Pamukalė – „Medvilnės pilis“

Turkija turi ypatingą puošmeną, vadinamą gamtos stebuklu, – tai Pamukalės mineralinės versmės. Pamukalė (Pamukkale), dar vadinama ,,medvilnės pilimi, yra įspūdingas gamtos stebuklas, kurį privaloma aplankyti! Tai viena populiariausių lankytinų vietų Turkijoje, žinoma dėl savo gydomųjų terminių šaltinių, baltųjų kalcio terasų ir istorinės reikšmės. Iš tolo Pamukalė primena žydinčius medvilnės laukus, todėl vadinama ,,medvilnės pilimi. Priėjus arčiau prie terasų, išvysite saulėje spindintį baltumą, todėl rekomenduojama dėvėti akinius nuo saulės. Akinamai baltas kraštovaizdis mėlyno dangaus fone sukuria žadą atimantį vaizdą!

O kaip susiformavo Pamukalė (Pamukkale)? Šaltinis, turintis daug ištirpusio kalcio hidrokarbonato, kaskadomis išsiveržė per uolos kraštą. Šis vanduo atvėso ir sukietėjo, palikdamas kalcio nuosėdas. Laikui bėgant nuosėdos susiformavo į natūralius baseinėlius, terasas ir keteras, kuriose dabar žmonės gali mėgautis šiltu vandeniu.

Unesco stebuklas: karštosios versmės 

1988 m. objektas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Pamukalės terminiai baseinai jau nuo senų laikų vertinami dėl savo gydomųjų savybių. Įvairios senovės civilizacijos, nuo graikų iki romėnų, tikėjo šio vandens stebuklingomis galiomis – gebėjimu gydyti negalavimus ir atpalaiduoti. Žmonės iš tolimų kraštų atvažiuodavo mėgautis gydomosiomis vandenų savybėmis bei atlikti ritualus. Senoviniai ritualai, apipinti tradicijomis ir mistika, išliko aktualūs iki šiol – tai taip pat suteikia unikalią kultūrinę patirtį. Pastaraisiais metais Pamukalės terminiai baseinai vėl išpopuliarėjo, plūsta vis daugiau ir daugiau sveikuolių. Taip pat daugėja SPA ir sveikatingumo centrų, kuriuose siūlomos įvairios gydomosios vandens procedūros. Šiose vietose propaguojamas šiuolaikiškas požiūrį į senovinius ritualus – siūloma nuo purvo kaukių iki mineralinių vonių ir masažo procedūrų, atitinkančių šiuolaikinių keliautojų pageidavimus. 

Apsilankymas Pamukalės terminiuose baseinuose – tai ne tik maudynės karštosiose versmėse. Susipažinkite su šio gamtos stebuklo istorija, kultūra ir gydomosiomis galiomis. Apsilankymas čia – tai pabėgimas nuo kasdienybės, leidžiantis keliautojams pasinerti į gydomųjų vandenų ir senovinių tradicijų magiją.

Kur yra Pamukalė?

Pamukalė yra įsikūrusi pietvakarių Turkijoje, Denizlio provincijoje. Ši unikali vietovė yra maždaug už 19 km nuo Denizlio miesto ir lengvai pasiekiama iš didžiųjų miestų – Izmiro ir Antalijos. Mineralinės versmės yra 2700 m ilgio ir 600 m pločio.

Senovinis miestas virš versmių

Pamukalės istorija prasidėjo prieš tūkstančius metų, kai ant travertino terasų buvo įkurtas senovinis Hierapolio miestas. Pasak legendos, miestą įkūrė pats dievas Apolonas. Buvo teigiama, jog Pamukalės šiluminiai šaltiniai yra Apolono dovana. II a. pr. m. e. Hierapolis tapo triukšmingu romėnų miestu su amfiteatrais, šventyklomis ir didingu nekropoliu. Valdant romėnams miestas klestėjo ir traukė lankytojus ne tik gydomaisiais vandenimis, bet ir kultūriniais bei architektūriniais miesto stebuklais. Romos imperija ilgainiui žlugo, o kartu su ja ir Hierapolio šlovė. Bėgant amžiams, miestą siaubė žemės drebėjimai ir kitos stichinės nelaimės, kol galiausiai jis virto griuvėsiais. Pamukalės travertino terasos išliko ir primena mums apie šlovingą miesto praeitį.

Kada geriausia vykti į Pamukalę?

Jeigu nežinote, kada vykti į Pamukalę, skaitykite toliau! Svarbų vaidmenį atlieka orai ir sezoniškumas. Pamukalės kurortas yra Viduržemio jūros klimato zonoje, o tai reiškia, jog galite tikėtis karštų ir sausų vasarų bei malonių ir drėgnų žiemų. Vasaros mėnesiais, nuo birželio iki rugpjūčio, gali būti labai karšta – oro temperatūra viršija 30 °C. Vasaros mėnesiais kurorte vyrauja turizmo sezono įkarštis, atvyksta daug turistų. Jei nemėgstate stumdytis tarp kitų keliautojų, rekomenduojama nevykti vasarą.

Kita vertus, jei nemėgstate karščio, tuomet pavasaris (balandis–gegužė) ir ruduo (rugsėjis–spalis) yra tinkami sezonai Jūsų kelionei! Šiais mėnesiais temperatūra svyruoja nuo 15 °C iki 25 °C. Turistų minios sumažėja, todėl galėsite ramiai mėgautis Pamukalės grožiu. Be to, rudenį ir pavasarį siūlomi geresni apgyvendinimo ir lankytinų vietų pasiūlymai – nepraleiskite tokios progos!

Kitas veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti planuojant kelionę – vandens lygis terasose. Kalciu turtingi terminiai vandenys sukuria nuostabias baltas terasas, kuriomis garsėja Pamukalė. Lietaus sezono metu, kuris paprastai trunka nuo lapkričio iki vasario mėnesio, vandens lygis būna aukštesnis, todėl terasos atrodo ryškesnės. Jei norite išvysti kerinčius vaizdus, apsilankykite šiuo laikotarpiu.

Ekskursijos ir kainos

Pamukalėje organizuojamos ekskursijos su gidu, kurių metu aplankomos garsiosios travertino terasos, senovinis Hierapolio miestas bei Kleopatros baseinas. Kaina svyruoja nuo 30–50 Eur už pusės dienos ekskursiją ir iki 60–100 Eur už visos dienos ekskursiją. Į kainą įskaičiuotas paėmimas iš netoliese esančių miestų. Privačių ekskursijų kainos prasideda nuo 100 Eur asmeniui. Ekskursiją patartina užsisakyti iš anksto, ypač sezono įkarštyje. Ekskursija su gidu paliks neišdildomus įspūdžius!

Pamukalę (Pamukkale) galite pasiekti skrisdami tiesiogiai kryptimi Vilnius–Antalija, Kaunas–Antalija arba su persėdimu Vilnius–Stambulas. Tiesioginiai skrydžiai į Turkiją trunka apie 3 valandas. Rezervacijos sistemoje skrendu.lt patogūs skrydžiai randami už prieinamą kainą – nieko nelaukite ir leiskitės į svajonių kelionę!