Jau bibliniais Babelio bokšto laikais žmonės svajojo pasiekti dangų. Gal pastatus keliantys į aukštumas ir dar varžydamiesi dėl jų ūgio šiandien žmonės svajoja tą patį?

Eifelio bokštas, Burj Khalifa, CN Tower’is, bene dvigubai už mūsiškį Vilniaus televizijos bokštą aukštesnis Tokyo Skytree ir daugybė kitų pasaulinius rekordus mušančių galiūnų dažnai tampa miesto simboliais ir itin traukia turistus.

Lankantis naujame mieste, įprasta tyrinėti žymiausius jo objektus, muziejus. Tačiau vietovės apžiūrėjimas iš aukštai galėtų būti dar vienas kiekvienos kelionės ritualas. Vykstate į Londoną? Tuomet jums pravartu žinoti iš kur atsiveria įspūdingiausios panoramos šiame milijoniniame mieste.

Londonas

Sky garden

2014 metais iškilusiame postmodernistinio stiliaus 20 Fenchurch Street dangoraižyje miesto gyventojams bei svečiams duris atvėrė ir paskutiniuose aukštuose esantis Sky garden. Nemokama apžvalgos terasa, išpuošta gyva augmenija teigia esanti aukščiausiai įsikūrusiu viešu miesto parku, tačiau dėl apriboto prieinamumo (vietas čia rezervuoti reikia iš anksto) ir floros (augmenija ne visai primena tikrą parką) abejojama, ar šio titulo išties verta.

Metų blogiausiu nauju pastatu vadintame ir neoficialiai walkie-talkie (iš angl. racija) bei fryscraper (dėl karštų saulės atspindžių nuo pastato ant šaligatvio yra pavykę iškepti kiaušinį, dar dangoraižis yra išlydęs automobilį) pravardes užsitarnavusio statinio dangaus sode apsilankyti visgi tikrai verta. Iš čia vidaus bei lauko apžvalgos aikštelės lankytojams suteikia progą Londono panoramą išvysti visu 360 laipsnių kampu.

Sky garden terasa

The Shard

Stiklo šuke vadinamas neofuturistinio stiliaus statinys siekiantis beveik 310 metrų, nuo 2012-tųjų yra aukščiausias pastatas Europos sąjungoje.

Piramidinis Shard’as įkūnija vertikalų miestą, kuriame žmogus gali dirbti pasaulinės klasės ofise, mėgautis geriausiuose restoranuose ir ilsėtis visas žvaigždutes pelniusiame viešbutyje.

Jei neplanuojate apie nakvynę ar užkandžiavimą gigantiškame 95-ių aukštų dangoraižyje, tuomet apžiūrėkite Londoną 64 kilometrų spinduliu iš 72 aukšto. Toks įspūdis jums kainuotų nuo 21 iki 27 eurų, priklausomai nuo to, kada bilietą perkate – iš anksto ar tą pačią dieną.

Shard dangoraižis iš šalies

Tate Modern

Na, o šis dažnai keliautojų ir vietinių rekomenduojamas objektas atvers kitokio tipo panoramą. Jeigu anie architektūriniai stebuklai kaip ant delno išskleidžia Londono aukštybes ir platumas, šio privalumas – galimybė miestą apžvelgti iš arčiau, pastebėti detalių grožį.

Nuo viršutinio Blavatnik pastato aukšto taipogi matyti pilno apsisukimo miesto atvirutė, kurioje pamatysite Temzės upę ir kitoje pusėje stovinčią švento Pauliaus katedrą, Vemblio stadioną ir taip vadinamą dangoraižių rajoną su moderniuoju Londono verslo centru Canary Wharf priešakyje.

Vienas geras dalykas, kad ši panorama visiems atsiveria nemokamai, o kitas – kad šiame pastate įsikūręs Tate modern – vienas didžiausių ir lankomiausių modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų pasaulyje.

Panorama iš Tate modern pastato

Lekiame pasižvalgyti po šmėžuojantį Londoną? Griebk pigius kelionės bilietus, Skrendu.lt rekomenduoja!