Prieš kelerius metus, tik įpusėjusi pirmo kurso renginių organizavimo studijas, Živilė Bugailiškytė ėmė ieškoti kur galėtų pritaikyti jau įgytas žinias ir mokytis praktiškai jas įgyvendinti. Ilgai netrukus ji jau buvo komandos, vienoje iš vestuvių planavimo įmonių, narė. Nuo to laiko, daugiau kaip treji metai, ji sukasi vestuvių ir renginių organizavimo industrijoje ir prakalbus apie karjerą, sako: „Tai dar tik pradžia“.

Živilei tenka susidurti su didelėmis vestuvėmis, planuojamomis Lietuvoje, tačiau patarimų ir rekomendacijų tenka duoti ir planuojantiems vestuves užsienio šalyse. Pasak Živilės, kol vieni renkasi ceremoniją ir šventę švęsti triukšmingai Lietuvoje, kiti – mieliau dviese išvyksta svetur.

Vestuves planuojame pasitelkus profesionalų pagalbą

Vestuvių planavimo etapas yra labai painus ir dažnai pateikiantis netikėtumų, tiek  planuojant Lietuvoje, tiek kitoje šalyje. Daugybė nuomonių ir patarimų gali apsukti galvą, pasak Živilės, šiuo metu labai dažnai pasitaiko, jog būsimos nuotakos pagalbos ir rekomendacijų sulaukia net įvairiuose socialiniuose tinkluose. Todėl pagalbos šauksmas į profesionalus – pirmas žingsnis ramaus kvėpavimo, vieną svarbiausių metų dieną, link.

Jaunieji, kurie nusprendžia savo santuoką įprasminti užsienyje, kur kas dažniau renkasi vestuvių planuotojas, kurios siūlo jau pilną paslaugų paketą. Jos pažeria ne tik gausybę patarimų, kaip išpildyti jau sukurtą jaunųjų viziją, bet ir pasirūpina ceremonija, šventine vakariene bei visu šventės apipavidalinimu ar apgyvendinimu.

Vestuvės užsienyje – ranka pasiekiamos

Pasak Živilės, atsiradus didesnei paklausai vestuves kelti kitoje šalyje, nemažai lietuvių merginų planuotojomis dirba jau ir užsienyje, (pvz.: Italijoje). Todėl atrasti puikų, lietuvių kalba šnekantį savo srities profesionalą, tapo itin paprasta.

Galvojate, kad galite surengti vestuves užsienyje be profesionalo pagalbos? Živilė pasakoja kad pasiryžusiems patiems planuoti vestuves užsienyje, gali kilti nemažai keblumų.

„Didesnių ir turistų dažniau lankomų miestų gyventojai geba bendrauti anglų kalba, tačiau pasirinkusiems vestuvių ceremoniją kelti mažame miestelyje ar kaimelyje, kurie, beje, dažnai būna dailesni net už didmiesčius, gali tekti susidurti su sunkumais. Tokiu atveju profesionalų pagalba yra būtina.“

Vestuvių ceremonija ant jūros kranto – jau ne tik kine

Vestuvių ceremonija gamtoje, dvelkiant šiltam vėjeliui ir atsiveriant įstabiam vaizdui į jūrą, smuiko stygų virpesiai žengiant link nekantriai lūkuriuojančio būsimo vyro, ar jauki, dviejų žmonių vakarienė žvakių šviesoje, ant jūros kranto – lyg pasaka, kuri skamba viliojančiai ne vienai porai. Tačiau šiais laikais, esant gana didelei paslaugų pasiūlai,  viskas bene pasiekiama ranka.

Živilei dažnai tenka bendrauti su būsimais ar buvusiais jaunavedžiais. Taip ji pasisemia idėjų, bando suprasti jaunųjų poreikius bei prioritetus, pagal kuriuos renkasi šventės vietą ir detales. Pasak Živilės, viena iš priežasčių, lemiančių sprendimą ceremonijos vietą pasirinkti kitą šalį – biudžetas.

„Internetinėje erdvėje verda jaunųjų diskusijos, jog sudėjus visas išlaidas, susituokti užsienyje yra kur kas pigiau, nei Lietuvoje, ypač, jeigu vestuvės planuojamos ne sezono metu. Prie to prisideda ir kelionių organizatoriai, kurie suteikia papildomą nuolaidą jaunavedžiams tiek planuojant vestuves, tiek medaus mėnesio išvyką. Ir apskritai, užsienyje patogiau derėtis“, – su šypsena vestuvių virtuvės paslaptis išduoda Živilė.

Živilė pasakoja, jog lietuviai vestuves kelti užsienyje ryžtasi dėl dar kelių žmogiškų priežasčių: noro pabėgti nuo didelių pobūvių ir sentimentų vienai ar kitai šaliai. Į užsienį vestuvių kelti jaunieji išvyksta ir dėl įspūdingo grožio vaizdų, ir dėl vestuvinės fotosesijos, kurią ten galima suorganizuoti.

Šventė svetur su artimaisiais

Živilė pasakoja, jog pasitaiko, kad jaunieji, ketindami švęsti vestuves užsienyje, savo artimiausius draugus ir šeimą kviečia keliauti kartu.

„Žinoma, keliaujant su artimaisiais, vestuvių šventei skirtas biudžetas gali gerokai išaugti, tačiau tai priklauso ir nuo pasirinktos šalies, ir nuo jaunųjų poreikių, apgyvendinimo, ir žmonių skaičiaus.“

Norintiems vestuves planuoti užsienyje, Živilė pataria nepamiršti šalies etiketo taisyklių ir, žinoma, virtuvės, nes žavūs gastronominiai šedevrai gali ne tik pažerti svečiams nemalonių staigmenų, bet ir sugadinti šventinę nuotaiką.

Živilė atsako, kodėl visada yra skeptikų

Planuojate vestuves kelti Maldyvuose? Živilė nusišypso. Grįžus Jūsų santuoka negalios.

„Jaunieji, norintys bažnytinės ar oficialios santuokos, ne visuose kurortuose galės ją gauti. O grįžus, vis tiek reikės santuoką teisiškai įforminti arba keliauti į bažnyčią ir palaiminti ją prieš Dievą. Būna, jog tuomet prasideda svarstymai apie papildomos šventės rengimą svečiams Lietuvoje, kurie ateis pasveikinti. Skamba, lyg antrų vestuvių organizavimo bumas, tačiau viskas priklauso nuo poros poreikių ir noro“, – sako Živilė.

Živilės nuomone, šventė yra dviejų žmonių, todėl vestuvių planuotoja rekomenduoja visada klausyti savo širdies ir apsvarstyti įvairias galimybes tik dviese.

„Tai ir bus jūsų kelrodė žvaigždė tikslo link. O mes, organizatoriai, patarsime ir pasirūpinsime, kad jūsų vizija virstų mūsų misija.“