Būtini dokumentai keliaujant į JAV 

Kelionė į Ameriką: ką reikia žinoti? Norint užtikrinti sklandų atvykimą į šalį, būtina turėti visus reikiamus dokumentus. JAV galioja griežti reikalavimai atvykstantiems į šalį, o tinkamai pasiruošę išvengsite nesklandumų. Skaitykite toliau ir sužinosite, kokiais dokumentais reikia pasirūpinti ir ką svarbu žinoti, kad skrydis į Ameriką būtų saugus ir kupinas neįkainojamų įspūdžių! 

Vizos arba ESTA gavimas

Lietuva dalyvauja bevizio režimo programoje. Lietuvos piliečiai gali keliauti į JAV turizmo ar verslo reikalais ir būti šalyje iki 90 dienų be vizos, tačiau prieš kelionę reikia pateikti ESTA prašymą internetu. Prašymą pateikite likus ne mažiau kaip 72 valandoms iki išvykimo – rekomenduojama tai padaryti kuo anksčiau. Patvirtintas leidimas galioja 2 metus. Tai reiškia, jog 2 metų laikotarpyje galite vykti net kelis kartus, turėdami tą patį leidimą. Atkreipkite dėmesį – jeigu pasas galioja mažiau nei 2 metus, leidimo patvirtinimas galioja iki paso galiojimo pabaigos. 

Pasas

Kelionei reikalingas Lietuvos Respublikos pasas. Dokumentas turi galioti bent 6 mėnesius po kelionės pabaigos.

Sveikatos ir kelionių draudimas

Prieš išvykstant rekomenduojama apsidrausti sveikatos ir kelionių draudimu. Sveikatos draudimo polisas turi apimti apsilankymus pas gydytoją, buvimą ligoninėje, operacijas, skubią medicininę pagalbą, esamų sveikatos problemų gydymo išlaidų padengimą. Taip pat pasirūpinkite kelionės draudimu, dengiančiu atšauktos kelionės, nenumatytų aplinkybių, prarasto ar vėluojančio bagažo, kelionės vėlavimo ir asmeninės civilinės atsakomybės išlaidas.

Skiepai ir sveikatos reikalavimai

Keliaujantiems į JAV privalomų skiepų nėra, tačiau rekomenduojama pasiskiepyti nuo stabligės, suaugusiems – nuo difterijos. 

Skrydžiai ir persėdimai

Lėktuvų bilietų rezervacijos sistemoje Skrendu.lt lengvai randami skrydžiai iš Lietuvos į Čikagą, Las Vegasą, Majamį, Niujorką, Los Andželą, Honolulu, Dalasą, Hiustoną, Bostoną, Atlantą bei Santa Cruz. Nors tiesioginių skrydžių nėra, avialinijos siūlo patogius jungiamuosius skrydžius, persėdant pagrindiniuose Europos oro uostuose. Bendra skrydžių trukmė priklauso nuo pasirinktos lokacijos ir persėdimų. Skrydžiai į Ameriką gali trukti 12–20 ir daugiau valandų. Iš Lietuvos skrydžius į Niujorką vykdo ,,Turkish Airlines, ,,airBaltic, ,,Scandinavian Airlines, ,,Icelandair, ,,LOT Polish Airlines avialinijos. Pigūs skrydžiai į Čikagą – Jūsų šansas leistis į svajonių kelionę! Norite egzotiško poilsio? Skriskite į Pietų Ameriką – lėktuvo bilietai su pačiais geriausiais pasiūlymais randami Skrendu.lt sistemoje!

Atkreipkite dėmesį, jog, skrendant į JAV, draudžiami daiktai sudaro ilgesnį sąrašą negu keliaujant po Europą. Be ginklų, sprogmenų ir kitų sveikatai pavojingų daiktų, bagaže negalima turėti daugelio rūšių vaisių, daržovių, augalų, sėklų, greitai gendančių maisto produktų, kultūros artefaktų, padirbtų prekių.

