Norite pabėgti ne tik nuo kasdienybės, bet ir nuo akiai jau įprastų vaizdų? Keliaukite į Lanzarotę. Į salą, kurioje laikas matuojamas vėjais, o atstumai skaičiuojami ugnikalnių krateriais. Šiais ir kitais įdomiais pastebėjimais dalinasi Skrendu.lt komandos narė Aušrinė, kuriai Lanzarotė paliko nežemiškų įspūdžių ir leido padaryti tokių pat nuotraukų.

Kiekvienoje kelionėje mes paliekame dalelę savęs. Kažką pametame, bangos nusineša mūsų mintis giliai į vandenyno dugną, įspaudžiame pėdas į smėlį, išdaliname šypsenas maloniems vietiniams… Juk žinote, kad kuo daugiau dalykų paliekame, tuo labiau norisi sugrįžti atgal.

Klausiate, kodėl neišbyrame kaip smėlio laikrodis? Nes iš kiekvienos kelionės pasiimame tūkstantį kartų daugiau nei atiduodame. Daugiau neblėstančių prisiminimų, įkvėpimo, vertingų pamokų. Išmokstame į tuos pačius dalykus pažvelgti kitomis akimis, ugdome platesnę pasaulėžiūrą, geriau pažįstame save.

Šįkart lėktuvas leidžiasi labiausiai į rytus nutolusiame Kanarų salyne. Ten, kur nuolatos žydras dangus, kvepiantys apelsinmedžiai ir bangų ošimas, naktimis neleidžiantis užmigti. Lanzarotė turi savitą istoriją, kurią privalote ne tik perskaityti, bet ir pamatyti akimis bei pajusti širdimi.

Egzotinė ir išskirtinė. O iki Afrikos krantų vos 125 kilometrai, todėl ne tik kraštovaizdžiu, bet ir geografiniu požiūriu salą sunku priskirti Europai.

Kodėl Lanzarotė

Kol kas trumpos kelionės į Marsą ar mėnulį, tikėtina, sau leisti negalite, todėl pažįstate tas vietas tik iš filmų ar knygų. Tačiau ar nenorėtumėte ten pabūvoti iš tiesų? Lanzarotė tokią galimybę suteiks ir kvies pasidaryti kvapą gniaužiančių nuotraukų, būti apsuptam vulkanų ir mėgautis nežemišku peizažu.

Vakariniai pasivaikščiojimai ugnikalnių beieškant

Sala tokia mažytė, kad užlipę ant aukštesnio kraterio galite išvysti kitą salos pusę ar bent jau matyti keletą miestelių. O ir vulkanų ieškoti nereikės, nes jų kontūrai lydės visos kelionės metu, tad nepamirškite patogios avalynės ir tiesiog pasivaikščiokite. Užkariaukite patikusį ugnikalnį. O jei kartais nuleisite akis žemyn – pastebėsite mažomis kriauklelėmis nusėtą žemę. Neišsigąskite netoliese išgirdę varpelių skambesį, nes tai tik draugiškos ožkos, klajojančios po šiuos Marso kanjonus. Kita vertus, per daug artintis nevertėtų, nes ožio ragai atrodo gana išdidžiai.

Lanzarotė – vis dar deganti žemė

Ketvirtadalį salos pasiglemžę lavos laukai, karšta žemė, spalvingai žėrinčios uolienos ir vis dar veikiantis ugnikalnis.
Maži sukerpėjusių samanų kupsteliai, pavienės agavos ir besikeičiančios spalvos kalnai. Taip, jų spalva tikrai keičiasi! Ryte kalnai dažosi gana šviesia spalva, o saulei besileidžiant tampa tamsiai raudoni. Tarsi lava vis dar tekėtų, o suakmenėję jos luitai tai primintų.

Timanfaya nacionalinis parkas. Šešis metus skirtingose vietoje, o kartais ir tuo pačiu metu vykę ugnikalnių išsiveržimai sunaikino daugybę kaimų, iš jų ir patį didžiausią – Timanfaya, todėl parkas pavadintas jo garbei.

Maistas tiesiai iš vulkano

Ar esate ragavę maisto, kuris kepamas ant vulkano? Galbūt skamba kiek neįtikėtinai, tiesa? El Diablo restorane maisto ruošimui naudojamas ugnikalnio karštis, kuris slypi po restorano grindimis ir dviejų metrų gylyje siekia net apie 400 ºC laipsnių! Vietinis gidas tai patvirtina: įmetus kuokštelį sausų šakų – jos tuoj pat užsiliepsnoja, o į duobę įpylus vandens – jis išsiveržia kaip geizeris!

