Kelionės užburia ir įtraukia, keliaudami pamirštame visas bėdas ir rūpesčius, tačiau būtina neprarasti apdairumo. Kitaip kelionę teks paįvairinti policijos nuovados ar net ambasados aplankymu. Pasinaudokite šiais paprastais patarimais ir kelionėje išvengsite nereikalingo streso.

Nepamirškite kelionės draudimo

Prieš pradedant kelionę būtina pasirūpinti kelionės draudimu, kuris padengs visas reikalingas sveikatos išlaidas, jei to prireiks kelionės metu. Kitu atveju, Jums susirgus ar susižeidus, kelionės išlaidos gali išaugti kelis kartus.

Pasiskiepykite

Pasidomėkite, ar ten, kur planuojate keliauti, nėra reikalingos vakcinos, siekiant apsaugoti savo sveikatą. Dar geriau, nuvykite pas savo gydytoją ir sužinosite visą reikalingą informaciją apie skiepus, kurie yra būtini prieš vykstant į kelionę. Kartais jie yra privalomi, o kartais – tik rekomenduojami. Pastarieji bus yaptingai aktualūs, jei susigundysite aplankyti laukinę gamtą.

Brangius daiktus palikite namie

Kelionės metu nerekomenduojama dėvėti brangių papuošalų ar atvirai demonstruoti kitokių vertingų daiktų. Tai tikrai pastebės neapdairių turistų ieškančios vagių akys, tad palikite savo papuošalus namuose, o nenaudojamą fotoaparatą nešiokitės krepšyje. Taip pat per daug nedemonstruokite išmaniojo telefono ar piniginės slėptuvės.

Nepalikite savo daiktų

Kelionėse būname atsipalaidavę ir kiek išsiblaškę, tad atsiranda didesnė galimybė visą savo kelionės turtą kažkur palikti. Nepamirškite visada apsidairyti, įsitikinkite, kad išeidami nieko nepalikote ir ar daiktai saugiai supakuoti. Tai itin svarbu kavinėse ar kitose viešose vietose, kur Jūsų turtas gali sudominti tuos, kuriems jis nepriklauso. Paprastas patarimas: siekdami išvengti rūpesčių, daiktus laikykite ant kelių ar tiesiog apvyniokite ant žemės esančios kuprinės rankeną už kojos. Taip pat stenkitės turėti kuo mažiau atskirų krepšių – geriausia viską supakuoti į vieną kuprinę ar rankinę.

Saugokitės kišenvagių

Siekiant išvengti kišenvagystės, patartina piniginę nešiotis priekinėje kišenėje. Dar geriau jei ji užsegama. Taip pat galite naudotis pinigų diržais, kurie užsisega po marškinėliais. Nepamirškite, kad kelionės metu patartina banko kortelių ir visų grynųjų pinigų nelaikyti vienoje vietoje. Jei iš Jūsų pavogs piniginę, turėsite dar vieną kortelę ir grynųjų.

Turėkite dokumentų kopijas

Pasidarykite pagrindinių dokumentų kopijas. Nuskenuokite pasą, vizas, kelionės draudimą, galite kopijas atsispausdinti, išsaugoti elektroniniame pašte ar išmaniajame telefone. Geriausia, kad jos Jums būtų pasiekiamos visur. Tokiu atveju, net ir pametus dokumentus, turėsite jų kopijas.

Įsitikinkite savo saugumu

Jei kelionės metu planuojate nardyti, šokinėti su guma ar užsiimti kita padidinto pavojaus veikla, būtinai patikrinkite Jus prižiūrinčio instruktoriaus dokumentus. Jei gavote neįtikėtinai pigų pasiūlymą, gali būti, kad Jūsų instruktorius neturi teisės Jūsų mokyti, tad pirmiausiai patikrinkite reikiamus dokumentus tam, kad galėtumėte saugiai pramogauti.„Saugumas – pirmiausia!“ – jei vadovaujatės šiuo šūkiu, pasidalinkite savo priemonėmis, kaip jį pasiekti ir padėkite išvengti nesklandumų kitiems mūsų skaitytojams!