Turbūt kiekvienas neįsivaizduojame Kalėdų be kalėdinių mugių, kurios vyksta kiekvienoje šalyje. Kalėdinės mugės Europoje yra be galo puošnios, blizgančios ir kvepiančios karštu kalėdiniu vynu bei kitais skanumynais. Jauki atmosfera tvyro čia visada, nes ten, kur vyksta mugės, taip pat stovi gražiausios Kalėdų eglės. Kelionė kalėdiniu laikotarpiu po garsiausias Europos kalėdines muges yra puikus pasirinkimas, nes patirsite daug šventinių įspūdžių ir pamatysite dar neregėtų dalykų. 

Europos kalėdinės mugės

Zalcburgas, Austrija

Gražiajame Mocarto gimtajame Zalcburgo mieste veikia visame pasaulyje žinoma Zalcburgo Christkindlmarkt kalėdinė mugė, veikianti dar nuo 1974 m. Kiekvienais metais mugė atidaroma prieš pirmąjį Advento sekmadienį, o uždaroma sausio 1 dieną. Mugė išpuošta tradiciniais kalėdiniais papuošimais, o dar jaukesnę atmosferą sukuria viršuje išsijuosusios lempučių girliandos. Apsilankę čia rasite praktiškai viską, ko tik norėsite. Mugėje gausu skanėstų, patiekalų, dovanų, rankų darbo dirbinių, karšto vyno. Kad Kalėdų nuotaika greitai nedingtų, prisijunkite prie nemokamų koncertų, vykstančių kiekvieną dieną 17 val. prie katedros, aplankykite Kūdikėlį Kristų arba leiskitės į kalėdinį turą su gidu. Ši mugė kiekvienais metais pritraukia daugybę lankytojų. 

Zalcburgo kalėdinė mugė, Austrija

Spandau, Berlynas

Berlyno miesto didžiausia, populiariausia ir galbūt gražiausia Kalėdų mugė yra Spandau, kuri kiekvieną sezoną džiugina berlyniečius ir lankytojus iš viso pasaulio. Kalėdinė mugė su šilta ir jaukia atmosfera sušildys net ir šalčiausiomis žiemos dienomis. Virš mugės tūkstančiai šviečiančių lempučių sukuria šventinę atmosferą, o mugės aikštėje stovi jauki kalėdinė piramidė. Čia rasite daug meno darbų, unikalių dovanų idėjų, kalėdinių dekoracijų ir net drabužių. Aplink Šv. Nikolajaus bažnyčią veikia istorinis turgus, kuriame gausu įvairių rankdarbių ir kitokių daiktų. Žinoma, mugėje galėsite paragauti tradicinių gardėsių. Siūloma išbandyti karštą vyną, skrudintus migdolus, vokišką bratwurst dešrą ir kitus neragautus patiekalus. Spandau kalėdinė mugė veiks iki gruodžio 23 dienos.

Spandau kalėdinė mugė, Berlynas

Praha, Čekija

Pilną nuostabių architektūrinių statinių Prahą iki sausio 1 dienos puoš įspūdinga kalėdinė mugė. Kalėdinis miestelis įsikūręs nuostabioje aplinkoje: vienoje pusėje – 14-ojo amžiaus dvyniai Dievo Motinos bažnyčios prieš Tyną bokštai, o kitoje – žymusis XV amžiaus miesto astronominis laikrodis. Mugės namukuose galima paragauti įvairaus vietinio maisto bei gėrimų, o senamiesčio aikštėje rasite avis, ožkas ir asilą, kantriai laukiančius turistų dėmesio. Mugė veiks iki sausio 1 dienos.

Budapešto kalėdinė mugė, Vengrija

Gotenburgas, Švedija

Populiariausias Švedijos pramogų parkas Lisebergas virto viena geriausių kalėdinių mugių. Šiuo metu Lisebergas atrodo kaip tikra stebuklų šalis, pasipuošusi tūkstančiais kalėdinių švieselių, apsupta gausybės jaukių namukų, siūlančių karštą šokoladą, vaflius, irisinius obuolius, karštą vyną, skrudintus riešutus ir megztas kojines. Prie mugės įėjimo jus pasitiks Lisebergo sniego senis, o užėję galėsite aplankyti Kalėdų Senelį jo dirbtuvėse, pabūti dideliame apžvalgos rate, pačiuožinėti ant ledo ir pamatyti blizgantį baleto ledo šou. Mugė veiks iki gruodžio 30 dienos.

Gotenburgo kalėdinė mugė, Švedija

Bratislava, Slovakija

Kalėdos Slovakijos sostinėje – stebuklų metas. Kaip ir visada, šiemet kalėdinė mugė pasipuošusi eglutėmis, pilna lempučių, geros nuotaikos ir šypsenų. Tradiciškai pagrindinė aikštė visada būna Bratislavos kalėdinės mugės centras su įvairiomis kultūrinėmis programomis. Čia prekiaujama tradiciniais žaisliukais, dekoracijomis, skaniais blynais, dešrelėmis, pyragaičiais ir kitais tradiciniais patiekalais bei desertais. Kalėdų mugė veiks iki gruodžio 23 dienos pagrindinėje aikštėje ir Hviezdoslav aikštėje miesto centre.

