Plakti, kepti ir virti – kiaušiniai yra bene populiariausias ingredientas šimtuose patiekalų visame pasaulyje. Nesvarbu, ar tai būtų Naujoji Zelandija, Niujorkas ar Ispanija – patiekalų iš kiaušinio, nuostabiai paprasto ingrediento, bet dėl to ypatingai įdomaus ir įvairiapusio produkto, rasite kiekviename Žemės rutulio kampelyje!

Pakeliaukime! Aplink pasaulį su 60 patiekalų iš kiaušinių.

Ir pažadame, ne tik kelionėms įsikvėpsite, skaitydami praalksite, bet ir naujų idėjų vėlyviems savaitgalio pusryčiams pasisemsite.

Lotynų Amerika:

  1. Arepa de huevo (Kolumbija) – šviežiai pagamintą „arepa de huev“ (kukurūzų pyragaitį su kiaušiniais) galima rasti gatvės maisto kioskuose visoje Kolumbijoje.
  2. Huevos rancheros (Meksika) – tai meksikiečių mėgstamiausias pusryčių patiekalas: kepti kiaušiniai, patiekiami ant karštų kukurūzų tortilijų su  salsa, pupelėmis ir sūriu.
  3. Perico Venezolano (Venesuela) – Venesueloje pamėgta kiaušinienės versija, su  svogūnais, pomidorais, paprika pagardinta, šviežia kalendra ir juodaisiais pipirais.
  4. Huevos ahogados (Meksika) – tiesioginis vertimas „paskendę kiaušiniai“. Tai pomidorų, svogūnų ir aitriųjų paprikų padaže be lukšto virti kiaušiniai
  5. Revuelto de Gramajo (Argentina) – ši ypatingai paprasta, bet skani ir riebi kiaušinienė Sumaišyta su iki auksinės plutelės apkeptomis bulvėmis ir plonai pjaustytu kumpiu bus tobuli  sunkaus ryto pusryčiai
  6. Arroz con huevo (kelios Lotynų Amerikos šalys) – idealus patiekalas ilgam ir tingiam rytui. Keptą kiaušinį patiekite ant ryžių, šalia derinkite aliejuje keptus, iki auksinės spalvos apskrudintus bananus arba prinokusio  avokado skilteles. 
  7. Huevos motuleños (Meksika) – ypatingai kvapnus ir išraiškingo skonio patiekalas dienos pradžiai, ant keptos tortilijos su , juodosiomis pupelėmis, plantanais ir salsa dėkite keptą kiaušinį, o ant viršaus pabarstykite meksikietiško Queso fresco sūrio.  .

Europa:

