Europa yra tikra istorijos ir meno lobių skrynia! Vieniems žymiausių muziejų, bažnyčių ar senovės griuvėsių lankymas tampa svarbiausiu kelionės akcentu, kitiems – tai nebūtinas kelionės atributas. Tačiau šiek tiek pasiruošimo prieš kelionę ir ekskursijos gali tapti gerokai reikšmingesnės ir įdomesnės. Paskaitykite, ką pataria tikri kelionių asai, siekiant, kad Jūsų kelionė būtų kuo įsimintinesnė.

Iš anksto pasidomėkite šalies menu ir istorija

Skirkite šiek tiek laiko ir paieškokite papildomos informacijos apie vietas ar muziejus, kuriuos lankysite. Susipažinkite su kontekstu, pasidomėkite laikmečiu, to meto aktualijomis – tai tikrai padės geriau suprasti eksponato idėją, paskirtį ir ryšį su šalimi. Jei iki šiol klausdavote savęs „Kaip tai gali kam nors būti įdomu?“, tai dabar tikrai tuo mėgausitės žinodami visą eksponato istoriją ir kilmę. Tai tarsi sugrįžti į praeitį laiko mašina, tad pasiimkite iš to viską, ką galite.

Nepražiopsokite tikrų šedevrų

Lankydami įvairius objektus nesistenkite aprėpti visko ir detaliai išnagrinėti kiekvieno eksponato – taip sugaišite tikrai labai daug laiko ir galite pražiopsoti tikrai dėmesio vertus šedevrus. Dažnai keliautojai mano, kad dideliuose muziejuose visi ten esantys eksponatai yra būtinų pamatyti sąraše. Anaiptol. Sutelkite dėmesį į žymiausius eksponatus. Tai Jums padės padaryti gidas arba informaciniai lankstinukai, kuriuos turi beveik visi didžiausi Europos muziejai.

Klausykitės

Jei Jus itin domina vienas ar kitas meno kūrinys ar eksponatas, galite praleisti prie jo kiek ilgiau ir pasiklausyti informacijos, kurią lankytojų grupėms pasakoja gidai. Kiekvienas jų turės savitą istoriją, stilių ir gebės ją pateikti iš savo perspektyvos. Nėra nieko blogo kiek pasiklausyti, tik nestovėkite pirmoje eilėje ir neuždavinėkite daugybės kausimų.

Pasinaudokite garso turais

Kai kuriose lankytinose vietose – tiek muziejuose, tiek bažnyčiose – galima pasinaudoti audio turais. Taip galėsite savarankiškai apžiūrėti eksponatus, susipažinti su jų istorija ir nepražiopsosite tikrai įdomių eksponatų ar intriguojančios jų sukūrimo istorijos.

Tinkamai apsirenkite

Jei kelionės metu norite aplankyti ne tik muziejus, bet ir religinio pobūdžio vietas, nepamirškite, kad dažniausiai lankytojai turi vengti atvirų drabužių. Nors daugelis didesnių bažnyčių, sinagogų ar mečečių lankytojus aprūpina specialiais apdangalais, būkite pasiruošę ir patys prisidengti pečius ar kojas. Nepamirškite pasidomėti kokios tvarkos reikia laikytis prieš išsiruošdami lankyti religinių objektų, kitaip galite sugrįžti jų neapžiūrėję.

Pažadinkite vaizduotę

Senovinių statinių lankymas gali būti tikrai jaudinantis ir įspūdingas, bet kartais atvykus tenka nusivilti. Klausiate savęs „Čia tai, apie ką tiek girdėjau?”. Kad netektų nusivilti, reikia tik šiek tiek pastangų. Pasidomėkite statinio istorija, galbūt peržiūrėkite keletą filmų ar paskaitykite knygą, prieš tai aplankykite muziejų su autentiškais eksponatais. Kai atsidursite tiesiai priešais Romos Koliziejų ar Atėnų Akropolį, vaizduotė pati užpildys trūkstamas detales, pajusite visą pastato gyvybę ir energiją.Dažnai keliaujate ir mėgstate istorinius objektus? Pasidalinkite patarimais, kaip ruošiatės kelionei patys!