Atostogos ir vynas – neišskiriama pora! Keliaudami ragaujame vietinius vynus, nes tai puikus būdas pažinti naują kraštą. Vežame lauktuvių, nes greičiausiai juo mėgausitės pasakodami įdomias istorijas. Renkamės restorane ar vyninėje, kad vakarienė nebūtų tik skrandžio pildymas maistu. Kaip teisingai išsirinkti vyną? Dalinamės paprastais patarimais:

Spalva

Taisyklė pradedantiesiems paprasta: baltą vyną deriname prie vištienos, žuvies ir grietinėlės pagrindo padažų. Raudoną – prie raudonos mėsos ar pomidorinių padažų. Remdamiesi šia taisykle, greičiausiai nesuklysite, bet tuo pačiu prarasite ir daug džiaugsmo. Eksperimentuokite su vynais – pamatysite, kad prie kiaulienos dera įvairių spalvų vynai, o prie vištienos puikiai tiks ir švelnus raudonas, ypač jei pasirinksite pomidorinį padažą. Būkite drąsūs ir nebijokite klysti!

Regionas

Išmokti kiekvienos šalies ypatumus užtruks daug laiko. Svarbiausia atsiminti, kad net ir tos pačios rūšies vynuogės vynas skirsis skirtingose pasaulio pusėse dėl kitokios dirvos sudėties ir auginimo sąlygų. Augintojai skirstomi į senąjį pasaulį (Prancūzija, Italija, Ispanija, Vokietija ir t.t. – šalys, kurios vyną gamina seniausiai) bei naująjį (Australija, JAV, Pietų Afrika ir t.t.). Nenorėdami rizikuoti, rinkitės senąjį pasaulį – jų vynai labiau subalansuoti, mat ir tradicijos ilgesnės.

Vynuogė

Cabernet puikiai dera su riebiais patiekalais. Sunki jautiena sušvelnins aštrų vynuogės skonį – burnoje pajuste šį tą turtingo.Sauvignon Blanc yra lengvas ir rūgštus – skanaukite juo prie tų pačių patiekalų, kuriuos norite šlakstyti citrina: žuvis, jūros gėrybės, salotos.Chardonnay dėl savo turtingumo puikiai derės su vos salstelėjusiais patiekalais – pavyzdžiui vaisių pagrindu paruošto padažo mėsai.Riesling ar Pinot Grigio dėl savo lengvo saldumo puikiai derės prie aštrių patiekalų.

Pokalbis

Kalbėkite apie vyną. Tai puikus ritualas. Nesvarbu – esate restorane ar vyninėje – klausite padavėjo ar konsultanto, tarkitės. Pasakokite ką mėgstate. Pažadame, kad ir vynu mėgausitės daug labiau, jei jį išsirinksite įdėję truputį meilės ir žmogiškumo.