Nepaisant nusistovėjusių tarp Lietuvos žmonių pamėgtų krypčių, lėktuvu lankomos šalys kasmet keičiasi. Pigių skrydžių paieškos ir pardavimo sistema „Skrendu.lt“ šiais metais, rugsėjo 12 dieną mini jau 15-ąjį gimtadienį ir šia proga suskaičiavo 15 populiariausių šalių, aplankomų iš Lietuvos, pagal turimus „Skrendu.lt“ bei „Oro navigacijos“ duomenis. Vertinant šalių reitingą buvo atsižvelgta į galutinį kelionės tikslą, o ne tarpinius skrydžius į persėdimui skirtus oro uostus.

Kur skrenda lietuviai?

„Lėktuvu iš Lietuvos dažniau keliaujama verslo reikalais, o atostogoms lietuviai mėgsta rinktis pilnus kelionės paketus su skrydžio ir viešbučio paslaugomis. Tačiau įdomu, kad populiariausios kryptys ir maršrutai keičiasi kasmet: tam įtakos turi ir naujai atsiradusios kryptys, orai ar net renginiai“, – teigia „Skrendu.lt“ prekės ženklą valdančios įmonės „Baltic Tours Group“ generalinis direktorius Sigitas Fabijonavičius.

„Oro navigacijos“ ir Skrendu.lt lėktuvo bilietų pardavimo ekspertų duomenimis, pirmoje vietoje pagal maršruto populiarumą karaliauja ne kas kitas kaip Jungtinė Karalystė. Palyginus su praeitų metų liepos mėnesiu, šios krypties populiarumas šių metų vasarą dar išaugo net 5,2 proc., o keliautojai dažniausiai rinkosi Londono kryptį. Dėl antros vietos varžosi Norvegija su Ukraina – pastaruoju metu itin auga Kijevo populiarumas, kuris gali aplenkti Oslą.

Pamėgo egzotiškąją Aziją

Kelionių ekspertų vertinimu, į pirmaujančias penkioliktuko šalis daugelis vyksta dirbti arba pas artimuosius. Tačiau įdomu tai, kad be Europos miestų lietuviai pamėgo ir egzotiškas Azijos valstybes.

„Tolimosios kryptys sulaukia populiarumo dėl puikaus klimato, ypač tada, kai Lietuvoje pradeda pliaupti lietus ar spausti šaltis. Tarp egzotinių maršrutų topo viršūnę skina Bankokas, o simpatiją šiai šaliai lemia ne tik klimatas, bet ir patogūs skrydžiai su persėdimais Helsinkyje, Stambule, Maskvoje, Osle ar Kijeve“, – apie populiarumo priežastis kalba S. Fabijonavičius.

TOP 15 populiariausių lėktuvu lankomų šalių

„Skrendu.lt“ paskelbė 15-a populiariausių šalių, kurias aplanko iš Lietuvos skrendantys keliautojai. Jos sąraše išdėstytos pagal populiarumą nuo labiausiai lankomos Jungtinės Karalystės iki vis daugiau keleivių sulaukiančio Tailando:

1. Jungtinė Karalystė
2. Norvegija
3. Ukraina
4. Lenkija
5. Latvija
6. Švedija
7. Italija
8. Ispanija
9. Prancūzija
10. Nyderlandai
11. Graikija
12. Vokietija
13. Izraelis
14. Jungtinės Amerikos Valstijos
15. Tailandas

Dalinamės kiekvienos šalies iš „Skrendu.lt“ sudaryto top 15 populiariausių skrydžių krypčių sąrašo trumpu pristatymu. Be žymiausių miestų ir lankytinų objektų kiekvienoje iš jų yra ir daugiau įdomių vietų, kurias verta pamatyti, net jei ten lankėtės jau ne vieną kartą.