  1. Oeufs en meurette (Prancūzija) – tai klasikinis prancūziškas patiekalas, kilęs iš Burgundijos regiono. Ryškaus skonio kiaušinienė pasiilgusiems nuotykių. Be lukštų virtus kiaušinius uždaroje keptuvėje apkepkite raudono vyno padaže pagardintame grybais, svogūnais ir šonine
  2. Cacio e uova (Italija) –  iš „Abruzzo“ regiono kilęs „Cacio e uova“ (sūris ir kiaušinių rutuliukai) gaminami tik iš trijų ingredientų: kiaušinio, sūrio ir senos sudžiūvusios duonos. Kaip ir daugelio mėgstami mėsos kukuliukai, šių trijų produktų mišinys yra formuojamas į rutuliukus ir iškepamas ir tada troškinamas pomidorų padaže.
  3. Scotch eggs (Jungtinė karalystė) – neįprastas, bet labai skanus patiekalas – minkštai virti kiaušiniai, suvynioti į dešros mėsą, apvolioti iš eilės, miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, o tada apskrudinti karštame aliejuje. Šis pikantiškas užkandis plačiai paplitęs tarp britų yra labai gardus bei mėgstamas Jungtinėje Karalystėje. Klasikinė jo versija yra paprasta, tačiau galite papildyti užkandį tokiais ingridientais kaip mango čatnis ir aštrūs aioli.
  4. Tortilla de patatas (Ispanija), arba ispaniškas omletu – sotus patiekalas, gaminamas iš vos keleto ingredientų: žinoma, kiaušinių ir plonai pjaustytų bulvių bei svoguno. Šį tradicinį ispanišką omletą galima patiekti ir karštą, ir šaltą – tobulai tinka pusryčiams kartu su kietuoju sūriu, serano kumpiu ir šviežiais mėgstamų salotų lapais. 
  5. Avgolemono (Graikija) – šis kreminis, citrinos sulčių ir kiaušinių padažas, puikiai tiks mėsos ar daržovių patiekalams pagardinti ar sriubai gaminti, tačiau nepraranda žavesio ir kaip atskiras patiekalas.
  6. Huevos con bechamel (Ispanija) –  virti kiaušiniai, pamirkyti bechamel padaže ir padengti džiūvėsėliais, kepami iki traškumo ir aukso spalvos rudumo. Šis užkandis mėgstamas visoje Ispanijoje.
  7. Mish-mash (Bulgarija) – dar žinomas kaip bulgariška kiaušinienė, sumaišyta su  paprikomis, pomidorais, svogūnais, petražolėmis bei bulgarišku baltuoju sūriu.
  8. Anglesey eggs (Jungtinė karalystė) – šis tradicinis patiekalas iš Velso regiono yra gaminamas su kietai virtais kiaušiniais kartu su grietinėlės, porų ir sūrio padažu įkeptais bulvių  košėje – skamba keistai, bet skonis nuostabus. 
  9. Huevos rotos (Ispanija) – šis patiekalas skirtinguose Ispanijos regionuose gaminamas vis kitaip, tačiau pagrindinis jo ingredientas – keptas kiaušinis visuomet patiekiamas ant keptų bulvių. Keptas bulves pagal skonį gardinkite chorizo dešra, kumpiu ar jūros gėrybėmis. 
  10. Frittata (Italija) – ypač lengvai pagaminamas itališkas patiekalas, panašus į omletą arba keptuvėje išplaktus kiaušinius. Kepamas su papildomais, mėsa, sūriu ar daržovės. Šis itališkas omletas toks universalus, jog kiekvieną savaitės dieną galėtumėte valgyti vis kitą šio populiaraus patiekalo versiją.
  11. Flaeskeaeggekage (Danija) – Daniškas omletas, gaminamas iš kiaušinių, pieno ir miltų, apkeptas traškia šonine ir laiškinio česnako juostelėmis. 
  12. Eggs in mustard sauce (Vokietija) – paragaukite vieno iš tradicinių vokiškų patiekalų – tai kietai virti kiaušiniai, patiekiami aksominiame garstyčių padaže.
  13. Quiche (Prancūzija) – pikantiškas, sluoksniuotas ir visuomet labai skanus, tai pagrindinis priešpiečių malonumas, kuris niekuomet neišeis iš mados – kiaušiniai išplakti kartu su sūriu bei grietinėle ir kepami bandelėje iki tobulos auksinės spalvos.
  14. Polish stuffed eggs (Lenkija) – tai kietai virti kiaušiniai, pagardinti prieskoniais ir žolelėmis, išvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami svieste iki aukso rudos spalvos.
  15. Balbuljata (Malta) – tai maltietiška kiaušinienė, kurią sudaro plakti kiaušiniai, gaminami kartu su keptais pomidorais ir  svogūnais ir patiekiama kartu su traškia duona. 
  16. Oeufs cocotte (Prancūzija) – idealus priešpiečių patiekalas. Lengvas ir paprastai gaminamas – tai mažame, keramikiniame indelyje, tokiame kuriame gamintumėte nuostabų krembriulė desertą, grietinėlėje (crème fraîch) virti kiaušiniai.
  17. Fritaja (Kroatija ir Slovėnija) – panašus į omletą, šis patiekalas yra ruošiamas iš įvairių šviežių, sezoninių ingredientų: šparagų, svogūnų, grybų, prosciutto kumpio ir aromatingų žolelių – pankolio ar mėtos.
  18. Menemen (Turkija) – tai plaktų kiaušinių patiekalas, gaminamas su pomidorais, svogūnais ir paprikomis. Patiekiamas karštas, su traškios duonos pusele, kad būtų lengviau pakabinti. 
  19. Smørrebrød (Danija) – Nesvarbu, ar tai krevečių, kiaušinio ir krapų derinys, ar minkštai virtas kiaušinis ir ridikėliai, yra tiek daug skirtingų būdų, kaip pasidaryti Skandinavijos įkvėptą sumuštinį su kiaušinių, jog negalėsite sustoti. 
  20. Pickled eggs (Jungtinė karalystė) – tai universalus užkandis, pagamintas iš acte ir sūryme konservuotų kietai virtų kiaušinių.
  21. Uitsmijter (Olandija) – tai sumuštinis, gaminamas iš kepto kiaušinio, kumpio ir vidutiniškai kieto gouda sūrio. Olandai sako, jog tai yra patiekalas, kurį galima valgyti nors ir 2 valandą nakties mieste arba skanauti savaitgalio priešpiečiams.
  22. Salviata (Italija) – šis orkaitėje keptas omletas, paruoštas iš saujelės paprastų ingredientų ir perduodamas iš kartos į kartą jau šimtmečius, pagaminamas vos per kelias minutes. Norint pasigaminti šį Toskanos pasididžiavimą, jums reikės kiaušinių, šviežių šalavijų lapų, tarkuoto parmezano, pieno, miltų ir sviesto.
  23. Croque-madame (Prancūzija) – tai karštas sumuštinis, pagamintas iš kumpio ir sūrio, patiekiamas ant viršaus uždedant keptą kiaušinį. 

