Santorini, tai stulbinančio grožio Graikijos sala esanti Egėjo jūroje. Vos 28 kvadratinių mylių ilgio sala, kurioje gyvena tik apie 13 600 Graikijos piliečių yra garsi juodojo vulkaninio smėlio paplūdimiais ir aukščiausios klasės stiliumi. Pilna istorinių vietų, gražiausių paplūdimių ir skaidraus, mėlyno vandens – taip skamba tobulos atostogos!

Salos sostinė yra Fira, tarptautinis Santorini (Thira) oro uostas įsikūręs į šiaurę nuo Kamari kaimelio. Ką pamatyti Firoje? Tikrai yra ką! Tai didžiausias salos miestas ir viena vaizdingiausių vietų visoje Graikijoje. Kaip ir Oia, Imerovigli ir Firostefani, jis yra ant kalderos skardžio ir stebina atsiveriančiu vaizdu į nuostabų ugnikalnį. Firoje yra daugiausiai restoranų, parduotuvių ir viešbučių, ji yra Santorinio naktinio gyvenimo centras.

Santorinis ir Mykonos – pačios brangiausios Graikijos salos. Išsigąsti tikrai nėra ko, nes kelionės kaina į Santorinį gali būti labai įvairi. Viskas priklauso kaip planuosite kelionę: leisite sau mėgautis visais malonumais ar rinksites labiau biudžetinį poilsį. Apartamentų nuoma Santorinyje kainuoja praktiškai tiek pat kaip ir Kretoje, kambarys paprastame viešbutyje, toliau nuo Firos ir Oios, kaina nuo 25 Eur dviem asmenims. Didelę įtaką kainoms daro sezoniškumas, lokacija ir patogumai. Automobilio nuomos kaina nuo 30 Eur vienai dienai. Bilietai, skrydžiai taip pat priklauso nuo datos, sezoniškumo ar pasirinktų avialinijų. 

Santorini sala turi kuo pasigirti, tai paplūdimiai ir geri orai! Saloje išsidėstę geriausi Egėjo jūros paplūdimiai. Daugumoje Santorini paplūdimių yra garsusis juodas vulkaninės kilmės smėlis ir ryškiai mėlynas vanduo. Kai kuriuose paplūdimiuose yra raudono arba balto smėlio su akmenukais. Visur, kur lankysitės, pamatysite įspūdingų uolienų. Visa tai susipina į nepakartojamo grožio vaizdą, kuris ilgai išlieka keliautojų atmintyje.

Vienas lankomiausių yra Perissa paplūdimys. Jis yra apie 13 kilometrų nuo Fira, pietrytinėje Santorinio pakrantėje, lengvai pasiekiamas automobiliu ar autobusu. Peizažas, kurį sudaro juodas lavos smėlis, smėlėtas jūros dugnas ir krištolo skaidrumo vanduo, yra įspūdingi. Tai vienas ilgiausių ir garsiausių Santorinio paplūdimių, kuriam būdingas vulkaninės salos vaizdas. Tai visiškai sutvarkytas, kosmopolitiškas paplūdimys, jame gausu patogių gulimų kėdžių, skėčių ir kitų patogumų, tokių kaip: gelbėtojai, dušai ir žaidimų aikštelė. Verta paminėti, kad jis gavo „Mėlynosios vėliavos“ apdovanojimą, nes yra labai švarus ir tvarkingas. 

Niekuo nenusileidžia ir gražusis Kamari paplūdimys. Jis yra įspūdingo Mesa Vouno kalno papėdėje, kur randama žymi Senovės Teros archeologinė vietovė. Kamari paplūdimyje yra siūloma daug patogumų ir yra viskas, ko gali prireikti atpalaiduojančiam poilsiui paplūdimyje. Judrus gyvenimo tempas ir jauki atmosfera daugumoje kavinių, barų, restoranų ir naktinių klubų prie jūros, gali pasiūlyti jums malonų laiką. Paplūdimys idealiai tinka visiems, bet kokio amžiaus žmonėms. Apsilankykite šiame paplūdimyje ir net neabejojame, kad tai bus geriausias jūsų poilsis!

