Tortilla, Sangria, Valencijos paella, Andaluzijos Gaspačio sriuba – nuo Ispanijos gastronomijos raibsta akys, o skrandis šoka flamenko ritmu! Šį kartą Skrendu komanda domėjosi Ispanijos virtuve ir dalinasi savo atradimais. Jeigu neragavai šių dalykų net klaidžiodamas po populiariausius šio krašto miestus, reiškia – nebuvai Ispanijoje! 🇪🇸
Ką būtina žinoti apie Ispanišką virtuvę?
Ar žinojai, kad ispanišką virtuvę gali išbandyti ir savo namuose? Tradiciniai šio krašto patiekalai yra nesudėtingi, pagaminti iš vietinių produktų. Ar galite patikėti, kad dauguma patiekalų yra vis dar gaminami pagal 3000 metų senumo tradicijas? Taip pat ispanų maistas išsiskiria kokybe ir ingredientų gausumu. Dažniausiai ispaniškoje virtuvėje galima atrasti alyvuogių aliejų ir česnaką. Na, o gardžiai skanaujamus ryžius į Ispaniją atvežė romėnai – jų dėka Valensijoje gimė žinomoji paella!
Tapas
Tapos yra ispaniški užkandžiai, jie susideda praktiškai iš bet ko: nuo tuno gabaliukų iki saldžių bulvių piurė. Viena legenda byloja jog tapas sukūrė karalius Alfon X el Sabos, kuris sirgdamas turėjo valgyti nedidelius užkandžius. O valgyti turėjo todėl, nes juk reikėjo ką nors užkąsti prieš geriant vyną, tiesa? Pasveikęs jis įsakė visiems karalystėje prieš geriant alkoholį turėti nedidelių užkandžių, kas pasak jo – apsaugotų nuo apsinuodijimo. Tapas pamėgo ir ispanai, ir užsieniečiai. Beje, įdomu tai, jog daugumoje restoranų užsisakę vyno ar alaus, gausite nedidelį, tačiau nemokamą tapas rinkinį, kurį dažniausiai sudaro sūrio gabaliukai ar chorizo dešra.
Jamon kumpis
Ispanija vertina Jamon kumpį. Šis kumpis vis dar yra gaminamas pagal senąsias tradicijas, o ant etiketėse vis dar žymina net tik kiaulės rūšis, bet ir jos dieta. Šis kumpis yra skirstomas į 2 rūšis: Jamon Serrano ir Jamon Iberico. Jamon Serrano yra sausai kietas, gaminamas Serano apylinkėse iš įvairių baltųjų kiaulių rūšių. O štai Jamon Iberico yra laikomas geriausiu kumpiu pasaulyje! Jis yra brandinamas net 3 metus, todėl nenustebkite pamate jo kainas parduotuvėse.
Valgymo ypatumai Ispanijoje
Valgymas ir bendravimas Ispanams yra labai svarbūs, todėl vietiniai gan dažnai po darbo užsuka į vietinius restoranus ir mėgaujasi vieni kitų draugija iki vėlumos.Pietūs ispanams yra pats svarbiausias dienos valgis, visuomet liksite sotūs, mat jie dažnai susidaro net iš kelių patiekalų!
Kokio dar papildomo pasiruošimo reikia vykstant į Ispaniją? Nusiteikimo ypatingiems gastronomijos šedevrams – valgysite skaniai ir labai sočiai! Buen provecho!🍹