Italija – viena iš mėgstamiausių vietų atostogoms. Šalis yra sudaryta iš 20 regionų – kiekvienas iš jų savitas ir kerintis savo grožiu, istorija ir kultūra. Vykstate į Italiją pirmą kartą ir nežinote į kurią šalies vietą norėtumėte nuvykti? Galbūt esate Italijos mylėtojas ir joje lankotės jau ne pirmą kartą, bet ieškote į kurį regioną nuvykti šį kartą? Štai keliautojų mėgstamiausi regionai, kurie padės apsispręsti, kur Italijoje keliauti šį kartą.

Veneto regionas 

Vienas iš lankomiausių šalies regionų esantis Italijos šiaurės rytuose, kuris sužavės kiekvieną. Veneto širdis ir mylimiausias turistų miestas – romantiškoji Venecija į kurią ypač lengva nuvykti, nes Ryanair siūlo tiesioginius skrydžius maršrutu Vilnius–Venecija. Tai išskirtinis miestas ant vandens, sudarytas iš daugiau nei 100 salų. Išbandykite pasiplaukiojimą legendinėmis gondolomis, aplankykite įžymiausius tiltus, tokius kaip Rialto (ponte di Rialto), Akademijos (ponte dell’Accademia) ar Atodūsių tiltą (ponte dei sospiri). Būtina aplankyti šimtus metų menančią miesto širdį – Šv. Morkaus aikštę (Piazza San Marco).  

Viešėdami Veneto regione aplankykite ir Veronos miestą. Nors Venecija yra laikoma įsimylėjėlių vieta, tačiau Verona yra tikrasis meilės miestas, kuriame pagal įžymiąją Šekspyro pjesę „Romeo ir Džiuljeta“ įvyko šios nelaimingos meilės istorija. Tačiau tai nėra tik meilės istorijomis apipintas miestas, jis yra turtingas savo ilgamete istorija. Apsilankykite Veronos arenoje – viename iš geriausiai išsilaikiusių senovės Romos amfiteatrų, kuriame ir dabar vyksta įvairūs renginiai.

Šiame regione yra Gardos ežeras (lago di Garda) – didžiausias Italijos ežeras. Ežeras apsuptas kaimelių ir išskirtinės gamtos. Atostogos šioje vietoje puikiai tiks norintiems atsipalaiduoti ir pailsėti nuo miesto šurmulio. Čia galėsite mėgautis tiek poilsiu prie vandens, tiek įvairiais sportais. 

Trentino-Alto Adidžės regionas (Trentino-Alto Adige)

Šis Italijos šiaurėje esantis regionas yra populiarus tarp gamtos ir aktyvių atostogų mėgėjų. Beveik visa regiono teritorija yra kalnuota, tad tai puiki vieta atostogoms kalnuose. Madonna di Campiglio – viena iš didžiausių Italijos slidinėjimo vietovių su daugiau nei 60 kilometrų slidinėjimo trasų. Norint užsiimti žiemos sportais geriausia vykti žiemą, bet čia veiklos yra ir vasarą: žygiai kalnuose, kopimas, kelionės dviračiais ir šio kalnuoto regiono gamtos pažinimas. Aplankykite ir Fanes-Sennes-Braies gamtos parką, kuriame išvysite vieną iš gražiausių vandens telkinių – Braies ežerą. 

Verta aplankyti ir regione esančius miestus, kurie yra ne mažiau išskirtiniai. Bolcanas (Bolzano) – miestas, kuris sujungia itališką ir germanišką pasaulius. Čia vyrauja išskirtinė viduramžių architektūra, kuri susilieja su Austrijos-Vengrijos laikotarpio architektūra. Trento miestas – mažas, tačiau turtingas savo istorija bei kultūra. Aplankykite miesto senamiestį ir jame esančią Buonconsiglio pilį, kurios architektūra yra sudaryta iš įvairių laikotarpių stilių, nuo viduramžių iki renesanso. 

Toskanos regionas (Toscana)

Tai turistų pamėgtas centrinės Italijos regionas garsėjantis meno paveldu, istorija ir kultūra, tad tai ypač patiks keliautojams besidomintiems meno istorija. Be abejonės, keliaujant Toskanoje svarbu apsilankyti jos širdyje – Florencijoje. Čia išvysite miesto simbolį – Santa Maria del Fiore katedrą, kuri yra vienas iš Italijos gotikos ir renesanso šedevrų. Apsilankykite Uffizi galerijoje, kurioje yra eksponuojami garsiausių menininkų, tokių kaip Raffaello, Giotto, Caravaggio ir Leonardo darbai. Nepraleiskite progos nuvykti į Galleria dell’Accademia, kurioje išvysite pasaulyje garsų Mikelandželo Dovydą (David di Michelangelo) ir kitus šio ir kitų menininkų darbus. 