Maršruto planavimas ir apgyvendinimas

Planuodami maršrutą ir apgyvendinimo vietas, atsižvelkite į didelius atstumus ir skirtingus šalies regionus. Apgalvokite pagrindinius kelionės taškus ir efektyviausius maršrutus tarp jų – keliausite automobiliu, vietiniu skrydžiu ar traukiniu. Labai svarbu iš anksto užsisakyti apgyvendinimą, ypač populiariose turistų lankomose vietovėse arba turizmo sezono įkarščio metu. JAV siūloma daugybė apgyvendinimo galimybių – nuo pigių motelių ir vidutinės klasės viešbučių iki prabangių kurortų. Jus domina šios šalies maistas? Tradiciniai JAV patiekalai tikrai nėra tik mėsainiai ir bulvytės fri – nuvykę įsitikinsite tuo patys.

Laiko skirtumas 

Laiko skirtumas tarp Lietuvos ir JAV skiriasi priklausomai nuo regiono. Ar teko girdėti, jog šalyje yra net 9 skirtingos laiko juostos? Dažniausiai jas sutrumpina iki 4 – Rytų laikas, Centrinis laikas, Kalnų laikas ir Ramiojo vandenyno laikas. Lietuvoje yra 7 valandomis daugiau nei Niujorke, 8 valandomis daugiau nei Čikagoje, 9 valandomis daugiau nei Denveryje ir net 10 valandų daugiau nei Los Andžele! Šis skirtumas gali šiek tiek pasikeisti per vasaros laiką, kurio abi šalys laikosi. 

Pinigai ir valiuta

Oficiali valiuta – JAV doleris (USD). 1 JAV doleris atitinka 0,90 euro, tačiau kursas svyruoja, todėl prieš kelionę pravartu patikrinti naujausią informaciją. Galėsite atsiskaityti kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis, tačiau vis vien patartina su savimi turėti šiek tiek grynųjų pinigų arbatpinigiams, kuriuos yra įprasta palikti JAV.

TOP 10 lankytinų vietų Amerikoje

Pažintinė kelionė į Ameriką negali apsieiti be populiarių, turistų pamėgtų lankytinų vietų! Keliaudami po JAV, aplankykite šiuos objektus:

  • Didysis kanjonas (Arizona). Kolorado upė išgraužė šį gamtos stebuklą – išvyskite patys!
  • Laisvės statula (Niujorkas). Aplankykite laisvės ir demokratijos simbolį, pasitinkantį JAV lankytojus nuo 1886 m.
  • Yellowstone nacionalinis parkas (Vajomingas, Montana, Aidaho valstija). Apžiūrėkite pirmąjį pasaulyje nacionalinį parką, garsėjantį geizeriais, karštosiomis versmėmis ir įvairia gyvūnija.
  • Josemičio nacionalinis parkas (Kalifornija). Šiame vaizdingame parke galėsite pasigrožėti stulbinančiomis granito uolomis, kriokliais ir įspūdingomis sekvojomis.
  • Auksinių vartų tiltas (San Franciskas, Kalifornija). Pasivaikščiokite per šį garsųjį raudonąjį tiltą, nuo kurio atsiveria nuostabūs vaizdai.
  • Las Vegaso bulvaras (Las Vegasas, Nevada). Išskirtinėje bulvaro atkarpoje išbandykite naktinio gyvenimo pramogas ir kazino.
  • Baltieji rūmai (Vašingtonas, D.C.). Aplankykite JAV prezidento rezidenciją ir darbo vietą – pagrindinį Amerikos lyderystės simbolį.
  • Disnėjaus pasaulis (Orlandas, Florida). Pramogų parkas paruošęs atrakcionus ir įvairias pramogas visų amžiaus grupių lankytojams. Leiskitės užburiami jo magijos!
  • Rašmoro kalnas (Pietų Dakota). Juodosiose kalvose išvysite kolosalius iškaltus keturių JAV prezidentų veidus – tai duoklė Amerikos istorijai!
  • Prancūzų kvartalas (Naujasis Orleanas, Luizianos valstija). Pasinerkite į istorinio rajono, garsėjančio Mardi Gras šventėmis, gyvą kultūrą, muziką ir virtuvę.

Jeigu planuojama kelionė į Ameriką, klausimas ,,ką reikia žinoti?“ nebekankins – keliaukite kartu su Skrendu.lt ir kelionė po Ameriką taps neužmirštama!