Gruzija (Sakartvelas) – tai lyg romantiškas pirmasis pasimatymas, kurį prisiminsite visą gyvenimą. Kelionė į Gruziją puikus pasirinkimas įsimylėjusiems, čia puiki proga praleisti romantiškas atostogas su antra puse. Taip pat šioje šalyje laukia puikus poilsis ir atostogos su šeima. Taigi, ką aplankyti ir ką veikti Gruzijoje, jog prisiminimai išliktų ilgam?

Trumpa informacija apie šalį

Sostinė: Tbilisis.

Valiuta: Gruzijos laris (GEL).

Kalba: Gruzinų.

Religija: Krikščionybė.

Gyventojų skaičius: 3 729 500.

Karantinas šalyje: nuo 2021 m. vasario 1 d. į Gruzijos teritoriją leidžiama atvykti visiems užsienio šalių piliečiams, kurie turi įrodymą, jog jie buvo paskiepyti Covid-19 vakcina (dvejomis dozėmis). Kitu atveju į Sakartvelą atvykti leidžiama nepasiskiepijusiems Europos Sąjungos, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Izraelio, Šveicarijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Kuveito, Turkijos, Bahreino, Armėnijos, Azerbaidžano, Rusijos, Ukrainos, Kazachstano, Baltarusijos, Turkmėnistano, Uzbekistano, Tadžikistano ir Kirgizijos piliečiams bei gyventojams. Atvykusiems iš šių šalių netaikomas izoliacijos reikalavimas, tačiau pasienyje reikia pateikti ne anksčiau nei prieš 72 val. atlikto Covid-19 PGR testo neigiamą rezultatą. Nuo 21 val. iki 5 val. galioja komendanto valanda. Asmenys, turintys keliauti nurodytu laiku (pavyzdžiui, vykti į oro uostą), prieš tai turi gauti vienkartinį leidimą.

Viza į Gruziją: Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Gruziją, trumpalaikiam buvimui vizos nereikia.

Oro uostai: Batumi International Airport – BUS (Nacionalinis Batumi oro uostas), Kutaisi International Airport – KUT (Nacionalinis Kutaisio oro uostas), Tbilisi National Airport – TBS (Nacionalinis Tbilisio oro uostas).

Lankytinos vietos Gruzijoje

Kaukazo kalnai

Kaukazo kalnai – kalnynas tarp Juodosios ir Kaspijos jūrų, priklausantis Kaukazo regionui. Didžiausias paviršiaus aukštis 5642 m. (Elbrusas, Europos aukščiausia viršūnė). Kalnyną sudaro Didysis Kaukazas ir Mažasis Kaukazas, juos skiria Kuros ir Rioni tarpukalnių įdubos. Kaukazo kalnuose galima pamatyti įvairių kraštovaizdžio vaizdų, kurie keičiasi atsižvelgiant į atstumą nuo didelių vandens telkinių.

Slidinėjimas Gudauri kurorte

Gudauri yra slidinėjimo kurortas, esantis Didžiojo Kaukazo kalnų masyvo plokštumoje. Slidinėjimui ir snieglenčių sportui yra net 34,8 km ilgio trasos, o 15 keltuvų veža lankytojus. Viešojo transporto galimybės iš oro uosto į Gudauri beveik nėra. Traukiniai ir autobusai jungia oro uostą su Tbilisio miesto centru, iš kurio galima nuvažiuoti mikroautobusu (vietoje žinomu kaip marshrutka) iki Gudauri kurorto.

Tbilisi (Tbilisis)

Plakanti Gruzijos širdis – Tbilisio miestas. Jaukios senamiesčio gatvelės, akį traukianti architektūra, iš nuostabos verčianti aikčioti gruziniška virtuvė ir platus restoranų, barų pasirinkimas. Prie to dar prisideda hipsteriška miesto kultūra, kuri tiesiog traukia turistus. Iš pirmo žvilgsnio Tbilisis gali atrodyti sausakimšas ir chaotiškas, tačiau daugelis rajonų savo siauromis gatvelėmis ir mažomis parduotuvėlėmis išlaiko sostinę gyvą.

 Batumis

Batumis – vienas populiariausių jūros kurortų. Kurortas turistams siūlo neįtikėtinai gražią architektūrą, įspūdingus gamtos vaizdus, platų kavinių bei restoranų pasirinkimą, gyvybingą turgų, gatvės meną ir daug daugiau. Už miesto rasite: nuo romėnų griuvėsių iki vieno didžiausių regiono botanikos sodų. Jūra, saulė ir paplūdimys – viskas ko reikia poilsiui ir atostogoms!

 Kutaisis

Vienas seniausių pasaulio miestų – Kutaisis, jo atmosfera skiriasi nuo Tbilisio. Miestas apgaubtas nuolatiniu rudenišku švytėjimu. Čia slypi Gruzijos šalies istorija bei paveldas. Kutaisis buvo istoriškai reikšmingas miestas per amžius, čia tam tikru metu buvo įsikūręs net Gruzijos parlamentas.

