Planuojate kelionę į Madeirą? Madeiros salynas yra autonominis Portugalijos regionas, įsikūręs prie Maroko krantų, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Madeiros salyną sudaro keturios atskiros salos: pagrindinės Madeiros ir Porto Santo salos, taip pat mažesnės Desertašo ir Laukinės salos. Madeira vadinama Sodų sala ir Atlanto perlu – čia ištisus metus vyrauja švelnus ir komfortiškas klimatas. Madeiroje yra daugybė nuostabių turistinių objektų, pakerėsiančių kiekvieną keliautoją – nuo kalnų kraštovaizdžio iki šurmuliuojančio Funšalio miesto. Turistų laukia unikalūs, kvapą gniaužiantys paplūdimiai. Svarstote, kokias lankytinas vietas pamatyti? Žemiau pateikiamos top 5 populiariausios vietos:

1. Funšalis – nuostabi Madeiros sostinė, puikiai tinkanti gerai atostogų pradžiai! Kadangi tai didžiausias Madeiros miestas, čia tikrai rasite, ką pamatyti ir nuveikti. Kaip ir daugumoje kitų portugalų įtaką turinčių vietų, čia pastebėsite daugybę mozaikomis išpuoštų gatvelių ir mielų bažnyčių. Jei norite pamatyti begalinę žalumą, kelkitės Monte keltuvu ir išlipkite viršutinėje stotyje. Ten galėsite apžiūrėti Monte rūmų tropinį sodą, kuriame gausu vandens telkinių, skulptūrų ir nuostabaus grožio reprezentacinių namų. Jei labiau mėgstate ekstremalius pojūčius, – Madeira garsėja savo kalvomis. Sėskite į rankų darbo pintas rogutes, rankas ir kojas visą laiką laikykite transporto priemonėje ir leiskite patyrusiam vairuotojui vesti Jūsų rogutes gatvėmis žemyn, į apačioje esantį miestelį. Jei apsistojote sostinėje ir ieškote paplūdimio, viešasis Formosos paplūdimys yra vos už 10 minučių kelio automobiliu arba 25 minučių kelio pėsčiomis.

2. Porto Moniz lavos baseinai – tai viena geriausių Madeiros lankytinų vietų. Lavos baseinai yra šiek tiek toliau nuo Funšalio, bet ten nuvažiuoti tikrai verta! Tai natūralūs baseinai, susiformavę nelygioje pakrantėje. Keliautojai gali atsipalaiduoti vėsiame vandenyje ir stebėti, kaip Atlanto vandenyno bangos atsimuša į šalia esančias uolas. Keliautojų patogumui įrengtos persirengimo kabinos ir spintelės, o norintiems čia praleisti visą dieną – siūlomi gultai. Audringomis dienomis, kai didžiulės bangos daužosi į uolas, baseinuose vaizdai tiesiog užburia. Karštą dieną – tai puikus pasirinkimas atsigaivinti! Mėgstantys šokti į vandenį, turės progą pasinaudoti šokinėjimo lentomis ir nusileisti krištolo skaidrumo vandenyje.

3. Porto da Kruzas – tai mažas, žavingas žvejų kaimelis. Šią ramią vietelę rasite vos už valandos kelio į šiaurę nuo Funšalio, pasirinkę važiuoti vaizdingu maršrutu. Važiuoti šiuo keliu įdomu jau vien dėl to, jog keliausite nesuskaičiuojamais tuneliais, sukurtais tam, jog išvengtumėte kalnuose esančių pakilimų ir nusileidimų. Išvažiavę iš pagrindinės magistralės, į miestelį pateksite nedideliu keliuku. Apžiūrėję įspūdingąjį Penha d’Aguia – didžiulį uolos iškyšulį, dominuojantį vakarinėje miestelio pusėje, galėsite mėgautis kitais žavingais vaizdais. Būtinai aplankykite muziejų ir spirito varyklą, kur galėsite ne tik sužinoti įdomių faktų, bet ir padegustuoti! Baigę ekskursiją, pasivaikščiokite pakrante, kur galėsite išgerti kavos, ,,pravalyti“ mintis ir pasijuokti iš ypatingų skulptūrų, kurias neabejotinai pastebėsite. Kokios dar lankytinos vietos Porto da Kruze?

