Inovacijomis garsėjantis Singapūras – nepaprastai tankiai apgyvendintas miestas, tačiau dėl itin saugomos gamtos jis laikomas ir vienu žaliausių bei švariausių pasaulyje. Ne veltui šiame mieste draudžiama ne tik prekiauti kramtomąja guma, bet ir kramtyti ją viešumoje. Ir nors tokie įstatymai mums, europiečiams, – atrodytų, keistoki, pabuvojusieji Singapūre patikins, kad tiek daug egzotikos ir žalumos jokiame kitame dangoraižiais knibždančiame mieste nepamatysite.

Kad ši kryptis – idealus pasirinkimas ne tik didmiesčių, bet ir išskirtinės gamtos bei gyvūnijos mėgėjams, tikina ir neseniai Singapūre lankęsis kelionių agentūros „Skrendu“ ekspertas Norbertas Kazlauskas. „Vien ko vertas 28 hektarų plote įsikūręs Singapūro zoologijos sodas, kur gyvūnai laikomi ne narvuose, o beveik natūraliomis sąlygomis“, – sakė kartu su kolegomis tolimųjų kraštų pažinties projektą „Nepirk katės maiše“ įgyvendinantis keliautojas.

Šalies vardą padiktavo apsirikimas

Pats Singapūro pavadinimas malajų kalba reiškia „liūtų miestas“ (Singa Pura), o legenda pasakoja, kad kadaise vienas imperijos princų, išsilaipinęs šioje saloje klestėjusiame žvejų kaimelyje, pamatė gyvūną, kurį palaikė liūtu. Ir nors Singapūre liūtai niekuomet negyveno, šio gyvūno ir miesto-valstybės pavadinime sąsaja liko.

„Bene didžiausiu turistų traukos objektu laikomas Marinos įlankoje esantis šalies simbolis – Merlion liūtas, arba mitinė būtybė, turinti liūto galvą ir žuvies uodegą. Pati skulptūra gal ir nėra labai išskirtinė, tačiau akį traukia palyginti nemenku savo dydžiu. Singapūro simbolis miesto svečius ir gyventojus itin gausiai sutraukia per šventes – nuo šios krantinės stebimi įspūdingi fejerverkai, pasitinkant Kinų naujuosius metus. Tuo tarpu pavadinimą šiam miestui pasufleravusių liūtų ir daugiau kaip 300 rūšių kitų egzotinių gyvūnų šiandien galima išvysti Singapūro zoologijos sode“, – pasakojo N. Kazlauskas.

Laida apie gamtą ar realybė?

Kiek atokiau nuo miesto įsikūręs Singapūro zoologijos sodas yra įtrauktas į geriausiųjų pasaulio zoologijos sodų dešimtuką, o didžiausias jo išskirtinumas – unikali patirtis būnant tikrąja to žodžio prasme tarp gyvūnų. Mat, šiame zoologijos sode griežtai pasisakoma prieš gyvūnų laikymą narvuose, suteikiant gyvūnams galimybę gyventi kuo labiau natūralesnėje aplinkoje.

„Singapūro zoologijos sode gyvenimas tiesiog verda – jame gyvai pamatysite tai, ką seniau matėte tik vadovėlyje ar „National Geographic“ laidose. Gyvūnai čia laksto po slėnius, kalvas, kanjonus ar dirbtinai iškastus griovius. Juos nuo lankytojų skiria tik nedidelė tvorelė arba visai nieko – ar galite tuo patikėti? Nėra metalinių tvorų, nėra narvų – tik meškos, laukinės katės ir kiti plėšrūs gyvūnai gyvena atokiau, už stiklinių sienų. Tuo tarpu paukščiai, drugeliai, drambliai ar beždžionės, atrodo, juda tuo pačiu takeliu kaip ir tu. Jų nelieti, nemaitini, bet būni visai šalia! Vaikštai ir supranti, jog gyvūnams išties čia gera. Zoologijos sode itin gerai jaučiasi ir lankytojai, o išeiti nesinori ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems“, – įspūdžiais dalijosi visą dieną Singapūro zoologijos sode praleidęs kelionių ekspertas.

