Japonija – pelnytai daugelio lietuvių svajonių šalis. Čia galite pasigrožėti Tokijo panorama iš „Skytree“ bokšto, atrasti istorines Nara elnių šventoves arba pasinerti į kultūros pasaulį prie Osakos pilies. Tačiau visos šios patirtys liks už nugaros, jei nežinosite, kaip nusigauti iki lankytinų objektų, internete surasti reikalingos informacijos ar susikalbėti su vietiniais. Todėl dalinamės esminiais patarimais, kurie palengvins jūsų pirmąją kelionę į Japoniją.

1. „Suica“ kortelė ir kaip ja naudoti telefone

Japonijoje labai patogu naudoti „Suica“ kortelę – tai bekontaktė kortelė, leidžianti lengvai atsiskaityti už viešojo transporto (pastaruoju važinėsite tikrai daug) bilietus, taip pat mažesnėse parduotuvėse ar net automatuose. Ją galite nusipirkti bet kurioje traukinių stotyje, tačiau dar patogiau – pridėti ją prie savo skaitmeninės piniginės telefone. Jei naudojate „iPhone“, tiesiog pridėkite ją per „Wallet“ programėlę, vadovaudamiesi ekrane pateiktais nurodymais. Tai palengvins jūsų kelionę ir sutaupys laiko stovint gyvose eilėse bandant nusipirkti viešojo transporto bilietėlį.

2. Navigacija Japonijoje ir eSIM kortelė

Japonijos miestai, tokie kaip Tokijas ar Osaka, turi puikiai išvystytą metro sistemą, kuri gali atrodyti sudėtinga pirmą kartą atvykusiems. Naudokite „Google Maps“ programėlę – ji tiksliai parodys, kuriuo traukiniu reikia važiuoti, kur persėsti ir kiek laiko truks kelionė. Be to, labai naudinga turėti internetą telefone, kad galėtumėte nuolat naudotis žemėlapiais. Japonijos miestai tokie dideli, kad žemėlapiai net rodo, į kurį prekybos centro aukštą jums reikia užlipti, kad rastumėte norimą parduotuvę! Todėl pravartu įsigyti eSIM kortelę su mobiliuoju internetu – tai galite padaryti dar būdami Lietuvoje per „Airalo“ programėlę. Dviejų savaičių kelionei po Japoniją tikrai pakaks 10 GB už 17 eurų. Taip išvengsite brangių tarptinklinio ryšio mokesčių ir visada turėsite internetą keliaujant.

3. Pagrindinės japoniškos frazės ir vertėjas telefone

Kad ir kokia Japonija būtų moderni, daugelis vietinių gyventojų kalba tik japoniškai. Norint palengvinti bendravimą, verta išmokti keletą pagrindinių frazių: „Konnichiwa“ (こんにちは) – sveiki, „Arigatou gozaimasu“ (ありがとうございます) – ačiū, ir „Sayonara“ (さようなら) – viso gero. Taip pat labai patogu į telefoną atsisiųsti vertimo programėlę, kuri leidžia išversti tekstus fotografuojant užrašus, pavyzdžiui, „Google Translate“. Ši funkcija pravers bandant suprasti, kaip naudotis japonišku tualetu ar perskaityti meniu restorane.

4. Išankstinis rezervavimas populiariose vietose

Populiariausios lankytinos vietos, tokios kaip „Shibuya Sky“ apžvalgos aikštelė ar tam tikri muziejai, gali greitai užsipildyti. Dėl to rekomenduojama iš anksto rezervuoti bilietus internetu. Tai padės išvengti nusivylimo, kai norima aplankyti vieta bus visiškai užimta. Be to, rezervuojant bilietus internetu, dažnai galima rasti ir specialių pasiūlymų, kurie leis sutaupyti. Patogiausia rezervacijas atlikti per „Klook.com“ platformą.

5. Japonijoje vertinamas punktualumas ir pagarba kitiems

Japonai labai vertina punktualumą ir pagarbą aplinkiniams. Laikykitės nustatytų taisyklių – pavyzdžiui, nedelskite atvykti į rezervuotą vietą, o metro ir traukiniuose kalbėkite tyliai arba venkite naudotis telefonu pokalbiams. Tai ne tik padės jums lengviau pritapti prie vietinių, bet ir leis mėgautis kultūra bei kelionės įspūdžiais.

Pasinaudoję šiais patarimais be jokio papildomo streso galėsite mėgautis Japonijos žavesiu. Įsigykite skrydžius į Japoniją Vilnius-Tokijas ir leiskitės į nepamirštamą kelionę!