Nuo Lietuvos tūkstančius kilometrų nutolusi Kinija atrodo tolima, bet tuo pačiu pažįstama, juk kiekvienas turime bent porą daiktų iš šios šalies. Tačiau dar įdomiau prekes rinktis ten viešint pačiam. Pateikiame vertingiausių ir mažiau vertingų pirkinių sąrašą, patariame, kaip elgtis apsipirkinėjant ir kaip apsisaugoti nuo apgavysčių.

Ką verta pirkti Kinijoje?

Kinijoje alkoholis vartojamas retomis progomis, o be arbatos neįsivaizduojama nei viena diena. Tik baigsite gerti puodelį, jis bus iš karto papildomas. Daugelis arbatų rūšių, atkeliaujančios į mūsų prekybos centrus, atvyksta būtent iš Kinijos, tad nepraleiskite progos įsigyti tiesiai iš prekeivių. Jazminų arbata ypač vertinama dėl savo aromatingo skonio. Norint įsigyti kokybiškos arbatos, ieškokite arbatžolių pilnais, nesulūžinėjusiais lapeliais.

Išsirinkite savo svajonių suknelę

Drabužių siuvimas Kinijoje užima didelę pagaminamų prekių dalį, siuvama nuo paprastų iki vardinių drabužių. Ypač populiaru atvykus į Kiniją susirasti siuvėjus ir tiesiog drabužius pasisiūti vietoje. Gal greitai jūsų vestuvės? Pasisiūti svajonių suknelę Kinijoje galima už 250– 500 JAV dolerių. Jaunikio kostiumas gali kainuoti 80–100 JAV dolerių.

Perlai

Kinijoje rasite įvairių dydžių, formų bei spalvų perlų. Guilin miestas yra tinkamiausia vieta įsigyti autentiškų perlų, renkamų pietinėje Kinijos dalyje. Tikrus perlus nuo plastikinių galima atskirti pagal formą. Plastikiniai perlai bus idealios formos, o tikri perlai skiriasi dydžiu, atspalviu bei forma.

Šilkas

Šilko kelias nuo Kinijos iki Europos minimas nuo senų laikų. Šilko gaminiai nuo skarelių iki kilimų buvo vertinami per amžius ir vis dar neprarado savo vertės. Autentiškumą prekeiviai gali įrodyti pasitelkę keletą būdų. Vienas iš būdų palaikyti šilką virš liepsnos. Tikras šilkas dega švariai, o dirbtinis skleidžia dūmus.

Ko geriau nepirkti Kinijoje

Kinija yra viena didžiausių produkcijos gamintojų ir eksportuotojų pasaulyje, tačiau ne vienam yra tekę susidurti su nuomone, kad kiniškos prekės yra prastos kokybės, yra nesaugios. Tai nėra visai melas, nes Kinijoje gausu padirbinių, klastočių ir kai kurie dalykai gaminami nesilaikant saugumo reikalavimų. Tai ypač galioja žaislams bei elektroniniams prietaisams. Geriau nepirkite mobiliųjų telefonų bei baterijų. Daugelis programėlių, kurios veikia Europoje šiuose telefonuose neveiks, o bandymas pašalinti įdiegtas programas gali sugadinti prietaisą, nes Kinijos telefonai pritaikyti jų šaliai, daugelis informacijos šaltinių cenzūruojami, todėl telefonuose yra įdiegti apribojimai. Dauguma baterijų taip pat gaminamos nesaugiai ir gali būti net pavojingos sveikatai. Deja, bet vaistai irgi gali būti padirbti, tad jei kelionės metu jums prireiks vaistų, pirkite juos tik dideliuose ir patikimuose prekybos taškuose.

Valiuta bei kaip atsiskaityti už pirkinius Kinijoje

Naudojama valiuta šalyje – Kinijos juaniai. Geriausias būdas išsikeisti pinigus tik atvykus oro uoste. Bus taikomas keitimo mokestis, bet keitimo kursas vienas tiksliausių ir sąžiningiausių. Esant poreikiui pinigus galima išsikeisti Kinijos bankuose (kai kurie iš jų veikia net 24 valandas) didesniuose miestuose arba išsiimti iš bankomato. Kita valiuta Kinijoje atsiskaityti negalima, tačiau išimtiniais atvejais priimami JAV doleriai.

Pinigų keitimo venkite gatvėse. Visada būkite tikri, kad su savimi turite grynųjų pinigų, nes kreditinės bei debetinės kortelės Kinijoje nėra ypač tokios populiarios, ypač mažesniuose miesteliuose. Kreditine kortele galima atsiskaityti už skrydžius, viešbučius, kai kuriuos turus, tačiau daugelyje vietų dažniausiai teks mokėti grynaisiais.