Ir tai dar ne viskas ką gali pasiūlyti Graikija. Dalinamės kitomis lankytinomis vietomis, kad jūsų kelionė Santorini saloje būtų nepamirštama!

Oia

Oia yra žinoma dėl garsių saulėlydžių, viliojančių turistus iš viso pasaulio! Tai labiausiai fotografuojamas Santorini kaimas, kuris įsikūręs šiauriniame salos taške. Kaime yra tradicinių urvų namų, viešbučių, restoranų, kavinių ir jaukių parduotuvėlių. Krantinėje rasite jūros gėrybių užkandinių, kuriose daugelis valgo atvirame ore. Oia galima pasiekti vietiniu KTEL autobusu arba einant taku aukštai virš kalderos esančiomis uolomis (trunka tris valandas nuo Fira miesto).

Amoudi įlanka

Amoudi yra nuostabi įlanka ir nedidelis uostas, esantis 200 laiptelių žemiau Oia. Įlanka apsupta nuostabių jūros gėrybių restoranų.  Uostas užimtas įvairiomis valtimis, kurios atvyksta ir išvyksta visą dieną. Įvairių dydžių katamaranai atvyksta turistams parodyti ugnikalnį, kalderos uolas ir nepakartojamo grožio paplūdimius.

Pyrgos

Vos septyni su puse kilometro į pietus nuo Firos, atsiveria kita Santorinio pusė. Čia gyvenimo tempas yra labiau atsipalaidavęs, alėjose vaikštinėja katės, mažiau turistų, gatvėse vyrauja ramybė. Pagrindinė aikštė su aukštomis pušimis ir nuostabiomis kavinėmis yra pagrindinis bendravimo ir pramogų taškas. Pyrgos, tai didžiausias išsaugotas kaimas Santorini mieste ir buvusi salos sostinė. Strategiškai pastatytas vulkaninės pakrantės širdyje, kaimas siūlo panoraminius vaizdus.

Akrotiri

Istorijos mylėtojams Akrotirio pusiasalyje tikrai patiks. Akrotiri – tai priešistorinis miestas, kuris 17 amžiuje prieš mūsų erą buvo palaidotas, kadangi išsiveržė ugnikalnis. Stebėtinai puikiai išsilaikę priešistorinio miesto likučiai saugo istoriją, užfiksuotą senovės architektūroje, vazose, molio dirbiniuose ir neįtikėtinose sienų freskose. Akrotirio pusiasalyje yra nemažai žvirgždėtų užutekių, susiformavusių iš vulkaninių uolienų, įskaitant garsųjį Raudonąjį paplūdimį su nuostabiomis uolomis, išmargintomis geležies rūdos.

Profitis Ilias

Nuo Pyrgos kelias eina į Mt. Profítis Ilías (584 metrai), Santorinio aukščiausias taškas iš kurio atsiveria nuostabūs vaizdai į salą. Čia stovi lankytojams atviras Profitis Ilias vienuolynas, o viduje išskirtinio grožio bažnyčia. Taip pat įdomi yra biblioteka, vienuolijos archyvai ir virtuvė. Vienuolyne buvo viena iš daugelio „slaptų mokyklų“ veikiančių Turkijos laikotarpiu.

Imerovigli

Tai 3 km į šiaurės vakarus nuo salos sostinės nutolęs kaimelis pastatytas ant dar aukštesnės kalvos nei Firos miestas. Jauki Santorini gyvenvietė, kurios pavadinimas kilo nuo žodžio „vigla“ reiškiančio „diena“. Kaimelyje gausu viešbučių, tradicinės architektūros gyvenamųjų namų taip pat tavernų ir kavinių, siūlančių ne tik paragauti vietinės gamybos patiekalų, bet ir pasigrožėti nuostabiais vaizdais į kalderą. 

Santorini lankytinos vietos sužavės visus romantikus, todėl ilgai negalvokite, griebkite skrydžių bilietus Vilnius – Santorini ir keliaukite pailsėti! Žymieji saulėlydžiai laukia!

Visi skrydžiai Vilnius – Santorini >>