  • Pasivaikščiokite iki Portela apžvalgos aikštelės, iš kurios atsiveria kvapą gniaužianti panorama į mažą kaimelį ir Fajalą.
  • Stebėkite nuostabų saulėlydį Maiata paplūdimyje arba žygiuodami pėsčiomis į ramų Fortim kalną.
  • Pasimėgaukite garsiuoju Gaiado sumuštiniu bare ,,A fragateira“ ir gurkšnokite apdovanojimų pelniusį pončą bare ,,Praia da Alagoa“.

4. Monte Palace tropinis sodas – viena gražiausių vietų Madeiroje. Tropinis sodas įsikūręs aukštai kalvose, virš Funšalio. Šiuose soduose auga tūkstančiai egzotinių augalų, gali pamatyti gausybę laukinių gyvūnų – nuo japoniškų karpių iki povų. José Berardo sodus įkūrė XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje, o jo aistra menui ir gamtai pasireiškia visur – nuo rytietiškų pagodų ir sodų iki krioklių ir dekoratyvinių skulptūrų. Jei norite išvengti minios žmonių, iš Funšalio anksti pakilkite keltuvu ir grįždami nuo kalvų leiskitės rogutėmis – diena baigsis jaudinančia pramoga.

Taip pat apsilankykite sode esančiame muziejuje, kuriame saugoma skulptūrų ir unikalių mineralų kolekcija.

5. Pico Ruivo – vieta, norintiems kvapą gniaužiančių vaizdų! Pico Ruivo yra aukščiausia Madeiros viršukalnė, siekianti daugiau kaip 1800 metrų! Vieta mėgstama tų keliautojų, kurie per atostogas nori patirti šiek tiek nuotykių. Leiskitės į žygį nuo Achada da Teixeira, kuris tęsiasi apie 5,6 km. Pasivaikščiojimas užtrunka apie pusantros valandos į abi puses (priklausomai nuo fizinio pasirengimo lygio!), tačiau patys ištvermingiausi apdovanojami neįtikėtinais vaizdais. Prieš atsargiai leidžiantis žemyn, trumpam sustokite ir pažvelkite į apačioje esančius debesis. Neatmeskite galimybės leistis į žygį su gidu – kalnų gidai suteiks daug informacijos! Į žygio kainą dažnai įskaičiuoti pervežimai iš/į viešbutį. Žygio metu rekomenduojame:

  • Užfiksuokite nuostabių aplinkos vaizdų ne tik keliaudami taku, bet ir pasiekę viršūnę.
  • Pasiimkite su savimi piknikui skirtų užkandžių ir sustokite trumpai pertraukai – pasigėrėkite neįtikėtinais šios vietovės vaizdais.

Žinoma, Madeiros lankytinų vietų sąrašas nesibaigia ties čia… Keliaudami pirmą kartą, būtinai aplankykite šias vietas! Jei keliausite ilgesnį laiką, įtraukite dar daugiau vietų į savo kelionės planą – antrą aukščiausią pasaulyje iškyšulį Cabo Girao, Camara de Lobos kaimelį, nedidelį ir jaukų miestelį Santana. Nepraleiskite progos išmėginti džipų safarį šiaurinėje salos dalyje, ekstremalųjį kanjoningą, o jei norite ramiau – išvyka laivu, kurios metu galėsite stebėti delfinus ar net banginius, tikrai patiks!

Nieko nelaukite – lėktuvų bilietai jūsų laukia jau dabar! Skrydžio bilietai į Madeirą prieinami kiekvienam – įsigyti galite vos kelių mygtukų paspaudimu. Paskutinės minutės pasiūlymai gali būti Jūsų šansas spontaniškai išvykti už nedidelę kainą, kodėl gi tuo nepasinaudojus? Išskirtinė kultūra, gardus maistas ir saulėti orai laukia Jūsų jau dabar! Kelionė į Madeirą dar nenuvylė nė vieno – čia sugrįžti norisi vėl ir vėl, o įspūdžiai atmintyje įstringa ilgam!

Lėktuvų bilietai Vilnius – Madeira >>