Savo kelionėje nepraleiskite Pizos miesto ir įžymiojo Pizos bokšto, kuris yra tapęs vienu iš Italijos simbolių. Miesto lankomiausia vieta – Piazza dei Miracoli aikštė, kurioje pamatysite svarbiausius miesto pastatus. Aikštėje išvysite Pizos bokštą, katedrą, kurios architektūroje susijungia krikščioniško, arabiško ir bizantiško stiliaus detalės, didžiausią Italijoje esančią krikštyklą ir campo santo (šventasis laukas), kuriame buvo senosios miesto kapinės dabar žavinčios savo istorija ir architektūra. Nepraleiskite progos pasivaikščioti Arno upės pakrantėmis, nuo kurių galėsite pasigrožėti įvairiais pastatais ir aikštėmis. 

Vyno mėgėjai turėtų apsilankyti Chianti kalvose, kuriose yra gaminamas žinomiausias Toskanos vynas. Šiose apylinkėse galite praleisti ramias atostogas, kuriose galėsite grožėtis čia esančiais kaimeliais ir įsigyti įvairius čia gaminamus maisto produktus ir žinoma vyną. 

Lombardijos regionas 

Tai regionas, kuris garsėja amžius menančiu architektūros ir meno paveldu. Be to čia vyrauja įvairus kraštovaizdis, nuo Alpių iki gražiausių Italijos ežerų. Lankomiausias regiono miestas – Milanas, kurį daugelis žino kaip mados sostinę. Aukštosios mados gerbėjai būdami Lombardijoje turėtų aplankyti Milaną, kadangi čia susikūrė vieni iš garsiausių aukštosios mados ženklai, tokie kaip Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Prada, Versace ar Moschino. Taip pat du kartus per metus čia vyksta mados savaitė. Milanas nėra tik mada, jis taip pat garsėja savo meno ir architektūros paveldu. Aplankykite miesto simbolį – Milano katedrą, kuri yra gotikos stiliaus, viena iš didžiausių bažnyčių Italijoje. Norintys sužinoti daugiau apie Leonardo da Vinci gyvenimą ir jo meno kūrinius turėtų apsilankyti nacionaliniame Leonardo da Vinci mokslo ir technikos muziejuje. Į Milaną vykti yra itin patogu, nes iš Vilniaus oro uosto ten galima nuskristi tiesiogiai. 

Ieškantiems poilsio gamtoje – puiki proga nuvykti prie Como ežero, kuris yra laikomas vienu iš gražiausių ežerų Italijoje. Šios atostogos puikiai tiks tiek kelionei su vaikais, tiek romantiškam savaitgaliui. Ežeras apsuptas įvairių miestelių ir kaimelių, kurie leis pažinti šio krašto kultūrą. Prie ežero geriausia vykti vėlyvą pavasarį ar vasarą, jog gamta būtų sužydėjusi ir oras būtų palankus jaukiam laiko praleidimui. Apsistokite vienuose iš gražiausių kaimelių, tokių kaip Beladžas (Bellagio),  Menadžas (Menaggio) ar Varena (Varenna). 

Lacijaus regionas (Lazio)

Tai centrinis Italijos regionas, kurio turistų populiariausia vieta, žinoma, yra Italijos sostinė Roma. Čia taip pat galite atvykti tiesioginiais skrydžiais maršrutu Vilnius-Roma. Lacijuje turėtų apsilankyti kiekvienas besidomintis istorija, ypač antikine istorija, nes čia yra išlikę daugybe jos pėdsakų. Romoje pažinkite antikinės Romos istoriją apsilankę forume ar Koliziejuje. Apsilankykite Tarkvinijos (Tarquinia) mieste, kuris buvo vienas iš svarbiausių etruskų tautos miestų, kur dabar galima išvysti etruskų tūkstančių metų senumo kapavietes ir jų puošybas. Nuvykite į nacionalinį etruskų muziejų, kuriame yra didžiausia šio laikotarpio eksponatų kolekcija. Apsilankykite Viterbo miestelyje, kuriame yra didžiausias viduramžių laikų senamiestis Europoje. 

Romoje esantis Vatikanas yra katalikybės centras, kur galite pamatyti vieną iš didžiausių ir svarbiausių katalikų bažnyčių pasaulyje – Šv. Petro baziliką. Ją siūloma aplankyti ne tik dėl religinės svarbos, bet ir dėl jos architektūros, vidaus ir išorės puošybos prie kurios prisidėjo garsiausi Italijos menininkai. Nepraleiskite progos apsilankyti ir Vatikano muziejuose, kuriuose yra viena iš didžiausių meno kolekcijų pasaulyje. 

Italija – tai neišsenkančių nuotykių ir pažinimo šalis. Italiją keliautojai myli dėl nuostabios gamtos, architektūros paminklų, istorojos palikimo, gastronomijos, vyno, oro ir romantikos.