Planuojant atostogas tolimuose kraštuose, svarbia kelionės dalimi tampa skrydis į pasirinktą vietą. Čia dažnai susiduriama su įvairiais klausimais: ką veikti tokį ilgą laiką lėktuve, kaip į skrydį reaguos vaikai, ką valgyti ore bei kokias oro linijas pasirinkti? Iš anksto susipažinus su informacija ir priėmus teisingus sprendimus, net ir tryliką valandų trunkantis skrydis taps ne problema, bet malonia atostogų dalimi.

Skrydžio komfortas priklauso nuo daugelio aspektų, o kiekvieno keliautojo pasirinkimas, kas būtent jam yra patogu – individualus. Kelionių tinklaraštininkė Dovilė Petkevičiūtė apžvelgė vieną iš galimų tolimos kelionės variantų.

„Kad mano skrydis į Denpasaro oro uostą truks net tryliką valandų, sužinojau jau stovėdama prie „Turkish Airlines” registracijos punkto oro uoste. Žinojau, kad kelionė į Balio salą gali trukti net ilgiau nei parą, bet suvokimas, kad daugiau nei dešimt valandų turėsiu praleisti ore, kėlė jaudulį. Tačiau vėliau buvau supažindinta su informacija, kad būtent į Denpasaro oro uostą, pasirinkus šias oro linijas, skrendama moderniais lėktuvais, kurie užtikrina komfortą ir suteikia galimybę pailsėti net ir ilguose skrydžiuose.”

Oro linijų bendrovės siūlo įvairius patogumus

„Bet pradedant kelionės planavimą nuo pradžių, pirmas žingsnis – lėktuvo bilieto paieška. Šia dalimi už mane rūpinosi „Skrendu.lt” komanda, su kuria aptarėme įvairius galimus variantus. Į tolimus kraštus skraidina visos pagrindinės oro linijos, o kiekviename lėktuve keleiviams suteikiami skirtingi patogumai, todėl svarbu pasirinkti tokį skrydį, kuris būtų patogus asmeniškai jums”, – pirmomis kelionės planavimo detalėmis dalinasi tinklaraštininkė.

Jai pritaria „Skrendu.lt” skrydžių ekspertė Ilona Ražanskienė: „Renkantis patogiausią skrydį svarbu atkreipti dėmesį ir į miestą, kuriame yra numatyta jungtis. Tinkamai įvertinus laiko santykį galime padėti kelionės maršrutą suplanuoti taip, kad dar keletai valandų spėtumėte aplankyti kokį nors miestą.”

Kelionių tinklaraštininkė D. Petkevičiūtė pasakoja, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl savo atostogoms pasirinko „Turkish Airlines” – smalsumas pamatyti naująjį Stambulo oro uostą.

„Šio sezono skrydžiai būtent į Balio salą yra sudėlioti labai patogiai – skrendant į priekį turėsite kelias valandas, per kurias spėsite apžiūrėti ir įvertinti didžiausiu pasaulyje pretenduojantį tapti oro uostą – stilingą ir modernų, su erdvėmis, kurių tiesiog neįmanoma perteikti nuotraukose. Skrendant atgal laiko turėsite šiek tiek daugiau, todėl spėsite apsipirkti ar susipažinti su Turkijos kultūra”, – įspūdžiais dalinasi keliautoja.

Lėktuvo patogumai – vos tik prisisegus diržą

Įprastas skrydis prasideda nuo susipažinimo su saugumo instrukcija ir patogiu įsitaisymu kelionei.