Jungtinė Karalystė, o tai yra ne vien Londonas! Aplankius didingą sostinę, verta atrasti ir atokesnius gamtos ir ilgametę istoriją menančius kampelius. Tarp jų – Lake District nacionalinis parkas su gražiausia šalyje Kirkstone kalnų perėja, ir Bath (Somersetas) – elegantiškas Romėniškas miestas su puslankiu sustatytais namais, įrėminančiais karališkąjį Viktorijos parką. Peak District – vieta, kurioje įkvėpimo sėmėsi rašytojos Charlotte Bronte bei Jane Austen. Salcombe (Devonas) – buriuoti mėgstančius viliojantis miestelis, įsikūręs prie jūros. Robin Hood’s Bay (Šiaurės Jorkšyras) – istorinis žvejų kaimelis, įsikūręs stačios uolos papėdėje, kažkada buvęs tikra kontrabandininkų prieglauda.

Norvegija – nepaprastai vaizdinga šalis, išvagota ledynų, kalnų ir fiordų, todėl svarbų dėmesį čia reikėtų skirti gamtai. Žiemą čia būna poliarinės naktys, o trumpų vasarų viduryje saulė šviečia net naktį. Kiekvienas fiordas išsiskiria nepakartojamu kraštovaizdžiu, forma ir vandens spalva, o tokio, kaip Sognefjord (205 km.) neišvysite niekur kitur. Sostinėje Osle reikėtų aplankyti viduramžišką Akershus pilį ir tvirtovę, rotušę, universitetą, karalių rūmus ir parką. Taip pat smagu pasivaikščioti po garsųjį Vigelando granito skulptūrų parką. Bygdoi pusiasalyje – įdomus Vikingų laivų muziejus su autentiškais 800-900 metais statytais laivais. O kokia pažintis su Norvegija neaplankius paslaptingojo trolių krašto – Trolandijos?

Ukraina. Keliautojai iš Lietuvos jau atrado šalies sostinę Kijevą – miestą muziejų po atviru dangumi, tačiau verta pamatyti daugiau: ir netoli Karpatų kalnų esantį Vakarų Ukrainos centrą Lvovą, ir Juodosios jūros uostamiestį Odesą. Tiek Lvove, tiek Odesoje veiklos ras ir tie keliautojai, kurie dievina miestus, ir norintieji pabėgti nuo šurmulio. Šalia Lvovo stūksantys didingieji Karpatai užgniauš kvapą, o teikiantys pirmenybę poilsiui prie jūros būtinai turi aplankyti Odesą.

Lenkija – puikus pasirinkimas trumpesnėms išvykoms. Lenkijos sostinė Varšuva nustebins kontrastais – nuo jaukių senamiesčio kavinukių iki dangoraižių, nuo senovinių pastatų ir parkų iki prekybos centrų. Dėmesio verta ir Karališkoji Krokuva su didingais Vavelio kalvos statiniais bei įspūdinga istorija, turinčia glaudų ryšį su Lietuva – Krokuvos katedroje ilsisi karaliaus Jogailos palaikai. Netoli Gdansko yra vienas iš gražiausių Europos statinių – Malborko pilis, tituluojama didžiausia pasaulio gotikine pilimi. Vieličkos druskų kasykla, saugoma UNESCO, yra viena įdomiausių lankytinų vietų Lenkijoje, kur giliai po žeme raizgosi ilgi koridorių labirintai. Viduramžius menanti Torūnė praminta „Šiaurės gotikos perlu“, tuo tarpu Vroclavo senamiestis yra įsikūręs net 12-oje salų, sujungtų daugiau nei 100 tiltų.

Latvija – puiki kaimynė ir trumpoms išvykoms, ir ilgesnėms atostogos. Pažintinių kelionių mylėtojai turėtų neaplenkti sostinės Rygos. Tai viena iš gražiausių Europos sostinių su daugybe istorijos paminklų: XIII a. įkurta „Dome“ katedra su visame pasaulyje žinomais vargonais, XIV a. pastatyti Juodagalvių namai. Rygoje yra daug muziejų įvairiausiomis temomis: nuo porceliano iki jūrininkystės. Viešint Latvijoje būtina pamatyti ir senąsias Latvijos pilis Siguldoje bei Cesyje. Gamtos mylėtojus giliais upės slėniais ir miškais žavi Gaujos nacionalinio parko kraštovaizdis, vadinamas „Latvijos Šveicarija“. O poilsiautojai atranda Latvijos paplūdimio kurortus: Jūrmalą, Liepoją, ir Ventspilį. Latvijos pakrantės paplūdimiai dažnai pažymėti „Mėlynąja vėliava“, liudijančia jų atitiktį tarptautiniams švaraus vandens ir aplinkos standartams.

