Šį pavasarį Skrendu.lt komanda nusprendė užlieti savo keliautojus prizais ir naudinga informacija apie keliones, o į pagalbą užsibrėžtam tikslui įgyvendinti jungėsi ir leidykla „Aukso pieva“ dovanodama savo autorinį, informatyvų ir nuotykiais trykštantį žurnalo „Keliauk!“ leidinį (LAIMĖTI GALITE ČIA).

Šiandien kviečiame  susipažinti su savo būsimais prizais, redakcijos vadove Judita Židžiūniene ir gražiausiomis žurnalo istorijomis.

Kaip gimė „Keliauk!“ žurnalas?

Leidykloje „Aukso pieva“ daugelį metų leidome kelionių knygas – apie kerintį Iraną, Japoniją, Kiniją, Tibetą, nuostabius Italijos, Ispanijos regionus ir kt. Sutikome daug puikių keliautojų, įdomių pašnekovų, įkvepiančių autorių, patirčių ir istorijų. Rašytojai net kelis metus entuziastingai kalbino leisti kelionių žurnalą, kuris pasirodytų dažniau, būtų greičiau prieinamas skaitytojams. Sykiu skaitytojai rašydavo laiškus, kad perskaitė visas kelionių knygas ir prašydavo naujų. Tada sutikau pabandyti. Norėjosi kokybiško leidinio tiek turinio, tiek spaudos atžvilgiu. Taip gimė žurnalas „Keliauk!“, šiandien jau skaičiuojantis 3 metus.

Ką būtų galima rasti žurnale? Vien keliones ar ne tik?

Žurnalo temos pačios įvairiausios, nes mūsų skaitytojas – įžvalgus, keliaujantis, socialiai aktyvus ir smalsus asmuo. Leidinyje rasite sezono kelionių kryptis, įkvepiančias keliauti vietas tiek Europoje, Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, interviu su keliautojais, įdomybes, tolimus kraštus, Gourmet keliones (pranc. Gourmet – smaguriatojas ir vynų žinovas), receptus, fotoreportažus, gidus, straipsnius apie maistą, keistenybes, knygų/filmų pristatymus, pokalbius su žymiais žmonėmis, pažintis su mažai žinomais kraštais, istorija ir kt.

Iš karto galima pastebėti, kad leidinys leidžiamas ne kas mėnesį, o kas sezoną. Kodėl?

Taip, tai ketvirtinis leidinys, pasirodo pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Norisi parengti įdomų turinį, susitikti su pašnekovais, užfiksuoti jų patirtį, išgirsti jų istoriją. O tai užtrunka.

Ar „Keliauk!“ komandos nariai dažnai keliauja? Kokio pobūdžio keliones dažniausiai renkatės?

Taip, mes keliaujame. Man asmeniškai patinka pažintinės kelionės, stengiuosi kiekvienais metais aplankyti tas vietas, kur niekada nebuvau. Patinka pažintys su naujomis kultūromis, menu, istorija. Jei norisi įkvėpimo – leidžiuosi po Italiją, tai išties muziejus po atviru dangumi. Dar studijų metais Dailės akademijoje atradau Florenciją, Neapolį, Milaną, dalyvaudavau pleneruose prie įstabių Viduržemio jūros vandenų, kur oras, regis, virpėte virpa nuo saulės. O erdvė prisotinta kūrybinės energijos. Pabuvojus Italijoje, supranti, kodėl čia gimė Renesansas, iš naujo atrandi Michelangelą, Leonardą da Vinci, Raphaelį, Giotto. Tai išties labai ypatingas kraštas. Vaikštinėjant Florencijos gatvelėmis daugelį keliautojų ištinka Stendalio sindromas, pamačius tiek daug grožio vienoje vietoje atima amą. Jei norisi pailsėti nuo darbų – renkuosi žygius po gamtą, taip atradau nuostabias Škotijos salas, kalnus, aplankiau nemažai kvapą gniaužiančių Norvegijos kampelių.

Iš kur semiatės idėjų? Kas Jus įkvepia?

Įkvepia žmonės. Kelionės – tai žmonės, jų atradimai ir išgyvenimai, naujų kultūrų ir valstybiųpažinimas, dar kartą išgyvenama pasaulio istorija. Kelionės yra neišsemiamos ir orginalios.

Kiek laiko trunka surinkti reikiamą informaciją žurnalo turiniui? Kaip surandate įkvepiančią istoriją turinčius pašnekovus – keliauninkus?

Šiandien dažniausiai patys pašnekovai mus susiranda, žurnalas pasirodo tik keturis kartus per metus, norinčių patekti labai daug, tenka kruopščiai atsirinkti. Be to redakcija nuolat dirba, stebi įvykius. Skaitytojai mus atpažįsta, vertina už kokybę, stengiamės, kad temos nesikartotų, ieškome autentiškų patirčių. Kartais interviu tenka derinti ilgai, būna visokių iššūkių, būna, kad keliautojai ne ryšio zonoje keliauja po atokiausius Žemės kampelius, išlaukus pavyksta užfiksuoti nuostabių pasakojimų. Mažiausiai metams į priekį numatytas žurnalo tinklelis, stengiamės laikytis griežto grafiko.

Ar dažnai tenka keliauti norint surinkti visą informaciją? Kur teko nuvykti toliausiai?

Keliauti tenka, tačiau daugiausiai keliauja mūsų herojai. Juk todėl juos ir kalbiname, kad pasidalytų patirtimi, išgyvenimais žiniomis. Rengiant žurnalo rubrikas tenka ir mums leistis į nuotykius. Štai vasarą manęs laukia netikėta kelionė į paslaptingąją Japoniją, o paskui – planuotas skrydis į Niujorką, JAV. Visa tai nuguls į žurnalo „Keliauk!“ puslapius, tad sekite naujienas. „Kelionių gali būti tikrai daug“, – taip sakė keliautojas Liudas Dapkus, jo interviu rasite naujausiame numeryje. Čia taip pat patirtimi dalijasi televizijos bei radijo laidų vedėjas Richardas Jonaitis ir aktorė Jovita Balčiūnaitė; jų pasakojimas atskrieja net iš tolimosios Australijos ir Vanuatu salyno, kur jie dviese išraižė daugiau nei 15 000 kilometrų. Kviečiu paskaityti.

Ko palinkėtumete savo žurnalo bei Skrendu.lt tinklaraščio skaitytojui?

Palinkėčiau stebėti akimirkas, jas išgyventi. Keliaujant akimirkos ir yra svarbiausios, ne nuotraukos, ne aplankytų šalių skaičius. Išgyvenimai atveria gylį, formuoja prasmę, brėžia gaires gyvenimui. Šypsokimės, gyvenimas nenuspėjamas, bet labai gražus!

Nuoroda į FB konkursą ir galimybė patirti visas šio pavasario „Keliauk!“ akimirkas savo akimis ir rankomis: DALYVAUK IR LAIMĖK.

O jeigu laimėjimo laukti per sunku – į platų pasaulį sparnus galima kelti vos tik panorėjus www.skrendu.lt!