Roma – Italijos sostinė, menanti seniausių laikų istorijas ir vadinama amžinuoju miestu. Kodėl? Nes tik čia – Romoje, galite pasigrožėti įvairių epochų architektūros, meno ir kultūros atspindžiais. Ir tai pamatyti galite ne tik muziejuose ar perskaityti istoriniuose raštuose, tai galite išvysti patys. Kyla klausimas, ko reikia norint pasimėgauti Italijos stebuklais? O gi tik trijų dienų laisvo laiko, krepšio daiktams, kelionės bilieto bei plačios šypsenos ir geros nuotaikos. Paskutinės minutės kelionė? Kodel gi ne! Istorija ir patarimais, ką nuveikti Romoje per tris dienas, dalinasi Skrendu.lt komandos narė Redvita.

Romoje smagu lankytis ištisus metus

Taip yra, nes Italijoje vyrauja Viduržemio jūros klimatas, kuris sudaro palankias sąlygas tiek karščio ištroškusiems keliautojams, tiek atvykstantiems pasigrožėti Romos kultūra ir vengiantiems aukštos oro temperatūros. Geriausia aplankyti Romą, pavasario ir rudens sezono laikotarpiu, kuomet čia nebūna itin karšta, nes net patys vietiniai vasarą stengiasi praleisti kuo šiauriau. Dėl šių priežasčių, čia sau atostogas gali planuoti kiekvienas.

Nuvykę į Romą „nušausite net du zuikius vienu metu“!

Romos mieste yra įsikūrusi Vatikano miestas-valstybė, pasaulyje išsiskirianti ne tik tuo, jog yra pati mažiausia, tačiau ir tuo, kad joje įkurta popiežiaus rezidencija. Nors Vatikano valstybė yra visai nedidelė, ji turi visus valstybės atributus, gvardiją, Vatikane yra paštas, iš kurio kasmet išsiunčiama daugiausiai laiškų, tad linkėjimus artimiesiems galėtumėte nusiųsti ir jūs. Ant Vatikano kalvos, šiaurės rytų Romoje esantis miestas-valstybė, gali pasididžiuoti pačia gražiausia katalikų bažnyčia pasaulyje – Šv. Petro bazilika. Todėl ši vieta unikali ir dvasinės ramybės ieškantiems keliautojams.

Šv. Petro Bazilika, Vatikanas

Skubantiems, geriausias maršrutas Romos senamiesčiu: Koliziejus – Vatikanas

Pasigrožėti Romos miesto įžymybėmis, paprastai neužtenka ir savaitės, o jį pažinti ir viso gyvenimo… Tačiau visuomet yra išeitis. Į Romos senamiestį nuvykti viešuoju transportu visai nesunku, o į visas reikiamas puses nukeliauti galima iš bene pagrindinės susikirtimų stotelės – Termini. Iš čia, iki Koliziejaus, galima važiuoti autobusu arba metro. Pradedant maršrutą, miesto perlai jūsų akyse išdygs kas kelis šimtus metrų, todėl nuobodžiauti neteks. Panteonas, Venecijos aikštė, Trevi fontanas, Ispaniškieji laipteliai, Navona aikštė, visi šie objektai džiugins jūsų akis iki pat pasiekiant Tibro upę, o kitoje upės pusėje lauks garsusis Vatikanas.

 Koliziejus, kitaip vadinamas Flavijaus amfiteatru

Miestas gamtos apsuptyje

Nuvykus į Romą, galima pasimėgauti ne tik miesto kultūra ar istorija, tačiau ir viską supančia gamta. Įvairių formų ir rūšių medžiai auga ne tik gatvėse, tačiau ir ant namų stogų. Gyvenamųjų butų balkonai ten neretai atrodo, kaip kabantys sodai, apsodinti gėlėmis ir retais augalais.

Gatvėse auga citrinos, granatai, mandarinai, vynuogės, persimonai, neretai visai lengvai pasiekiami ranka, todėl klaidžiojant gyvenamųjų rajonų gatvelėmis kvapais vilioja vaismedžių gėrybės.

Norintiems atsikvėpti

Geriausias pasirinkimas, pasigardžiuoti Romos virtuvės valgiais – dienos metas. Taip yra todėl, kad vakare miesto gatvėse atsiranda šurmulys, priplūsta minios žmonių, o kainos kai kur užkyla net dvigubai. Todėl, norint paragauti tradicinių valgių ar pasimėgauti gardžia kava, tai patogiausia daryti dieną. Viena geriausių kavinių senamiestyje – Caffè Domiziano, įsikūrusi Navona aikštėje ir ypatinga tuo, jog siūlo ne tik skaniausią, įvairiausių rūšių kavą, bet ir platų karštų patiekalų meniu. Jaukumo ir ramybės ieškantiems keliautojams, siūlome aplankyti taip pat visai šalia Navona aikštės esančias Barnum arba Circus kavinukes, kurios pasižymi draugišku aptarnavimu ir prieinamomis kainomis. Čia galėsite ne tik atsipūsti po varginančio pasivaikščiojimo mieste, bet ir pasidalinti įspūdžiais, naudodamiesi nemokamu Wi-Fi.

Romos miesto lankymas pasižymi savitais ritualais, kuriuos nuvykęs į Romą atlieka kone kiekvienas turistas

Jeigu nutarėte apsilankyti Romoje, nepagailėkite laiko šioms pramogoms:
• Itališkų ledų ir picos ragavimas. Šios turistinės pramogos, praleisti tiesiog negalima, nes Itališka pica ypatinga, paragavę – suprasite patys. O klaidžiojant miesto gatvėmis iškabos su užrašais Gelato (lietuviškai – ledų desertas) kvies jus paragauti įvairių skonių ledų.
• Naminio Itališko vyno ragavimas. Vynas Romoje tikrai geras ir nebrangus, o ir jo paragauti bei nusipirkti galima įvairiose vietose, nes naminį vyną, kaip Lietuvoje alų, pilsto daug užeigų. Nors vynu patys Italai nepiknaudžiauja, tačiau viena taurė prie pietų stalo – privaloma.
• Monetos metimas į Trevi fontaną. Tai vienas svarbiausių ritualų, turistams, norintiems dar ne kartą sugrįžti į amžinąjį Romos miestą. Moneta yra metama atsistojus nugara į fontaną, dešine ranka, per kairįjį petį.

Trevi fontanas

Taigi, Arrivederci! Nuotykiai Italijoje jau laukia naujų turistų!