„Rinkausi skrydį ekonomine klase ir buvau nustebinta aptarnavimo kokybe nuo akimirkos, kai atsisėdau į savo vietą iki pat skrydžio pabaigos. Esu išbandžiusi daugelio oro linijų siūlomas ilgųjų skrydžių paslaugas, skrydis visur labai panašus – priešais save kiekvienas keleivis turi interaktyvų ekraną su sistema, kurioje galima rasti naujausius filmus, muziką, žaidimus, žinių ir mokslo naujienas. Už papildomą mokestį yra galimybė užsisakyti ir interneto paslaugas skrydžio metu. Vos pakilus lėktuvui ir skrendant, priklausomai nuo trukmės, patiekiamas maistas ir gėrimai. Būtent „Turkish Airlines” skrydžio metu už keleivius pasirūpinama ir šiltomis kojinėmis, ausų kištukais, akių raiščiu miegui ir net lūpų balzamu bei dantų šepetėliu ir pasta. Šios oro linijos turi jų pasirinktu kvapu kvepiančią liniją, todėl net drėgnos servetėlės atrodo ir kvepia prabangiai, ”– prisimena D. Petkevičiūtė.

Maistas ir gėrimai – pagal asmeninius pageidavimus

Aktualus ir svarbus klausimas, galintis kilti prieš tokio tipo skrydį – maistas. Kelionių tinklaraštininkė pasakoja, kad maitinimas beveik visada būna įskaičiuotas į ilgojo skrydžio bilieto kainą. Kas bus patiekiama priklauso nuo to, į kokią ir iš kokios šalies skrendama, o į komplektą dažniausiai būna įdėtas karštas patiekalas, užkandis, salotos, desertas, padažas bei gėrimas.

„Kiekvienų oro linijų pareiga yra užtikrinti, kad bet kokius valgymo įpročius turintys žmonės galėtų išsirinkti sau tinkantį patiekalą, todėl kiekviename valgiaraštyje, užsisakant iš anksto, rasite vegetariško, veganiško ar košerinio maisto variantus. Skrydyje, kurį rinkausi šį kartą, variantų buvo beveik penkiolika, turėjau galimybę rinktis iš jūros gėrybių, daržovių, dietinių ir įprastų patiekalų, ne veltui „Turkish Airlines” kiekvienais metais laimi maisto patiekimo danguje apdovanojimus”, – įspūdžiais dalinasi D. Petkevičiūtė.

Išskirtinis dėmesys vaikams

Dažniausia problema, su kuria susiduria keliaujantys su šeimomis – kaip ilgame skrydyje išbūti mažamečiams. Abejojančius ar bijančius, keliautoja skuba nuraminti.

„Vaikams ilguosiuose skrydžiuose skiriamas ypatingas dėmesys – siūlomos spalvinimo knygutės, žaislai, pramogų ekrane yra pasirūpinta, kad būtų paprasta rasti vaikiškus žaidimus bei animacinius filmus”, – pasakoja tinklaraštininkė ir priduria, kad vienas geriausių jai žinomų patarimų – prieš skrydį nupirkti vaikui naują žaislą. Pažindindamasis su juo vaikas nepastebės, kaip įvyks adaptacija su naujomis sąlygomis ateinančioms dešimčiai valandų. „Turkish Airlines“ lėktuve net ir tuo rūpintis nereikia – mažieji čia gauna specialiai jiems sudarytus rinkinius su žaislais ir kelionei reikalingais aksesuarais, kurie yra sudėti į kuprinę, kuri galės būti naudojama ir po skrydžio.

Nebijokite, o mėgaukitės

Nors pirmasis tokios ilgos kelionės kartas gali kelti jaudulį, reikia suprasti, kad tai yra komfortas, kuris veda į atostogas ir tuo reikia išmokti mėgautis. D. Petkevičiūtė pasakoja, kad „Skrendu.lt” kuriamame podkaste „Kelionės ir žmonės” neseniai kalbėjosi su vienų prabangiausių pasaulyje oro linijų stiuardese lietuve Brigita.

„Paklausiau jos, ką ji patartų žmonėms, kurie bijo skristi ir Brigitos atsakymas mane maloniai sužavėjo – „Nebijoti, nes jūs visada esate kartu su profesionalais” – tąkart atsakė ji. Būtent to ir linkiu tiems, kas nori egzotiškų atostogų, bet jaučia nepagrįstą nerimą, – pokalbį užbaigė kelionių tinklaraštininkė D. Petkevičiūtė.