Airija – daugelio lietuvių pamėgta žaliuojanti sala. Penkis šeštadalius salos sudaro Airija, o likusi dalis priklauso Šiaurės Airijai (kurią valdo Jungtinė Karalystė). Valstybė žavi savo miškų gausa bei neaprėpiamu reljefu. Didingi kalnai, pilys, uolingi krantai, tai paslaptinga ir natūralumu užburianti vieta. Airijoje vyrauja jūrinis klimatas, dažnai iškrenta krituliai. Sausį temperatūra vidutiniškai apie 7 °C, o birželio mėnesį 19 °C. Orai ne visada būna geri, tačiau tai neatbaido turistų iš viso pasaulio. Airija tikra  gamtos oazė, kuria galima mėgautis atrandant vidinę ramybę ir išvalant savo organizmą  tyru oru. 

Vakarinę salos dalį skalauja Atlanto vandenynas, rytuose Airijos jūra, pietuose Keltų jūra. Airija turtinga savo krantais, kuriuose įsikūrę daug laivų uostų. Čia vyksta aktyvus eksportas ir importas, per uostus, keltu patenkama į šalį. Atostogos Airijoje tinka įvairaus amžiaus ir gyvenimo būdo žmonėms. Aktyvaus gyvenimo mylėtojai gali kopti į kalnus, dalyvauti ekskursijose, aplankyti krioklius ar Fotos laukinės gamtos parką. Atradimų ieškantiems turistams rekomenduojame aplankyti muziejus, bibliotekas, galerijas ar pasivaikščioti parke. 

Nors Airija laikoma gana maža sala, tačiau joje gyventojų skaičius perkopęs 4,9 mln. Nacionalinė valiuta – euras, todėl skrendant iš Europos į Airiją nereikia jaudintis dėl pinigų keitimo. Europos Sąjunga šią valstybę priėmė į savo gretas 1973 m. sausio 1 d. Airija yra viena iš dvidešimt šešių valstybių, kuri yra Šengeno zonoje, todėl joje panaikinta pasų kontrolė. Tai reiškia, kad šioje šalyje nėra pasienio kontrolės.

Dalinamės TOP vietomis, kurias rekomenduojame aplankyti visais metų laikais, vykstant į Airiją

1. Dublinas

Airijos sostinė. Nepamirštamas laikas tyrinėjant vieną įspūdingiausių Airijos miestų. Plačiai pasaulyje žinomas dėl savo Gineso sandėlio/Guinness Storehouse. Septynių aukštų pastate atgaivinama visa Guinnes alaus atsiradimo ir išpopuliarėjimo istorija. Einant per aukštus matomi procesai, kurie reikalingi išgaunant šį alų. Tai viena geriausių vietų nuo kurios stogo atsiveria visa Dublino panorama. Kita vieta, kuri traukia turistus – Phoenix parkas. Jo bendras plotas daugiau kaip 712 ha. Tai vienas didžiausių uždarų parkų Europoje ir visame pasaulyje! Tikri regbio fanai turėtų aplankyti Krokų parką. „Croke Park“ yra didelis GAA stadionas Dubline. Stadionas yra trečias pagal dydį Europoje, talpinantis daugiau nei 82,000 žmonių.

2. Moheros uolos

Viena labiausiai traukiančių vietų Airijoje. Čia kasmet iš viso pasaulio atvyksta begalė žmonių. Ši vieta žavi savo neįprastomis, stačiomis uolomis visoje Europoje. Uolų aukštis vietomis siekia 214 metrų virš Atlantos vandenyno lygio. Moheros uolos yra laikomos Airijos pasididžiavimu ir nuostabiu kraštovaizdžio simboliu, atsiveriančiu į neaprėpiamą Atlanto vandenyną. Viduryje uolų stovi Obraeno bokštas, jis žymi vidurį. Nuo bokšto viršūnės matosi Arano salos, Golvėjaus įlanka, Maumturko kalnai ir Dvylikos kalnų grandinė Konemaros pusėje bei Kilpos kyšulys pietuose.

 

3. Dingle

Vienas gražiausių salos pusiasalių. 1969 m. čia buvo filmuojamas filmas Ryan’s daughter, gavęs ne vieną Oskarą. Jame galima aplankyti Ventry grafo sodą, kuriame stovi Ogham akmenys. Ant jų pilna Ogham rašto. Tai yra pirmieji rašytiniai šaltiniai Airijoje, seniausi datuojami apie 5 a. Ant daugumos akmenų yra vyriški vardai, manoma, kad daugiausiai buvo naudojami žemių valdų žymėjimui. Pusiasalyje daugiau kaip 2000 archeologinių monumentų, tai ko gero tankiausiai nusėtas „istorija“ Airijos regionas. Vaikščiojant pakrantėmis taip pat galima išvysti delfinų. 

