Bene tris kartus už Lietuvą mažesnę vidurio Europos valstybę Slovėniją auksine turistine kryptimi paverčia kultūra, istorija ir išskirtinai turtingas gamtos kraštovaizdis. Pasak Baltic Tours | Skrendu.lt kelionių ekspertės Sandros Žitkutės, šalis tokia viliojančiai kompaktiška, kad rytą slidinėjęs kalnų viršūnėse, popietę jau gali leisti prie šiltos Adrijos jūros pakrantės.

Kalnai Slovėnijoje

Slovėnai moka išnaudoti gamtos privalumus

Žalia spalva Slovėnijoje dominuojanti – šalyje plyti miškai, akį pasmailina kalnai, kurių aukščiausia viršūnė Triglav šauna net į 2864 m aukštį. Kasmetiniame Slovėnijos turizmo departamento organizuotame renginyje dalyvavusi kelionių ekspertė pastebi, jog didžiausi šalies privalumai išnaudojami itin sumaniai: „Čia naujų potyrių ieškantys keliautojai vieno turo metu gali išbandyti aktyvų važiavimą dviračiu itin vaizdingais kalnų maršrutais, nuo pasiekto taško pasirinkta sklandymo priemone leistis tiesiai į vynuogynų lauką, o jo vidury sėsti prie gausiai padengto pietų stalo kartu su vyno degustacija.“

Mergina Slovėnijos vynuogynuose

Vandenys Slovėnijoje – akiai, sportui ir gydymui

Slovėnijos pusėn gali dairytis ir slidinėjimo bei aktyvaus vandens sporto mėgėjai. Plaukimas smaragdinėmis kalnų upėmis ir ežerais pažadins adrenaliną, o peizažai laukinės gamtos apsuptyje įkvėps visam laikui. UNESCO saugomame Triglavo nacionaliniame parke atrasite Julijos Alpes, vieną gražiausių upių Sočą, nuostabių ežerų ir krioklių. Parkas įtrauktas į vieną geriausių turistinių maršrutų Europoje. Žymiausiu vandens telkiniu Slovėnijoje laikomas Bledo ežeras, o jo mėlynuojančių vandenų viduryje stūkso sala su nedidele barokinio stiliaus XVII a. bažnyčia.

Soča upė Slovėnija, Jasna ežeras

Zelenci gamtos rezervatas Slovėnija

Baltic Tours | Skrendu.lt kelionių ekspertė primena, kad be viso to šalis dar garsėja gerų atsiliepimų sulaukiančio mineralinio vandens gydyklomis ir kurortais, kurių garsiausi yra Strunjan, Portorožas, Zrečė, Topolšica.

Gražiausi Europos urvai ir Lietuvą primenantys miestai

Būtina paminėti ir žymiuosius Slovėnijos urvus. Karsto regione esantys Postoina urvai – lankomiausi Europoje, bene 20 km besitęsiančiame stalaktitų ir stalagmitų pasaulyje galima pasivėžinti jau 140 metų veikiančiu traukinuku. UNESCO paveldo sąraše puikuojasi ir Škocjano urvai, žymūs dėl didžiausio požeminio kanjono pasaulyje.

Įdomu tai, jog kai kuriuose Slovėnijos miestuose, pasak kelionių ekspertės, galima atrasti panašumų su Lietuva. Antras didžiausias Slovėnijos miestas Mariboras savo senamiesčio statiniais ir tiltais smarkiai primena Vilnių, seniausias Slovėnijos miestas Ptuj panašus į Trakus, o Liublianoje ant kalvos stūksanti pilis primena Gedimino kalno pilį. „Tik didžiųjų Slovėnijos miestų upių krantinės tankiai nusėtos jaukių kavinių, o pačiose upėse daug populiariau paplaukioti laivu ar irklente“ – pasakoja kelionių ekspertė.

Slovėnijos sostinė Lubliana

Miestų peizažai

Apie Balkanų šalies virtuvę

Slovėnai, pasak Sandros, itin svetinga tauta, kuri ant stalo patieks mažiausiai 4 patiekalų vakarienę. Regionuose, kuriuose būdingas Viduržemio jūros maistas, vertinami sūriai, įvairūs daržovių, vietinio prosciutto kumpio deriniai, makaronų patiekalai derinami su geriausių Slovėnijos vynų rūšimis. Centrinėje Slovėnijoje įprasta valgyti kviečių ir grikių troškinius gardinamus grybais, daržovėmis, čia mėgstamos tirštos ir gausios sriubos, o desertui patiekiama potica – firminis slovėnų skanėstas arba saldus vyniotinis su graikiniais riešutais, medumi, razinomis.