Vidurinieji rytai:

  1. Kuku (Iranas) – kiaušinių pagrindu gaminamas ir dažnai vegetariškas patiekalas, pagamintas iš plaktų kiaušinių, jame gausu maistinių medžiagų ir išraiškingų skonių. Jums reikės: špinatų, krapų, petražolėmių, kalendros ar ciberžolės.
  2. Sabich (Izraelis) – nuostabus skonių ir tekstūrų derinys: kietai virtais kiaušiniais, kepto baklažano griežinėliai, Izraelio salotos, tahini padažas ir amba (aštriai marinuotas mango padažas), suvynioti į šviežią pitą. 
  3. Baid mutajjan (Egiptas) – norintiems akimirksniu nusigauti į labirintines Kairo turgaus gatves, padėti gali apkepinti kietai virti kiaušiniai, suvynioti į žagrenį ir pagardinti sezamo sėklų bei prieskonių mišiniu. 
  4. Shakshuka (Izraelis ir Šiaurės Afrika) – Pasaulio pusryčių meniu užkariavęs stebuklas: Maistingas, pilnas skonio, ir labai sotus. Norėdami pasigaminti tiesiog kepkite kiaušinius pomidorų ir pipirų padaže.

Afrika:

  1. Chipsi mayai (Tanzanija) – tai populiarus Tanzanijos gatvės maisto užkandis, gaminamas su traškučiais (kitaip tariant bulvytėmis) ir kiaušiniais.
  2. Doro wat (Etiopija) – troškinys, kurio pagrindinis ingredientas yra vištiena, tačiau jis nėra baigtas, kol jo nepagardinate visu kietai virtu kiaušiniu.
  3. Nigerietiška kiaušinienė (Nigerija) – spalvingas ir ugningas kiaušinių, paprikų, svogūnų, pomidorų ir aitriosios paprikos mišinys.
  4. Rolex (Uganda) – Ugandos gatvėse labai populiarus patiekalas. Paprastai tariant – tai su kopūstais, svogūnais, pomidorais ir paprika gaminamas omletas, suvyniotas į čapatį.

Šiaurės Amerika:

  1. Eggs Benedict (Jungtinės Amerikos Valstijos) – nesenstantis receptas ir amžina klasika: be lukšto virti kiaušiniai, patiekiami su hollandaise padažu bei šonine.
  2. Breakfast poutine (Kanada) – tai varškės sūris su gravy padažu, keptais kiaušiniais, šonine ir Kanados pasididžiavimu – klevų sirupu.
  3. Breakfast burrito (Jungtinės Amerikos Valstijos) – tai į buritą suvyniota šoninė, kiaušiniai, tarkuotos bulvės, avokadas ir salsa. 
  4. Loco moco (Jungtinės Amerikos Valstijos) – Tai Havajų virtuvėje pamėgtas patiekalas. Tradicinis „Loco moco“ gaminamas iš baltųjų ryžių, ant kurių dedamas mėsainio kotletas, keptas kiaušinis ir gravy padažas. 
  5. Eggs Beauregard (Jungtinės Amerikos Valstijos) – tai bandelė pertepta gravy padažu, patiekiama kartu su keptu kiaušiniu ir dešrele. 