Rojus sporto mėgėjams

Kad bėgikų ir dviratininkų saloje beveik daugiau nei mašinų, pastebėsite gana greitai. Tačiau jei šis sportas Jums atrodo kiek pabodęs, nenusiminkite. Pramogos čia organizuojamos ne tik ant žemės, bet ir vandenyje ar ore.
Saloje galėsite išbandyti jėgos aitvarus ir burlentes, o trokšdami aštresnių pojūčių – galite drąsiai leistis su skraidykle ar parasparniu nuo uolų. Štai ir šėlstantis vandenynas vilios pamokai su banglente.

Sezonas ištisus metus

Net jei keliausite žiemą, saulės spinduliai šioje saloje maloniai lepins kūną, o keletą iškritusių lašų sunkiai galėsite pavadinti lietumi. Sala turistų laukia nuolat, tačiau tie, kurie prioritetą teikia saulės vonioms ir maudynėms, turėtų kelionę rinktis rudenį arba pavasarį. Vasarą temperatūros stulpelis neretai perkopia 40 ºC laipsnių ribą, tad patys nuspręskite, koks klimatas Jums arčiau širdies.

Mėgstate šypsotis? Susikalbėsite su vietiniais

Hola! Ne paslaptis, kad ispanai labai linksmi ir draugiški žmonės. Galbūt sala tokia karšta ne tik nuo daugybės vulkanų, bet ir nuo šypsenų? Net jei ir nemokate ispanų kalbos, o Jūsų pašnekovui pritrūks angliškų žodžių, dėl to nesijaudinkite, nes padedami emocijų ir gestų kalbos, Jūsų naujasis amigo padarys viską, kad liktumėte suprastas.

Neįprastos vynuogių plantacijos

Jei saloje tikitės pamatyti žaliuojančias vynuogių plantacijas – liksite stipriai nustebinti, nes nieko panašaus čia neišvysite. Tikriausiai jau pastebėjote, kad Lanzarotėje sunku rasti įprastos mums gamtos, todėl ir vynuogių auginimo būdas yra ne išimtis. La Geria regionas yra pagrindinis saloje, kuriame jos auginamos. Kaip tai vyksta? Vynuogės sodinamos į duobes, apipilamos ugnikalnio pelenais ir apdedamos akmenukų tvorele, taip siekiant jas apsaugoti nuo vėjų ir sausros. Paragauti vietinio, puikios kokybės vyno galėsite esančiuose vyno baruose – bodegas.

Spalvingieji kaktusai

Esate gėlių mėgėjas? O ką manote apie kaktusų sodą, kurio teritorijoje jų galėtumėte išvysti bene 1000? Tai tikras muziejus po atviru dangumi! Kaip ir vynuogės, kaktusai taip pat auginami ant ugnikalnio pelenų.

Aloe Vera muziejus

Ar teko girdėti apie šį augalą? Lanzarotėje Jūs išsamiai susipažinsite su jo gamyba, istorija bei gydomosiomis savybėmis, taip pat galėsite nusipirkti natūralių gaminių su Aloe Vera už ganėtinai gerą kainą. Muziejaus lankymas yra nemokamas, o kadangi sala yra apdovanota naudingaisiais mineralais, būsite supažindinti ir su druskos bei orselio istorija.

Ugnikalnio urvas – vienas ilgiausių pasaulyje

Cueva de los Verdes išvertus iš ispanų kalbos reikštų žaliąjį urvą. Tai vieta, kurios negalima praleisti. Jis susiformavo po ugnikalnio išsiveržimo, tekant lavos srautams. Tai vienas ilgiausių ugnikalnio suformuotų darinių pasaulyje, nes urvas tęsiasi net apie 6 kilometrus virš jūros lygio ir dar apie 1,5 kilometrus po juo. Spalvingi apšvietimai įrengti oloje sukuria nuostabius vaizdus ir atspindžius. Tunelio gale laukia netikėta staigmena, tačiau gidas maloniai paprašo intrigos neatskleisti.

Sužinoti, apie kokią paslaptį kalbėjo gidas, galite ir Jūs! Skriskite į Lanzarotę!