4. Milžinų kelias

Šiaurės Airijos pajūryje, Antrimo grafystėje susidariusi didžiausia lavos plynaukštė Europoje. Šis geologinis darinys atsirado maždaug prieš 60 mln. metų. Milžinų Kelio stulpai vidutiniškai yra 460 mm pločio ir 1–2 m aukščio. Plačiausia tako vieta – 180 m, jis 150 m nusidriekęs į jūrą. Suskaičiuota apie 40 000 stulpų. Milžinų Kelias įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Toks darinys yra vienintelis Europoje, dėl to Airija gali didžiuotis.

5. Brú na Boinne – Newgrange ir Knowth

Dar viena neįprasta vieta. Senovės praeities kapai, Boyne slėnyje, bendrai vadinami „Bru na Bóinne“. Newgrange kapas buvo pastatytas maždaug 3200 m. prieš Kristų, dar iki piramidžių. Natūrali šviesa pasiekia centrinę Newgrange kamerą tik saulėtekiu per žiemos saulėgrįžą. Misitinė vieta, kurioje galima atrasti ramybę ir pasinerti į istorijos klodus. 

6. Fotos laukinės gamtos parkas

Šio parko tikslas yra pasiūlyti turistams pasinerti į linksmą ir edukacinę patirtį, kartu suteikiant aukščiausio lygio namus gyvūnams, gyvenimo kokybę ir priežiūrą. Airijoje šis parkas reguliariai laimi „geriausius“ apdovanojimus, skiriamus zoologijos sodams ir laukinės gamtos parkams visame pasaulyje. Laukinės gamtos parke esantis švietimo centras yra skirtas ne daugiau kaip 200 lankytojų vienu metu, o švietimo darbuotojai reguliariai rengia naujus kursus, stovyklas ir išvykas. Čia gyvena daugiau kaip tūkstantis įvairių gyvūnų rūšių. 

7. Bunratty pilis

Banračio pavadinimas kilęs nuo „Bun na Raitte“, kurį išvertus iš airių kalbos, reiškia Račio upės dugnas arba pabaiga. Kaip jau galite nuspėti, pro šią vietovę teka upė. Iš Banračio pilies galite pamatyti nuostabią jos panoramą. Šiandien pilis turistus iš viso pasaulio vilioja savo įspūdinga architektūra. Šalia jos yra įsikūręs etnografijos parkas – airiškos Rumšiškės, kuriose stovi įvairių laikų tradiciniai prabangūs rūmai, kuklesni namai, būstai ir visai apskurusios lūšnelės. Čia vis dar veikia kelios parduotuvės, kepyklėlė, stovi mokyklėlė. Vaikų džiaugsmui parke pilna įdomiausių senovinių rakandų ir besiganančių naminių gyvūnų. 

8. Donegalas

Išskirtinė vietovė, žavi savo bendruomene ir įspūdingais vaizdais. Natūralaus gamtos grožio kampelis, kurį atrasti atvyksta vis daugiau ir daugiau turistų. Vienas iš šios teritorijos lobių yra Glenveagh nacionalinis parkas, kuris puikiai tinka pasivaikščiojimams, lašišų ir upėtakių žvejybai. Čia galima išvysti skaidrius ežerus, kalnus, Glenvegh pilį, stovinčią nuo Viktorijos laikų.

Airija labai perspektyvi ir įdomi šalis, kuri žavi ne tik savo gamtos turtais, bet ir nepakartojama istorija. Šią šalį verta aplankyti dėl didelės pramogų pasiūlos, kur kiekvienas žmogus gali atrasti tai, kas tinka jo gyvenimo vertybėms ir būdui. Tiesioginiai lėktuvo bilietai į šią salą, pirmyn ir atgal kainuoja nuo 60 Eur. Skrydžiai į Airiją vyksta nuolatos, todėl galima rinktis iš skirtingų išvykimo datų, kainų bei oro linijų, siūlančių patogius skrydžius. Oro uostai, iš kurių siūlomi skrydžiai į Airiją – Vilniaus ir Kauno. 

Tiesioginiai skrydžiai Vilnius – Dublinas >>