Okeanija:

  1. Bacon and egg pie (Naujoji Zelandija) – tai pikantiškas pusryčių pyragas, gaminamas iš  šoninės, kiaušinių gardinant svogūnais, žirniais, pomidorais ir sūriu. 
  2. Pavlova (Naujoji Zelandija) – kiaušinių baltymų, cukraus, kukurūzų krakmolo, citrinų sulčių ir vanilės ekstrakto mišinys, kepamas tol, kol įgauna minkštą ir traškią tekstūrą, o norint sukurti puikiausią vasaros desertą – puošiamas plakta grietinėle ir šviežiais vaisiais.

Azija:

  1. Eggs bhurji (Indija) – puikus variantas norintiems paįvairinti pusryčių rutiną: plakti kiaušiniai, gaminami su pomidorais, svogūnais, kariu ir kvapiaisiais prieskoniais. 
  2. Yam khai dao (Tailandas) – taip vadinamos keptų kiaušinių salotos, kurioms pagaminti reikės traškių svogūnų, aitriųjų paprikų, laimo ir traškių keptų kiaušinių.
  3. Hong Kong egg tart (Kinija) – kreminis, tirštas, sviestinis ir sluoksniuotas kiaušinių pyragas, gaminamas iš natūralios varškės tarto ir susideda iš išorinės tešlos plutos, užpildytos kiaušinių koše.
  4. Torta (Filipinai) – tai filipinietiškas omletas, gaminamas su malta jautiena, bulvėmis, daržovėmis ryžiais ir bananų kečupu.
  5. Tamagoyaki (Japonija) – japonų omleto rūšis, gaminama suvyniojus kelis virto kiaušinio sluoksnius, vėliau supjaustant juos į kąsnio dydžio gabalėlius.
  6. Egg drop soup (Kinija) – sriuba, gaminama tik iš kelių ingredientų: vištienos sultinio, kiaušinių ir kukurūzų krakmolo – visa tai sumaišoma kartu.
  7. Desi omelette (Pakistanas) – nors Indijoje ir Pakistane šis patiekalas turi net keletą receptų variantų, populiariausias yra šis: omletas, ruošiamas plakant kiaušinius su žaliosiomis aitriosiomis paprikomis, smulkiai pjaustytais svogūnais, raudonosios paprikos prieskoniais.
  8. Khai luk koei (Tailandas) – kietai virti kiaušiniai, apkepti saldžiarūgščiame tamarind padaže, apibarstomi smulkintais česnakais ir kalendros šakelėmis.
  9. Gyeran-ppang (Pietų Korėja) – pikantiška duona įdaryta kiaušiniais. Šis lengvas užkandis yra populiarus gatvės maistas visoje Pietų Korėjoje.
  10. Tea eggs (Kinija) – kietai virti kiaušiniai troškinami pikantiškame juodosios arbatos, sojos padažo ir prieskonių mišinyje. 
  11. Khagina (Pakistanas) – Keptuvėje keptas ir su svogūnais, pomidorais, česnaku, maltais kmynais, ciberžole ir kitais prieskoniais sumaišytas kiaušinis. Gardiname šviežiomis žaliosiomis aitriosiomis paprikomis ir kalendra. 
  12. Adjaruli khachapuri (Sakartvelas) – valties formos pyragaitis, įdarytas lydytu sūriu ir kiaušiniu, labai mėgstamas visame Sakartvelo regione.
  13. Kwek kwek (Filipinai) – kietai virti putpelių kiaušiniai yra padengiami pikantiška apelsinų tešla ir kepami iki traškumo ir tobulos aukso spalvos. 
  14. Chawanmushi (Japonija) – pikantiška kiaušinių košė/kremas, praturtintas tokiais ingredientais kaip krevetės, sojos padažas ir grybai. 
  15. Telur balado (Indonezija) – pagal šį receptą kietai virti kiaušiniai kepami keptuvėje, kol pasidaro šiek tiek traškūs ir valgomi su aštriu pomidorų ir aitriųjų paprikų padažu.

Sunku išsirinkti skaniausią? Išbandykite visus.

Skaniausią kelionę išsirinkite www.skrendu.lt!