Kišenvagiai bei kiti pavojai Kinijoje

Kad ir kaip bebūtų gaila, kartais kelionę gali apkartinti vagystės ir apgavystės turistinėse zonose. Kaip nuo jų apsisaugoti? Pagrindinis patarimas – tiesiog būkite atidūs. Kinijoje net iš pažiūros tvarkingi, niekuo neišsiskiriantys žmonės, gali būti potencialūs kišenvagiai. Žinoma, nereikia įtarinėti visų, bet brangius daiktus laikykite sunkiai prieinamose vietose, pinigams puikiai tinka piniginės kabinamos ant kaklo ir slepiamos po marškiniais. Taip pat atsargiai vertinkite žmones, kurie kokiu nors būdu bando atitraukti jūsų dėmesį norėdami ištraukti piniginę ar telefoną.

Apsiperkant Kinijoje gali pasitaikyti, kad kai kurie nesąžiningi taksi vairuotojai ar prekeiviai gali bandyti jums įbrukti netikrą kinišką valiutą. Dažnai tai pasitaiko atsiskaitinėjant stambesniais banknotais. Kartais jie tiesiog gali greitai sukeisti banknotus teigdami, kad tai jūs jiems pateikėte netikrą valiutą, tad geriau atsiskaitinėkite smulkesnėmis kupiūromis.

Ar viską galima išsivežti iš šalies?

Prieš įsigydami vertingus daiktus Kinijoje, įstikinkite, kad juos tikrai galėsite iš šalies išsivežti. Iš Kinijos draudžiama išvežti retas knygas ar jų kopijas apie Kinijos istoriją, revoliuciją, kultūrą bei kai kuriuos meninius dirbinius. Taip pat įsitikinkite, ar įsigytus gaminius galima įvežti į Lietuvą, ypač tai galioja padirbiniams, galintiems patraukti muitinės dėmesį.

Kad apsipirkimas Kinijoje būtų lengvesnis

Norint pigiai apsipirkti Kinijoje ir sumokėti sąžiningą kainą, patariame derėtis. Derybos priimtinos beveik visose parduotuvėse, išskyrus prekybos centrus. Pirmiausia apžiūrėkite bent keletą parduotuvių, kad susidarytumėte įspūdį, koks taikomos prekės kainos vidurkis. Po to praktikuokitės bandydami sumažinti kainą per pusę. Paprastai, kainos prekyvietėse yra ženkliai didesnės nei jų tikroji vertė. Svarbiausia, visada išlikite ramūs bei mandagūs ir neskubėkite. Jums mąstant ir apžiūrinėjant kitas prekes pardavėjas gali pasiūlyti kompromisą. Jokiu būdu negirkite, kad jums patinka jų prekės, nes tai gali sukelti įspūdį, kad kainos daug mažinti neverta. Keletas išmoktų kiniškų frazių gali būti sutiktos draugiškai ir palenkti pardavėją į jūsų pusę. Kinijoje puikiai veikia derybų metodas parodant, kad jums prekė per brangi nueinant šalin. Labai dažnas pardavėjas kviečia atgal ir kainą sumažina.

Naudingos frazės apsiperkant

Dėl kalbos barjero nesijaudinkite, pardavėjai tikrai turės skaičiuotuvą ir drąsiai parodysite savo pageidaujamas kainas, bet vis tik keletas frazių gali įnešti spalvų į jūsų pokalbį, tad siūlome išmokti šias frazes:

  • „Neng pianyi yidian ma?“ – „Ar galite šiek tiek sumažinti kainą?“
  • „Tai gui le!“– „Tai labai brangu!“
  • „Duo shao“– „Kiek kainuoja?“
  • „Pianyi yi dian“ – „Padarykite pigiau“.

Su šiomis frazėmis tikrai gausite nuolaidą vien už pastangas bandant susikalbėti kiniškai. O jei dažnai vartosite „Nihao“ (labas), vietiniai jus apdovanos plačiomis ir nuoširdžiomis šypsenomis.

Arbatpinigiai Kinijoje

Mums įprasta palikti arbatpinigių už puikų aptarnavimą, tačiau Kinijoje to nedarykite, nes tai gali būti palaikyta įžeidimu. Arbatpinigius įprasta palikti tik viešbučiuose arba turus vedantiems asmenims. Tiesiog padėkokite ir pagirkite jų aptarnavimą. Kinijoje įprasta nepriimti komplimentų iš pirmo karto, nes jie tai laiko tuštybe, tad pradžioje gali būti bandoma jūsų žodžius paneigti. Nepykite, tiesiog dar kartą pagirkite ir nusišypsokite.

Leiskis į naujas patirtis kartu su Skrendu.lt!