Švedija žymi įspūdinga šiaurietiška gamta: Botnijos įlankos salomis, Laplandijos tundromis, žalios vakarinės pakrantės kalvomis, gražiausių ežerų Norrbotteno uolomis. Tuo tarpu pažintis su miestais turėtų prasidėti apsilankant Stokholme, Karaliaus rūmuose – įspūdingame pastate su 4 fasadais ir prabangiu interjeru. Įspūdingas ir Livrustammarin muziejus, kuriame eksponuojamos lobių skrynios, apranga, ginklai ir kiti skirtingų epochų artefaktai. Puikios vietos – „Wadsten Abbey“, „Gamla Stan“, „Skansen“ ir „Millesgarden“ muziejai bei įspūdingas iškeltas nuskendęs Vazų dinastijos laivas. Švedijoje tiesiog būtina apsilankyti Stokholmo senamiesčio krantinėje ir pasivažinėti senuoju tramvajumi, taip pat pamatyti nepakartojamą Vanerno ežerą, „akmeninį miestą“ Sundsvallą ir apsilankyti bent viename Drotninholmo teismo teatro vasaros pasirodyme. Keliaudami su vaikais būtinai susipažinkite su knygų personažais Astrid Lindgren muziejuje „Yunibakken“.

Italija garsi kultūrine, klimato bei geografine įvairove. Romos pristatinėti nereikia – į ją veda visi keliai, o visi mados keliai veda į Milaną. Nepaisant didžiųjų miestų, keliautojus žavi šalies regionų įvairovė. Sardinijos sala su turkio spalvos įlankomis ir balto smėlio paplūdimiais galėtų varžytis su tropikų kurortais. Sicilija priklauso Italijai, tačiau yra lyg atskira šalis. Čia – kita kalba, kiti papročiai ir kita istorija. Iskija – unikali vulkaninės kilmės sala. Neapolis – pagrindinis pietų Italijos ekonominis ir kultūrinis centras įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, o greta miesto yra kitas, ne mažiau turistus traukiantis objektas – Vezuvijaus ugnikalnio sunaikintos Pompėjos griuvėsiai. Toskana žymi įspūdingais viduramžių kalnų miesteliais, vynuogynų laukais, kiparisais. Toskanos sostinė Florencija – vienas gražiausių miestų Italijoje, turtingas meno šedevrais ir architektūros paminklais. Ligūrija – vienas mažiausių Italijos regionų, kuriame – smėlėti paplūdimiai, visus metus žaliuojanti gamta, šilta jūra, malonūs žmonės ir puiki virtuvė. Ir tai – toli gražu ne viskas, ką galima rasti Italijoje.

Ispanija – žymi ne tik turtinga kultūra, bet ir gamta: čia yra daugiausia pasaulyje UNESCO globojamų gamtos rezervatų. Šalis kraštovaizdis pilnas kontrastų: kalnai, ugnikalniai, uolos, ežerai, miškai ir slėniai, kuriuose gyvena didysis Iberijos penketas – rudieji lokiai, lūšys, vilkai, karališkieji ereliai ir barzdotieji vanagai. Neužmirštami Ispanijos kurortai: Alikantė – uostamiestis su palmių alėjomis ir saulėtais paplūdimiais, Kosta Brava – jūros pakrantė su tarp kalnų ir stačių uolų pasislėpusiais jaukiais paplūdimiais ir įlankomis, Kosta Dorada turtinga gamtos rezervatais, vynuogynais bei senoviniais miesteliais, šeimų pamėgta poilsio vieta. Maljorka – didžiausia Ispanijos sala Viduržemio jūroje. Dėl puikaus klimato, poilsiautojai čia lankosi visus metus. Menorka išsiskiria laukinių augalų ir paukščių įvairove, vaizdingais uostais, puiki atostogų vieta aktyvaus poilsio mėgėjams. Tenerifė – vulkaninė sala netoli Afrikos krantų, priklausanti Kanarų salynui. Jos centre stūkso Teidės vulkanas – aukščiausias Ispanijos taškas (3718 m). Tiesa, Kanarų salyne galima sutikti net 26 banginių ir delfinų rūšis.

