Rasa Levickaitė pasakoja, kad, kaip ir daugelis keliautojų, yra praėjusi Amerikos ir Europos etapą, o dabar jau kurį laiką renkasi keliauti į vis populiarėjančią Aziją. Jei jums Azija asocijuojasi su purvinomis gatvėmis, chaosu ir skurdu, turbūt nesate girdėję apie Singapūrą. Čia draudžiama kramtyti gumą, todėl gatvės – vienos švariausių pasaulyje. Tvarka griežta – už plėšikavimą ar pinigų plovimą gali gauti kirčių, o skurdo apraiškų ne tiek, kiek likusioje Azijoje – tai viena labiausiai pasiturinčių šalių pasaulyje. Štai kaip Singapūrą vertina čia atostogavusi Rasa.

Singapūras

Kokį įspūdį susidarėte apie Singapūrą? Kokia tai šalis?

Tai aukštų standartų šalis, kurioje gera būti, yra švaru, saugu ir viskas labai aišku. Pardavinėji gumą – gausi 100 tūkst. dolerių baudą arba 2 metus kalėjimo. Prekiauji narkotikais – gresia mirtis. Tai komunikuojama ir visi tai žino. Tikrai nesu už mirties bausmę, be to, nemanau, kad nusikaltėliui taip ima ir iškart nukerta galvą, bet iš kitos pusės, gyventi Singapūre visiems yra saugiau ir ramiau. Aišku, vertinti daug fainiau kai ten negyveni. Esu girdėjusi, jog tai puiki vieta auginti vaikus – yra saugu, tikimybė, kad tavo vaikas vartos narkotikus – labai maža. Lietuvoje plika akim gali matyti kas dedasi prie mokyklų.

Į ką dar Singapūre atkreipėte dėmesį?

Lankantis Singapūro muziejuose ir skaitant meno kūrinių ar instaliacijų aprašymus niekada nesijauti kvailas, net jeigu teorinėje fizikoje nesupranti integralų. Juk negali išmanyti visų sričių, tačiau dėl to Singapūre nesijauti nepatogiai. Ten muziejuje viskas bus aprašyta taip, kad bent jau turėsi įsivaizdavimą, kas tai yra, kodėl tai yra svarbu ir kodėl, pavyzdžiui, už tai buvo suteikta Nobelio premija. Muziejuose Lietuvoje aprašymai labai konceptualūs, taigi, nieko nesupranti arba labai mėgėjiški, kaip studento rašyti. Ten ne tik geriausi kuratoriai, geriausios parodos ir jų pateikimas, bet ir labai aukštas paslaugų standartas, tvarka – viskas labai apgalvota, todėl visada labai gerai jautiesi. Pavyzdžiui, jei lauke lyja, įėjęs į bet kurią viešą erdvę iškart gauni vietą skėčiui ar pakabinti, ar pasidėti, ar maišelį. Štai kartą užėjusi į Lukiškių Centro polikliniką radau iškabą, kad skėčiai saugoti nepriimami! Stovi ir galvoji, kur dabar tą šlapią skėtį dėti. Ar varvantį neštis pas daktarę, ar palikti kažkur voliotis po kėde? Nežinia!

Šventykla, muziejus Singapūre

Matyti, kad šią šalį vertinate tikrai labai gerai.

Apskritai, šalį visada įvertinu pagal stoties tualetą ir higienos lygį jame. Singapūre, Pietų Korėjoje, Japonijoje viešieji tualetai yra labai švarūs, tvarkingi, patogūs. Mano manymu, tvarka tualetuose atspindi tvarką visoje šalyje.

Lankėtės garsiuosiuose Gardens by the bay soduose. Kas labiausiai sužavėjo?

Tai tikras gamtos stebuklas, nors ir padarytas dirbtinai. Be galo sužavėjo sodų komplekso ir supermedžių architektūra, kurioje slypi gili mintis. Tai ne tik fantastiški, futuristiniai šviesų bei muzikos šou elementai, bet ir inovacijų bei mokslo pažangos simbolis. Šešiolikos aukštų namo aukščio medžiai atlieka tą pačią funkciją kaip ir tradiciniai – teikia pavėsį, tarnauja kaip oro išmetimo rezervuarai.

Singapūro botanikos sodus taip pat apžiūrėjote.

Tai išskirtinė patirtis, pirmą kartą gyvenime teko lankytis tokioje fantastiškoje vietoje. Yra daugybė varteliais ir iškabomis atskirtų sodų, kuriuose auga daugiau kaip 1 500 0000 augalų. Kvepiantis sodas – tikra aromatų karalystė – uostai kiekvieną medį, krūmą ir nesupranti, kas taip nepaprastai kvepia. Pirmykštės bendruomenės sodas atrodo kaip natūralus tropinis miškas. Yra prieskonių, nuodingų augalų sodai, auga nepaprastai daug rūšių, spalvų ir dydžio orchidėjų.

Gardens of the bay, Singapūras

Gal dar patyrėte ką nors įdomaus, išskirtinio?

Temstant, Little India rajone užėjome į vieną indišką valgyklą. Po kurio laiko supratau, jog minioje žmonių, tarp šimtų vyrų, esu vienintelė moteris – labai keistas jausmas. Paklausus padavėjo, kodėl čia nėra moterų, šis atsakė, kad jų tikslinė auditorija yra vieniši arba be šeimų uždirbti atvykę vyrai ir čia gaminamas namų maistas, dėl kurio šie iš proto eina labiau nei dėl moterų! Beje, maistas ten buvo iš tiesų labai skanus. Patiekiami dalas lęšių, daržovių, ryžių troškiniai, tofu, vištienos kariai, naan ir paratha duonelė. Trijų patiekalų vakarienė asmeniui kainuoja vos 3–5 Eur. Vaikščiojant Lau Pa Sat turguje įstrigo restorano pavadinimas „Food. Drinks. Nirvana“. Nepasikuklinta, tačiau tikrai, daugelyje maitinimo įstaigų maistas toks geras, kad nuneša į ekstazę.

Little India rajone

Restoranas Singapūre

O kas labiausiai nepatiko?

Azija sudėtinga tuo, kad į ją nėra tiesioginio skrydžio, reikia keliauti su jungtim, o kai yra jungtis ir dar žiemos metas Lietuvoje, visada atsitinka nuotykių – kažkas vėluoja, nesusijungia, ne ten įsodina. Tačiau kuo daugiau keliauju, tuo labiau džiaugiuosi mažais dalykais, pavyzdžiui, kad išvis įsėdu į lėktuvą. Šiek tiek vargina laiko zonų, klimatinių juostų kaita bei kelionės trukmė, tačiau kelionės vargą gali sumažinti geros oro linijos. Šįkart skridau su Turkish Airlines, kurias verta rinktis dėl patogių jungčių ir lėktuvų, puikaus aptarnavimo ir maisto. Taip, apie šiuos dalykus pirkdamas kelionę negalvoji, tačiau jie tampa esminiais skrydžio metu. Turkish Airlines keletą valandų skraidina iš Vilniaus į Stambulą, o su poros valandų persėdimu kelionė iš Stambulo į Singapūrą trunka apie 12 val.

Norėtum į Singapūrą ir tu? Pigių skrydžių ieškok ČIA!