Nesumeluosim pasakydami, kad biure turim nuolat pozityvo pliūpsnį nešiojančią kolegę. Jeigu dar neteko pažinti – Iveta. Kolegė pripažįsta – sunku atsispirti pigiems skrydžių bilietams į Stokholmą.

Ar verta trumpam savaitgaliui ištrūkt į kultūra besipuošiantį miestą? Išsivirkite puodelį kavos, užplikykite mėgstamiausios arbatos. Šiandien desertui – Ivetos istorija.

Taip jau atsitiko, kad Stokholmas tapo mūsų tarpinė stotelė. Su saulėtu miestu susipažinti turėjome daugių daugiausiai septynias valandas, o dar ir ankstyvo pavasario sekmadienis bei laiko stoka sutrukdė aplankyti žymųjį Vazos muziejų ar kitus uždaroje erdvėje esančius lankytinus objektus. Tačiau, kaip ir yra sakoma – nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, tad mūsų pagrindiniu taikiniu tapo nedidukė Stokholmo sala, sauganti miesto senamiestį – Gamla Stan.

Žygiuodami link tikslo gėrėjomės miesto panorama, stebinančia architektūra, tvarkingai prišvartuotų jachtų ir laivelių gausa, už kurių didingai stūksojo Karališkieji rūmai Kungliga slottet. Nepraleidę progos įsiamžinti, suskubome apžiūrėti rūmų iš arčiau.

Karališkieji rūmai pasitiko mus kaip Princesės gimtadienio dalyvius

Vos tik priartėjus prie įspūdingo pastato, išvydome sargybinių pasikeitimo ceremoniją – pataikėme pačiu metu! Trys vyrukai, griežtai taisyklingos laikysenos, žengė aplink Karališkuosius rūmus ir sustodami ties sargybos postais keitėsi darbo vietomis – pažiūrėti iš ties smagu, o atliekama pareiga – gerbtina! Ir mes, žygiuodami tarsi garbingi sargybiniai, sukome ratą aplink Karališkuosius rūmus. Nedrąsiai judėjome į rūmų kiemą link žmonių minios, pro kurią skverbėsi didingai skambantis orkestras.

Prasiskverbę, mūsų nuostabai, išvydome, jog iškilmingu orkestro pasirodymu yra gerbiama Švedijos princesė. Grožėjomės reginiu ir mintyse svarstėme, kokia šventė vyksta? Galvojom net vietinių pasiteirauti, mūsų susidomėjimo kupini žvilgsniai šokinėjo virš žmonių galvų, tačiau beveik tuo pat metu Karališkųjų Rūmų kieme suskambo šūksniai: “URA, URA, URA”! Didžiulė balta puokštė įteikta princesei išdavė, jog karališkoji šeima švenčia gimtadienį! Turbūt vienintelį kartą savo gyvenime sudalyvavę tokioje šventėje, šypsodamiesi toliau leidomės į pažintį su Stokholmu.

Karališkieji rūmai Kungliga slottet

Įkvepiantys klaidžiojimai senamiestyje

Stokholmo senamiestis su siauromis gatvelėmis, jaukiomis parduotuvėlėmis ir spalvingais pastatais – užburiantis. Ten norėjosi klaidžioti ir klaidžioti, bet bent jau mums – laikas tirpte tirpo. Mėgaudamiesi užburiančiu ir įkvėpiančiu labirintu priėjome Didžiąją miesto aikštę Stortoget, kuri turbūt galėtų didžiuotis savo architektūriniu stebuklu. Saulėtoj aikštei žaviai stūksojo trys ryškiaspalviai XVII-XVIII amžiaus pastatai. Beje, ten šypsenomis prasilenkėm su dar vienais beslampinėjančiais ir gyvenimu besimėgaujančiais turistais. Toks metas keliauti – gardus kąsnelis beieškantiems ramybės ir harmonijos.

Stortoget aikštė

Gatvelė, kurios siaurumas po sočių pietų priverstų įtraukti pilvą

Dar prieš atvykstant į Stokholmo senamiestį, buvome girdėjome apie itin siaurą gatvelę, kuri sulaukia išskirtinio turistų dėmesio – Mårten Trotzigs Gränd. Ar mes pasileidom jos ieškoti? O kaip gi ne! Ilgai netruko, kol trypėm susidomėjimo pilna širdim – pastaroji išties siaura! Šalia mūsų vyko ekskursija ir vietinis gidas, mažai turistų grupelei, pasakojo, jog anksčiau tokios gatvės buvo išvagoję didelę miesto dalį, tačiau dėl dažnų gaisrų, niokojančių miestą, jų buvo atsisakyta. Tos istorijos klausėmės kaip įmanydami ištempę ausis, bet visgi, laikrodis liepė skubėt. Bėgom į tą istorijomis apsigaubusią gatvelę ir ką jūs galvojat – joje net abiejų rankų ištiesti nepavyktų! Įspūdis nepakartojamas!

Mårten Trotzigs Gränd

Nors kelionėj mūsų pakeleivis buvo ribotas laikas, mes dar dabar gyvenam harmonijos jausmu, patirtu Švedijos sostinėje. Miestas mus pakerėjo ir mums to užteko. Išvykdami žinojome, kad tikrai čia sugrįšime ilgesniam laikui.

Stokholmas – tikra spalvų paletė! Skrendu.lt komanda neabejoja, kad tai it gyvas dailės kūrinys. Lekiam savaitgaliui panagrinėt? Ieškokite pigių skrydžio bilietų ČIA!