Bratislavos kalėdinė mugė, Slovakija

Talinas, Estija 

Dar viena nuostabi mugė Taline kviečia pasimėgauti jaukiausia kalėdine atmosfera mieste. Atėjus žiemai Rotušės aikštė būna sausakimša. Kalėdų mugėje ne tik yra daugiau nei 60 medinių namelių, kuriuose prekiaujama rankų darbo vainikais, meno dirbiniais, saldainiais, medumi, įvairiais kilimais ir kalėdiniais skanėstais, bet ir pučiamųjų orkestrų pasirodymų, daug šokėjų ir koncertų. Elnių rogėmis į savo dirbtuves atvykęs Kalėdų Senelis pasiruošęs pasveikinti vaikus su šventėmis. Mugė vyks iki sausio 7 dienos.

Talino kalėdinė mugė, Estija

Bazelis, Šveicarija 

Bazelio kalėdinė mugė yra didžiausia ir gražiausia visoje Šveicarijoje, įsikūrusi prie Bazelio katedros ir joje stūkso 160 kruopščiai dekoruotų, pasakiškai atrodančių namukų. Mugėje parduodami įvairūs patiekalai, gėrimai, dekoracijos. Vaikštinėjant šioje mugėje turėsite puikią progą išmėginti tradicinius šalies skanėstus ar patiekalus. Be to, Kalėdinė mugė yra padalinta į dvi dalis – Barfuserplatz, kur galima įsigyti visokiausių prekių ir Munsterplatz, kur gausu smagių šventinių užsiėmimų mažesniems – nuo ​​rankdarbių gaminimo dirbtuvių iki meduolių dekoravimo. Mugė vyks iki gruodžio 23 dienos.

Bazelio kalėdinė mugė, Šveicarija

Gdanskas, Lenkija

Istoriniame miesto centre esanti Gdansko Kalėdų mugė yra pripildyta daugybės kalėdinių suvenyrų, skanėstų ir linksmybių. Šioje mugėje galima įsigyti originalių papuošalų, keramikos ir drabužių, pavyzdžiui, šiltų kojinių, kepurių ar šalikų. Taip pat pilna įvairiausių patiekalų iš viso pasaulio, įskaitant ir tradicinę lenkų virtuvę. Maisto mėgėjus suvilios Elzaso pyragas, graikiška bougatsa ir ispaniški churros. Mugėje vyksta choro pasirodymai, koncertai bei yra daug užsiėmimų vaikams. O jeigu pasiseks, sutiksite žiemos elfus, Gdansko angelus ir net Sniego karalienę. Mugė vyks iki gruodžio 23 dienos.

Gdansko kalėdinė mugė, Lenkija

Zagrebas, Kroatija

Kroatijos advento linksmybės, kurių pilnas visas miestas, jūsų šaltas žiemos dienas užpildys nepamirštamais nuotykiais. Kaip visada, Kalėdinė mugė vyksta Targ Węglowy aikštėje. Orą užpildo karšto vyno ir vietinių skanėstų kvapas, o ant kiekvieno kampo tvyro juokas. Mugėje daug linksmų užsiėmimų vaikams ir suaugusiems. Pasivaikščiojimas aikštėje bus ne tik linksmas, jaukus, bet ir sotus. Mugėje labai daug skanėstų, todėl tai puiki vieta išbandyti vietinius patiekalus, saldžius desertus ir vietinį vyną. Kalėdinė atmosfera čia liks dar iki sausio 7 dienos.

Zagrebo kalėdinė mugė, Kroatija

Meranas, Italija

Merano Kalėdinė mugė, kurios puošnūs nameliai driekiasi palei Passirio upę nustebins matomais kalnais, kurie tampa nuostabiu šios mugės fonu. Dailiuose mediniuose nameliuose galima įsigyti naminių maisto gaminių, žaislų ir aksesuarų. Išbandykite karštų gėrimų, pavyzdžiui, karšto vyno ar karštų obuolių sultis (Glühmix). Čia gaminamos skanios dešrelės su raugintais kopūstais, guliašo sriuba, koldūnai ir saldžios spurgos. Taip pat mugėje platus kepinių ir vietinių patiekalų pasirinkimas.  Bevaikštinėdami po šią mirguliuojančią mugę būtinai pasimėgaukite karštu vynu ir Sudtirol pyragais bei obuolių štrudeliu. Mugė veiks iki sausio 7 dienos.

Merano kalėdinė mugė, Italija

Į daugiau nei pusę šių mugių nuvykti bus lengva ir paprasta tiesioginiais skrydžiais. Mėgaukitės trumpa kelione į Vokietiją, Gotenburgą, Bratislavą ir Taliną. Kalėdines muges galima lankyti ne tik iki Kalėdų, bet ir tarpušvenčiu. Visi lėktuvų bilietai randami internetu, o nuotykių kupinas skrydis savaitgaliui jau laukia!