„Hipsteriai“ – madingi miesto bohemijos atstovai, kuriuos dažniausiai vienija mėgiamas aprangos stilius, „indie“ muzika, progresyvios politinės idėjos ir atsakinga gyvensena, ypatingai atsispindinti maitinimosi filosofijoje. Apibrėžti kultūrinį judėjimą sunku, todėl mes susikoncentruosime į „hipsteriškas“ keliones. Ryga nuolat patenka į „hipsteriškiausių“ pasaulio vietelių rinkimų viršūnes. Todėl kalbiname Norą – mūsų draugę iš Latvijos, kuri domisi šia šiuolaikiška subkultūra.

Nora, kaip nusakytumei „hipsterių“ subkultūrą? Kuo ji ypatinga?

Tai subkultūra, siekianti sujungti nauja ir sena. Senoviniai dviračiai ir naujausi telefonai, festivaliai apleistuose miesto rajonuose ir progresyvios veganizmo idėjos. „Hipsterių“ judėjimas kviečia kiekvieną jo dalyvį išsiskirti, būti unikaliu ir ypatingu.

Ryga dažnai patenka į geriausių pasaulio „hipsteriškų“ miestų sąrašus. Kaip manai, kokia Tavo miesto paslaptis?

Rygoje išties daug vietelių su įdomiu interjeru, išskirtiniu maistu ir jo pateikimo būdais. „Hipsteriai“ yra kūrybingi, todėl kiekviena kavinė yra labai skirtinga – tai leidžia ne tik nenuobodžiauti, bet ir pačiam ieškoti savęs, atrasti naujus hobius, veiklas, žmones ir kultūras. Tapti pilkąja mase – tai baisiausia, kas gali nutikti „hipsteriui“. Rygoje mes mėgstame mažas kavines – gal tai ir leido miestui iškilti kaip „hipsterių“ sostinei? Manau, kad šis judėjimas Rygai padarė daug gero. Miestas tapo įdomesnis, spalvingesnis, kultūringesnis, atgaivinti nepopuliarūs rajonai, žmonės tapo atviresniais.

„Hipsterių“ subkultūra gyvuoja jau nemažai metų. Kaip manai, kaip ji toliau vystysis? Ar ji jau pasiekė savo brandą?

Kiekviena kultūra nuolat kinta ir transformuojasi. Sunku pasakyti, kas vyks toliau. „Hipsteriai“ daro viską, kad netaptų pilka mase, tačiau kai prie judėjimo prisijungia vis daugiau žmonių, tai pasidaro neišvengiama. Man irgi labai įdomu, kaip vystysis ši graži kultūra. Galiu tik pasidžiaugti, kad judėjimas mano miestui ir šaliai suteikė labai daug gero, leido žmonėms laisviau ieškoti savęs, užsiimti saviraiška. Ir tai yra nuostabu!

Parekomenduoki mėgiamiausias Rygos vieteles. Kur dažniausiai lankaisi?

Kanepes Kulturas CentrsNevisai įprastas kultūros centras: su daug dviračių, bohemiškų vakarėlių ir puikiais gėrimais.Dad CafeLabai maža ir išskirtinė kavinė garsiojoje Miera Iela gatvėje.MiiTOazė vegetarams ir veganams. Bei kavos mylėtojams.ChomskyPavadinimas kalba už save. Vieta – irgi istorinė.PiensTruputį toliau senamiesčio, bet nė kiek ne mažiau mėgiama menininkų, žurnalistų ir dizainerių. Paplepėti ir pašokti.

Kokias kitas Europos vietas ar Latvijos festivalius kviestum aplankyti „hipsteriams“? Gal vyks kokie įdomūs renginiai?

Iš vyksiančių Latvijoje labiausiai laukiu  „Positivus“ (Salacgrīva, liepos 17-19 d.) ir „Labadaba“ (Ratnieki, liepos 31 – rugpjūčio 02 d. ) festivalių.Labai mėgstu Europos sostines: Berlyno Kreuzberg rajoną, Kopenhagą (su restoranais, kuriuose parduodamas tik prieš tai išmetimui pasmerktas, bet dar visiškai geras maistas), Amsterdamą (su Rijks ir Van Gogo muziejais). O vasarą labai mėgstu Arifan paplūdimį Portugalijoje – ten įsikūrusi puiki banglenčių mokykla!