Vandens gyvūnų karalystės mėgėjams N. Kazlauskas pataria užsukti ir į antrą zoologijos sodo dalį, skirtą pasaulio upių gyvūnijai pristatyti. O štai ieškantiesiems aštresnių pojūčių Singapūro zoologijos sodas siūlo išbandyti naktinį safarį, kurio metu galima sutikti vos per kelis žingsnius vaikštinėjančius tigrus, liūtus ar leopardus.

Jūros gelmių paslaptis atskleis Sentosos sala

Išskirtine gamta bei originaliomis pramogomis garsėja ir turistus it muses traukianti dirbtinė, į Pietus nuo Singapūro nutolusi Sentosos sala. „Patogiausias būdas patekti į šią Singapūrui priklausančią salą – persikėlimas ant lynų prikabintais keltuvais. O perkant bilietus suteikiama papildoma nuolaida ir daugeliui kitų Sentosoje siūlomų pramogų“, – sakė N. Kazlauskas.

Pramogos

Atrodytų, nykštukinėje, vos penkių kvadratinių kilometrų saloje, pramogų „telpa“ itin daug. Du kilometrai geriausių Singapūro paplūdimių, golfo laukai, vandens pramogų ir nuotykių parkai. Aukščiausias Azijoje apžvalgos bokštas „Tiger Sky Tower“, kur iš 131 metrų aukštyje įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria vienos gražiausių panoramų. Taip pat saloje veikia drugelių ir vabzdžių parkai bei daugybė kitų lankytinų objektų. „Patekus į salą akys raibsta nuo pasirinkimų, kur gi čia nueiti, ką pamatyti, ko paragauti – natūralu, ši sala būtent tam ir skirta. Vis tik mano vizito Sentosoje pramogų sąraše atsidūrė du didžiausi traukos objektai – jūros akvariumas „S.E.A Aquarium“ ir atrakcionų parkas „Universal Studio“, – pasakojo „Skrendu“ atstovas.

Pasak N. Kazlausko, vienas moderniausių okeanariumų Azijoje siūlo galimybę iš itin arti, vos per stiklo storį, pažinti jūros gelmių pasaulį. Už įspūdingo dydžio, kino teatro ekraną primenančio apšviesto stiklo plaukioja rykliai, delfinai, medūzos ir bene visi įmanomi jūros gyviai. Tuo tarpu visų geriausių vaikystės filmų tema sukurtas „Universal Studio“ atrakcionų parkas leis atitrūkti nuo gamtos ir bent trumpam sugrįžti į vaikystę.

„Sakoma, kad šis parkas yra skirtas mažiesiems, tačiau patikėkite, nesvarbu, ar jums 25 ar 50, jame esantys atrakcionai privers krykštauti ir džiaugtis taip, lyg tai būtų geriausia diena gyvenime. Norite patarimo, į kokius atrakcionus eiti pirmiausia? Žinoma, į tuos, kurie žemėlapyje pažymėti šauktuku! Jei greičiausi, sudėtingiausi, todėl sukelia daugiausiai adrenalino ir išskiria laimės hormono“, – šypsojosi N. Kazlauskas.

Laiko kaita

Na, o prie kitos pasaulio dalies paros laiko, klimato ar net kultūros padės prisitaikyti skrydis inovatyviomis technologijomis garsėjančiomis „Finnair“ oro linijomis. „Į Singapūrą skraidinančiuose „Finnair“ bendrovės orlaiviuose „Airbus A350“ yra 24 apšvietimo. Debesų formų scenarijai, kurie vizualiai sulieja vidaus apšvietimą ir vaizdą už lango į darnią visumą. Pavyzdžiui, kai saulė leidžiasi ar kyla, lėktuvo salonas nusidažo mingančios ar bundančios gamtos spalvomis. Tai žmogaus organizmui bei jo vidiniam biologiniam laikrodžiui padeda lengviau prisitaikyti prie kintančių laiko juostų“, – aiškino „Finnair“ generalinis direktorius Baltijos šalyse ir Rytų Europoje Arūnas Skuja.