamas kalbos, bet pajutęs prancūzų emocijas, gali daug ką suvokti teisingai!

Žaviausia tai, kad nepaisant kiekvieną slegiančių problemų, prancūzai suformuoja įspūdį, jog jie nelinkę pasiduoti pesimizmui. Daugelį jų sutiksi besišypsančius, geranoriškus ir laimingus. Juk būtent prancūzai linkę kartoti taip plačiai nuskambėjusią frazę : „la vie est belle“ („gyvenimas – gražus“).

Bohema dvelkiantis Lotynų kvartalas

Dar viena vieta, įtraukta į lankomiausių Paryžiaus vietų sąrašą – Lotynų kvartalas, kvepiantis kava, kadaise malšinusia troškulį Ernestui Hemingvėjui ar Amadėjui Modiglianiui. Kvartalas garsus bohemietišku gyvenimo stiliumi, intelektualiais pokalbiais paprastuose paryžietiškuose baruose.

Taip pat ten esantis Sorbonos Universitetas, Panteonas ir unikalios bažnyčios rodo jau minėtą turtingą Paryžiaus kultūrą, jaučiamą bene kiekviename Prancūzijos sostinės kampelyje.

Pažinti Paryžių padės metro

Kad šių lankomiausių Paryžiaus vietų pasiekimas netaptų išbandymu kojoms, išbandykite metro – populiariausią Paryžiaus transportą. Kiekviena kelionė užtrunka ne daugiau kaip dešimt minučių (žinoma, priklauso kokiu atstumu Jūs važiuojate). Toks keliavimo būdas sutaupo ir Jūsų laiko, ir energijos.

Meno kūriniai – net metro stotelėse

Norisi dar daugiau atradimų? Važiuokite 12 metro linija iki stotelės pavadinimu „Concorde“. Ten ant sienų plytelių pamatysite begales raidžių be skyrybos ženklų. Geriau įsižiūrėję suprasite, kad tai ne šiaip be tvarkos sudėtos raidės. Ant 49000 keraminių plytelių šios idėjos autorius F. Scheinas užrašė 1789 metų Žmogaus ir piliečio teisių deklaraciją!

Žavingasis Paryžius, regėjęs tiek daug talentingų asmenybių, padėjusių „užaugti“ vakarietiškai kultūrai, tapo vienu pagrindinių mados ir meno centrų. Skrendu.lt komanda įstikinusi, jog Prancūzijos perlas savo charizma išlieka ir toliau išliks aukščiausioje viršūnėje, kurios ir toliau sieks kitos ambicingos kultūros.

Jeigu norite išmokti mėgautis akimirka, žavėtis ne tik visų vertinamais objektais, bet ir kasdieniu vietinių gyvenimu, kuris dažnai pasakoja bene įdomiausias istorijas, keliaukite į Paryžių su Skrendu.lt komanda!