Prancūzija – šalis, kur istorinis paveldas dera su moderniu pasauliu. Dėmesio verta ne tik romantiškoji sostinė Paryžius, bet ir nedideli Viduržemio jūros miesteliai, vynai ir kvepalai. Žydroji pakrantė – viena iš populiariausių atostogų vietų Prancūzijoje. Čia įsikūrę Kanai, Nica, San Tropezas bei Monako kunigaikštystė, taip pat jaukūs mažesni uostai. Provancas – Pietų Prancūzijos regionas, turintis viską, ką prancūzai gali pasiūlyti geriausio: Viduržemio jūrą, vynuogynus, levandas, kalnus, romantiškus nedidelius miestelius, daug architektūros paminklų ir įspūdingų reginių. Langedokas-Rosiljonas yra ramus ir mieguistas kraštas su ilga ir švaria pakrante, puikiai tinkantis šeimų atostogoms. Keliaujant po Prancūziją taip pat būtina aplankyti Nicą, Marselį, Bordo.

Nyderlandai (Olandija) – tai lygumų kraštas, o daugiau nei ketvirtis šalies teritorijos yra žemiau jūros lygio, išvagotas upių ir kanalų. Balandžio mėnuo Olandijoje – garsiųjų olandiškų tulpių laikotarpis, tuo metu vyksta Gėlių paradas. Sostinėje Amsterdame verta aplankyti Van Gogo muziejų, Anos Frank namus, Valstybinį muziejų, Damo aikštę, Rembranto namus, Karališkuosius rūmus. Amsterdame verta užsukti ir į alaus daryklą, pasiplaukioti valtimi kanaluose. Roterdame galima pasigrožėti miesto architektūra, užsukti į Boijmans Van Beuningen muziejų ar pakilti į Euromast bokštą. Be to, Roterdame yra įsikūręs vienas seniausių ir didžiausių Nyderlanduose „Blijdorp“ zoologijos sodas. Haga, Mastrichtas, Delftas – miestai, kurie taip pat turi kuo didžiuotis.

Graikija – Vakarų civilizacijos lopšys. Čia gimė teatras, filosofija, demokratija ir sportinės varžybos. Šalis turi ilgiausią kranto liniją Europoje (13 676 km) ir daugiausiai salų. Graikijoje yra unikalus, aukštais uolėtais krantais garsėjantis Korinto kanalas, garsusis Atėnų Akropolis, orakulų Delfai, dievų buveinė Olimpo kalnas ir daugybė kitų žymių vietovių. Santorinio saloje – jaukūs baltieji kaimeliai su melsvais stogais ir aukštai virš jūros iškilusiais skardžiais. Atėnai – vienas seniausių Europos miestų su įspūdinga istorija ir didingais pastatais. Kreta – didžiausia Graikijos sala, galinti pasiūlyti ne tik saulėtus paplūdimius, spalvingus miestelius siauromis vingriomis gatvelėmis, bet ir žygį ilgiausiu Europoje Samarijos tarpekliu. Rodo sala – viena populiariausių turistų tarpe, o Antikiniai Delfai – viena iš svarbiausių archeologinių vietovių Graikijoje, senovėje laikyta Apolono buveine ir žemės centru.

