Papildyta: 2020 m. gegužės 11 d.

2020 05 11 oro linijos „airBaltic“ pranešė, jog visi skrydžiai iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos sustabdyti iki 2020 m. gegužės 17 d. imtinai. Vilniaus oro uostas praneša, jog oro linijos „airBaltic“ skrydžius iš Vilniaus oro uosto (VNO) į Rygos oro uostą (RIX) ketina atnaujinti 2020 m. birželio mėn.

Skelbta: 2020 m. gegužės 4d. 
Švelninant koronaviruso karantino apribojimus Lietuvoje bei kai kuriose Europos šalyse, Vilniaus oro uoste nuo 2020 m. gegužės 13 d. bus atnaujinami reguliarūs keleiviniai skrydžiai. Pirmieji maršrutai iš Vilniaus oro uosto – Ryga ir Frankfurtas. 

Skrydžiai iš Vilniaus į Frankfurtą vyks tris kartus per savaitę – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Juos nuo gegužės 13 d. organizuoja „Lufthansa“ oro linijos. Tą pačią dieną startuoja ir „airBaltic“  oro linijų kasdienis skrydis iš Vilniaus oro uosto į Rygą.

Aurimas Stikliūnas, Lietuvos oro uostų Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas paprėžia “Kad laipsniškam keleivinių skrydžių draudimo pašalinimui atėjo laikas ir tam šalies oro uostai turi aiškią strategiją bei ruošiasi maksimaliai. Visa tai yra daroma tik atsižvelgiant į naujausias saugumo rekomendacijas, situaciją dėl koronaviruso konkrečioje šalyje, į kurią vykstama, bei oro linijų planus. Frankfurtas šiame keleivinių skrydžių draudimo švelninimo kontekste yra labai svarbus, nes per šį oro uostą oro bendrovės siūlo daug jungiamųjų skrydžių į skirtingas Europos ir pasaulio šalis“.

Skrydžių atnaujinimo prognozės teigiamos. Tikimasi, jog antroje gegužės mėnesio pusėje skrydžius iš Lietuvos atnaujins ir daugiau oro linijų. Ruošiantis skrydžių atnaujinimui, Lietuvos oro uostuose derinamos naujos keleivių saugumo priemonės.

Aukštus higienos saugumo reikalavimus kelia ir oro linijos 

Pavyzdžiui, oro linijos Wizzair pristatė atnaujintas higienos saugos priemones lėktuvo kabinoje bei rekomendacijas iki skrydžio. Tarp jų reikalavimas viso skrydžio metu dėvėti apsauginę veido kaukę bei reguliari lėktuvo kabinos dezinfekcija.

Turkish airlines oro linijos taip pat primena, kad prieš įleidžiant įprastą lėktuvo valymo komandą, atliekama speciali orlaivio dezinfekcija. Paviršiai, tokie kaip, atlenkiami stalai, skrydžio metu naudojami pramogų ekranai, saugos diržai bei viršutinės dėžės, kruopščiai valomi stipriomis dezinfekavimo priemonėmis, naudojant mikropluošto šluostes.

Oro linijos airBaltic užtikrina, jog siekiant išvengti infekcijos perdavimo tarp keleivių ir įgulos, jau nuo kovo mėnesio, atvykus į Rygos oro uostą, visi airBaltic orlaiviai dezinfekuojami. Kruopščiai nuvalomi visi bendrai naudojami paviršiai, rankenėlės, tualeto sėdynės, maišytuvai praustuvai, taip pat porankiai, atlošai, atlenkiami stalai, saugos diržų užraktai ir kita. 

Lufthansa, skrydžių metu, reikės dėvėti apsaugines veido kaukes, skrydžio metu salone rasite dezinfekcinio skysčio. Visi orlaiviai taip pat dezinfekuojami bei valomi, keliami aukšti higienos saugumo reikalavimai.

Rekomendacijos skrydžiui:

  1. Eilėse bei lipant į lėktuvą laikykitės saugaus 1 m atstumo. 
  2. Į skrydį registruositės internetu – įsigyjant skrydžio bilietus per Skrendu.lt į, pavyzdžiui, visus Ryanair ir Wizzair skrydžius būsite užregistruoti automatiškai.
  3. Naudokite “Fast track” paslaugą – greitesnė patikra siekiant išvengti eilių.
  4. Įlaipinimo kortelę išsisaugokite ir rodykite telefone.
  5. Siekiant apriboti kontaktą, naudokite bekontaktį atskaitymo būdą.
  6. Oro uoste bei kelionės metu kaip ir visur laikykitės higienos etiketo: dėvėkite kaukę, laikykitės bent 1 m atstumo, mūvėkite vienkartines pirštines, o jų neturint dezinfekuokite / plaukite rankas muilu ir šiltu vandeniu, čiaudėdami prisidenkite servetėle ar alkūnės linkiu, nelieskite veido. 

 Pasižiūrėkite kaip oro linijos rūpinasi orlaivių higiena