Boržomis

Boržomis (Borjomi) yra ramus kurortinis miestas, apsuptas tankiai miškingų kalvų į visas puses. Žmonės tiki, kad Borjomi mineraliniai vandenys gydo įvairias ligas nuo nutukimo iki diabeto, todėl turistai čia keliauja ir sveikatinimo tikslais.

David Garedži vienuolynas

Tai vienas žymiausių Gruzijos religinių ir kultūrinių centrų. Vienuolynas yra visai šalia Azerbaidžano sienos ir yra gerai žinomas visoje šalyje. Jį sudaro kompleksas pastatų, kuriame yra net 15 vienuolynų, pagrindinis yra Lavra. Čia galima rasti ne tik šventas vietas, bet ir gyvenamuosius namus.

Goris

Miestas garsėja tuo, jog čia gimė Stalinas. Jam valdant, miesto centras buvo atstatytas pagal jį, ir net šiandien architektūroje dominuoja stalinistinė stilistika. Didelis Stalino muziejus yra žinomiausias miesto lankytinas objektas. 

Rabati pilis

Rabati pilis – tvirtovė, kuri puikiai pritaikyta ir atstatyta turizmui. Pilies komplekse yra viešbutis, Gruzijos istorijos muziejus, kavinės, įvairios suvenyrų krautuvėlės bei informacijos centras. Muziejuje saugoma daug įdomių eksponatų, kurie pasakoja Gruzijos šalies istoriją.

Prometėjo ola

Prometėjo uola yra maždaug 20 km nuo Kutaisio, ši uola yra didžiausia Gruzijoje. Tai tikrai įspūdinga vieta, kuri turistus žavi požeminėmis upėmis bei gražiomis šviesų instaliacijomis. Bendras turistinio tako ilgis urvo viduje yra apie 1060 metrų. Lankytojams yra galimybė pasirinkti gidą, kuris praves ekskursiją anglų, rusų ar gruzinų kalbomis. 

Orai Gruzijoje

Geriausias laikas lankytis Gruzijoje – gegužė, birželis ir rugsėjis. Tada šilta, bet ne per karšta. Vasaros įkarštis – liepa ir rugpjūtis įkaista iki + 40°​C laipsnių karščio. Tokiu metu geriausia žygiuoti į kalnus, kur temperatūra ženkliai žemesnė, gaivu ir saulėta. Žiemos Gruzijoje šaltos ir gana niūros, užverstos sniegu, tačiau ne per žvarbios. Gruzijoje lietus – dažnas svečias, ypač pavasarį ir rudenį.

TOP 3 viešbučiai Gruzijoje

Aisi viešbutis

Atidarytas 2012 metais, viešbutį sudaro vienas 14-os aukštų pastatas, viso yra 54 numeriai. Didelis miesto tipo viešbutis, kuris siūlo erdvius numerius. Patogi vieta – vos keli žingsniai iki miesto centro ir pagrindinių lankytinų objektų: parko ir centrinės pėsčiųjų gatvės, restoranų, barų, parduotuvių. Viešbučio kaina prieinama kiekvienam, tad viešbutis tikrai vertas apsilankymo.

 Kobuleti Georgia Palace Hotel & Spa viešbutis

 Kobulečio kurorte įsikūrusiame šiuolaikiškame viešbutyje „Kobuleti Georgia Palace Hotel & Spa“ yra didelis lauko baseinas, lauko restoranas bei įrengti numeriai su balkonais iš kurių atsiveria nuostabūs Juodosios jūros arba Adžarijos kalnų vaizdai. Stilinguose numeriuose yra oro kondicionierius, palydovinius kanalus rodantys televizoriai, mini barai ir nemokamas belaidis internetas. Vonios kambariuose rasite chalatus ir šlepetes.

Hotel Estonia Two

Kobuletyje įsikūrusiame viešbutyje „Estonia Two“ žaliuoja sodas, įrengtas restoranas, sezoninis lauko baseinas, baras ir terasa, teikiamos aptarnavimo numeriuose paslaugos. Čia taip pat rasite bendrą virtuvę ir galėsite nemokamai naudotis belaidžiu internetu. Svečiams teikiamos pervežimo į ir iš oro uosto paslaugos. Registratūra dirba visą parą. Numeriuose rasite drabužių spintas, ploksciaekranius televizorius, vonios kambarius bei kiemelį su vaizdu į sodą.

Pigūs lėktuvų bilietai Vilnius – Gruzija išpildys jūsų troškimus! Tai šalis, kurioje romantika tvyro ore. Nepraleiskite progos susipažinti su romantiškuoju miestu, istorija bei lankytinomis vietomis. 

Visi skrydžiai Vilnius – Kutaisis >>