Vokietija. Šios šalies kultūra formavosi atskiruose regionuose, nes Vokietijos valstybė buvo suvienyta gana vėlai. Visi regionai ir miestai čia yra saviti ir skirtingi. Berlynas – ne tik ekonomikos ir politikos centras, bet gausus žymių universitetų, teatrų, muziejų. Atvykusius traukia sudėtinga Berlyno istorija, naktinis gyvenimas, architektūra, Rytų ir Vakarų Berlyno skirtis. Muziejų sala – unikali Berlyno vieta, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Miunchenas turistus vilioja naktiniais klubais, alaus barais bei festivaliais. Hamburgas garsėja muziejais, pramogų parkais. Brėmenas gali pasigirti nuostabiai vaizdingu senamiesčiu. Štutgartas garsėja kaip automobilių miestas. Čia įsikūrusios „Mercedes-Benz“ ir „Porsche“ būstinės ir automobilių muziejai. Vokiečių virtuvė taip pat verta skrydžio bilieto. Ji neįsivaizduojama be raugintų kopūstų, mėsiškų patiekalų ir dešrelių (Wurst).

Izraelis. Jį kasmet aplanko galybė keliautojų. Kone visus metus čia – puikus klimatas, egzotiški paplūdimiai, didžiulis istorinis palikimas, svarbios vietos tikintiesiems, o taip pat – šiuolaikiški didmiesčiai, ir Artimųjų Rytų dvelksmas. Izraelis talpina daug skirtingų ir labai įdomių istorinės ir šiuolaikinės kultūros objektų. Viešint Izrealyje būtų nuodėmė neaplankyti Jeruzalės miesto! Net jei nesate tikintis, Jeruzalės istorinis palikimas jus tikrai sužavės. Taip pat rekomenduojame nuvykti į energija pulsuojantį Tel Avivą, jo pašonėje esantį senąjį Jafos miestą, Eilato kurortą, galintį pasigirti puikiais Raudonosios jūros paplūdimiais. Be abejonės būtinai nukeliaukite prie Negyvosios jūros. Jos vandenyje esantys mineralai itin naudingi sveikatai.

Jungtinės Amerikos Valstijos – nepakartojama šalis, išskirtinė savo dydžiu, geografine įvairove ir tautine sudėtimi. Ji susideda iš net kelių klimato juostų. Šiaurinėse teritorijose vyrauja drėgnas žemyninis klimatas, pietinėse dalyse, pavyzdžiui, Floridos valstijos daliai bei Havajams būdingas tropinis klimatas. Didžiosios lygumos pasižymi pusiau sausu klimatu. Daugumai kalnų, esančių šalies vakaruose, būdingas alpinis klimatas. Tai šalis, kurioje rasime ir didingų kanjonų, uolinių kalnų, lygumų, dykumų. JAV – daugiakultūrė šalis, čia gyvena labai daug įvairių etninių grupių, vyrauja tų tautų tradicijos ir vertybės, todėl kiekviename mieste – atskira istorija. Dėl šios priežasties net nesiimame jų visų išvardyti – tam prireiktų atskiros knygos. Tai šalis, kur savo vietą atras visi keliautojai su savo skirtingais poreikiais.

Tailandas – ,,laisvųjų žemė” – tikra egzotikos karalystė. Čia laukia senoviškos šventyklos ir vienuolynai, nuostabaus skonio maistas, draugiškos gyventojų šypsenos, siautulingas naktinis gyvenimas, spalvomis ir kvapais viliojančios prekyvietės bei tarsi atskirame pasaulyje gyvenančios vietinės gentys. O ką jau kalbėti apie Tailande slypinčias unikalias gamtos grožybes! Čia išvysite smaragdinius atogrąžų miškus, klestinčią augaliją ir gyvūniją, auksinio smėlio paplūdimius, tropines saleles, šniokščiančius krioklius, milžiniškas uolas bei žydrą vandenį. Šios grožiu užburiančios valstybės miestuose gyvena net 68 milijonai gyventojų, o gatvėse knibžda daugybė turistų, mat Tailandas yra iškovojęs vienos geidžiamiausių atostogų krypčių vardą!

Šios penkiolika šalių buvo populiariausios skrydžių iš Lietuvos kryptys praėjusiais metais. Norint jas aplankyti verta kreiptis į kelionių organizatorius arba imtis iniciatyvos pačiam ir paieškoti palankių skrydžių kainų ir maršrutų.

Mums taip pat smalsu, kurią iš į populiariausių kelionių maršrutų „Skrendu.lt“ TOP15 sąrašą patenkančių šalių rinktumėtės jūs?